Pretraga

Demanti bivše ravnateljice NCVVO-a Jukić na izjavu predsjednika Upravnog vijeća NCVVO-a

A- A+

Zbog Zakona koji prednost na poziciji ravnatelja daje hrvatskim braniteljima i članovima njihove obitelji, poništeno je oko 40 natječaja za ravnatelje škola. Nisu sadržavali poziv tim skupinama koje imaju prednost, kao niti poveznicu na stranicu Ministarstva branitelja, na kojoj je navedena dokumentacija koju prilažu kao dokaz za ostvarenje prednosti. Kako smo pisali na portalu srednja.hr, iste stavke iz Zakona o braniteljima nije sadržavao niti natječaj za izbor ravnatelja NCVVO-a, ali ga za to odgovorno Upravno vijeće NCVVO-a nije poništilo. Predsjednik UV-a, Josip Faričić, ustvrdio je kako je za zakonitost rada Centra u vrijeme raspisivanja natječaja bila odgovorna bivša ravnateljica Maja Jukić. Na redakcijsku adresu pristigao nam je demanti Maje Jukić.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

– U vrijeme raspisivanja natječaja za čelnu osobu NCVO-a o zakonitosti svih postupaka sukladno Statutu NCVVO-a bila je zadužena tadašnja ravnateljica NCVVO-a. Upravno vijeće nije našlo razlog da u pogledu toga natječaja ospori njegovu zakonitost, a u tom konkretnom slučaju i zakonitost poslovanja tadašnje čelne osobe. Natječaj za izbor ravnateljice NCVVO-a nije poništen zbog toga što Upravno vijeće NCVVO-a smatra da prilikom provedbe natječaja nije došlo do bitne povrede proceduralnih odredbi o raspisu
natječaja za izbor pristupnika na položaj u javnoj službi. S obzirom na to da nije bilo bitne povrede proceduralnih odredbi o provedbi javnog natječaja, natječaj za izbor ravnateljice NCVVO-a je zakonit, dio je to odgovora Josipa Faričića na pitanje zašto natječaj za ravnatelja NCVVO-a nije poništen.

Izdvojeni članak

Dvostruka mjerila: Zbog Zakona o braniteljima poništeni natječaji za ravnatelje škola, ali ne i za ravnatelja NCVVO-a

Podsjetimo, riječ je o natječaju od 28. veljače, koji nije sadržavao stavke koje propisuje Zakon o hrvatskim braniteljima, a o čemu više možete čitati ovdje.

Na Faričićevu izjavu pristigao je demanti bivše ravnateljice NCVVO-a, Maje Jukić. Sukladno Zakonu o medijima, demanti u nastavku objavljujemo u cijelosti.

Predmet: Neistiniti navod o mojoj krivici zbog nezakonitog natječaja za izbor ravnatelja/ice NCVVO

Poštovani,

na portalu srednja.hr sam naišla na ovaj tekst: https://srednja.hr/novosti/hrvatska/dvostruka-mjerila-zbog-zakona-braniteljima-ponisteni-natjecaji-ravnatelje-skola-ne-ravnatelja-ncvvo-a/

u kojem je navedeno da je predsjednik Upravnog vijeća NCVVO-a, g. Faričić okrivio mene zbog nezakonitosti natječaja za izbor ravnatelja/ice NCVVO-a koji je objavljen 28 veljače 2018. godine.

Zakon o NCVVO-u, članak 11. stavak (4) glasi: Ravnatelja imenuje i razrješava Upravno vijeće Centra, na način i u postupku utvrđenom Zakonom o ustanovama.

Nadalje, Statut NCVVO-a, članak 38. glasi: Ravnatelj Centra imenuje se na temelju javnog natječaja. Odluku o raspisivanju javnog natječaja donosi Upravno vijeće.

Iz svega navedenoga razvidno je da je za natječaj za odabir ravnatelja/ice NCVVO odgovorno UV NCVVO-a te posebice predsjednik koji mu predsjeda.

U skladu s navedenim, kad god se raspravljalo o raspisivanju natječaja, kao odgovorna i profesionalna osoba nisam nazočila toj raspravi, što mogu posvjedočiti barem tri osobe, članovi UV Tihomir Tomčić, NInoslav Šćukanec Schmidt te pripravnik pravnik NCVVO-a, Ante Sladić koji je nazočio sjednicama UV u svojstvu zapisničara. Također sam predstavila i preporučila UV-u pravnog savjetnika Centra i uputila UV na savjetovanje s njim jer je kolega Sladić pripravnik i jedina osoba zaposlena u Centru vezano za pravna pitanja.

Također je pripravnik Sladić od mene bio upućen da ni slučajno ne napravi objavu oglasa dok predsjednik UV g. Faričić i član UV, g. Šušak koji je pravnik po struci, ne potvrde ispravnost natječajnog oglasa, što je Ante u potpunosti ispoštovao, a o čemu postoje brojne elektroničke poruke kao dokaz. Tek po njihovom odobrenju i potvrdi je objavljen natječaj. Napominjem još jednom da se ja niti najmanje nisam miješala u cijeli proces i objavu natječaja.

Sramotno je da se odrasla i eminentna osoba, koja bi trebala biti moralni stup društva, tako lagano odriče svoje odgovornosti i pribjegava neistinama kako bi opravdala svoje i samo svoje pogreške. To dovoljno govori samo o osobi sadašnjeg predsjednika UV, g. Faričiću i ništa drugo.

Također moram naglasiti da sam neugodno iznenađena što nisam kontaktirana od autora teksta, koji se odlučio navesti moje ime, a da mene o cijelom slučaju nije pitao niti mi pružio priliku kako bih iznijela moju stranu, u ovom slučaju jedinu istinitu.

Nadam se da ćete uvažiti moj prigovor kao demanti izjave g. Faričića.

S poštovanjem,
Maja Jukić