Pretraga

Više upita nego maturanata: Zbog nejasnoća oko mature pristupnici pozivali NCVVO nevjerojatan broj puta

A- A+

Ovogodišnja državna matura kreće u četvrtak. Iako su ispiti tek pred njima, maturanti su već do sada imali nevjerojatan broj nejasnoća. Infocentar Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja tako je do danas odgovorio na preko 39 tisuća telefonskih i pisanih upita.

Foto: Ivan Božić|srednja.hr

Ispiti mature još nisu ni krenuli, a oko 36 tisuća kandidata koji će ih polagati ove godine već je naišlo na brojne nejasnoće.

Izdvojeni članak

Velika promjena uvedena u ovogodišnju maturu iz Hrvatskog od 2019. uvodi se i u ispite stranih jezika

Tako je Infocentar NCVVO-a do danas odgovorio na 30.108 telefonskih poziva. Usporedbe radi, do 17. srpnja prošle godine, dakle tada već nakon objave konačnih rezultata, NCVVO je odgovorio 25.748 poziva. Ovogodišnji maturanti svoje su upite slali i e-poštom, a NCVVO je do danas odgovorio na njih 9.305. Prošle godine do objave konačnih rezultata odgovoreno je na 14.491 e-mail.

Masovno su se i ove godine gubili korisnički podaci, pa su PIN i TAN reizdani 4.222 puta. U odnosu na razdoblje nakon prošlogodišnje mature, to je 387 puta više.

No, maturanti i drugi pristupnici ovogodišnjoj državnoj maturi nisu jedini koji su imali nejasnoća i kontaktirali Infocentar NCVVO-a.

– Komuniciramo svakodnevno i sa školskim ispitnim koordinatorima, pomažući im u njihovim tehničkim zadacima. S njima smo već razmijenili 2.368 mailova, podaci su koje je na današnjoj konferenciji za medije iznio Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita u NCVVO-u.