Pretraga

Beroš pisao Fuchsu: Traži da se u borbu protiv koronavirusa uključe maturanti i studenti

A- A+

Nedavno je ministar zdravstva, Vili Beroš, naložio mobilizaciju zdravstvenog sustava zbog pogoršanja epidemije koronavirusa. Poznato je kako su studenti medicine već priskočili u pomoć, a Beroš istu traži i od učenika završnog razreda medicinske škole koji se obrazuju za medicinske sestre/tehničare te studenata sestrinstva ako dođe do pogoršanja situacije. Dopis je poslao ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu, kao i školama koje obrazuju spomenuti kadar.

Foto: Unspalsh/screenshot

Portal Index.hr objavio je dopis kojeg je ministar zdravstva Vili Beroš, uputio ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, traži da se razmotri mogućnost da se maturanti medicinskih škola i studenti završnih godina preddiplomskih studija sestrinstva uključe kao pomoć u sustavu zdravstvene zaštite tijekom pandemije COVID-19.

– Kako bi pravovremeno pripremili eventualne dodatne potrebe medicinskih sestara, molimo Vas da razmotrite mogućnost uključivanja učenica/učenika završne školske godine srednje strukovne škole za stjecanje kvalifikacije medicinske sestre opće njege te završne godine sveučilišnog/stručnog preddiplomskog studija sestrinstva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite u narednom periodu, ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije tijekom pandemije COVID-19. Rad tijekom epidemije COVID-19 omogućio bi učenicima i studentima stjecanje kliničkih vještima, stoji u odluci koju je objavio Index, a koja je poslana i na adrese svih škola koje obrazuju medicinske sestre i tehničare.

Izdvojeni članak

Oštro pismo mladih zdravstvenih radnika Berošu: Pozivate umirovljenike, a mi čekamo na rad

Ana Ljubas pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra KBC-a Zagreb, za Index.hr kaže da srednjoškolci sigurno ne bi bili izravno uključeni u rad s oboljelima od COVID-19  te da u njihovoj ustanovi nema potrebe za njihovom pomoći. Kaže i kako u KBC-u trenutno nema odrađivanja vježbi za studente i učenike, zbog opasnosti donošenja virusa na odjele. Ističe i da učenici sami žele odrađivati vježbe te nastavnici također zovu u KBC i raspituju se oko prakse.

–  Oni koji studiraju preddiplomski studij sestrinstva prošle godine nisu mogli na optimalan način odraditi vježbe zbog prvog vala covida-19. Ako to neće moći ni sada, zbog drugog vala, završit će i drugu godinu preddiplomskog studija a da neće sve odraditi kako treba. Teško da će sve potrebne vještine moći svladati samo u jednoj godini. Stoga moramo promišljati da što prije dođu na praksu, čim se sve stabilizira. Za njih zasigurno postoje mjesta na kojima bi oni mogli biti potpora medicinskim sestrama, rekla je Ljubas za Index.

Podsjetimo, osim poziva studentima, a kako se sada pokazalo plan je mobilizirati i učenike, Beroš je u pomoć pozvao i umirovljenike. No, istodobno, preko 1.200 mladih zdravstvenih radnika – od fizioterapeuta, farmaceutskih tehničara, zdravstveno-laboratorijskih tehničara, dentalnih tehničara i asistenta do primalje i slično – nema mogućnost obavljanja pripravničkog staža koji im je uvjet za početak rada. Više čitajte ovdje.