Pretraga

Dječak (13) se igrao petardama pa ostao bez prstiju: Roditeljima prijeti kazna

A- A+

Trinaestogodišnjem dječaku iz Trnbusa kraj Omiša, koji se petardama jučer sam igrao u blagovaonici, liječnici su morali amputirati tri prsta. Roditeljima mu prijeti kazna do 3.000 kuna, a policija upozorava na opasnosti pirotehnike.

foto: Macau Photo Agency /Unsplash

– Petarde nisu igračke, poručuje splitska policija.

Kako je objavila Policijska uprava Splitsko-dalmatinska, jučer u poslijepodnevnim satima na omiškom području ozlijeđeno je dijete uslijede aktiviranja za sada neutvrđenog pirotehničkog sredstva. Pružena mu je liječnička pomoć u splitskoj bolnici i konstatirana teška tjelesna ozljeda šake, kaže, a policijski izvidi su u tijeku. Slobodna Dalmacija doznaje kako se radi o trinaestogodišnjem dječaku iz Trnbusa koji se petardama sam igrao u blagovaonici, a liječnici su mu morali amputirati tri prsta.

Policija podsjeća kako zakon predviđa kaznu i za roditelje. Naime, ako dijete mlađe od godina uporabi pitotehnička sredstva, njegovi zakonski zastupnici mogu biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.000 do 3.000 kuna.

Zakon kaže i kako pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 01. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, samo osobama starijim od 18 godina. Pirotehnička sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dozvoljeno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba. Uporaba naprijed navedenih pirotehničkih sredstava zabranjena je u razdoblju od 02. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

– Roditelji, vodite računa o sigurnosti djece i pobrinite se da ne koriste pirotehnička sredstva. Pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 mogu trajno narušiti zdravlje vaše djece. Savjetujte djecu da ne diraju neaktivirana pirotehnička sredstva, ne rastavljaju ih i ne pomiču, a u slučaju da ih zapaze neka odmah zatraže vašu pomoć! Petarde nisu igračke. Mogu uzrokovati teške opekline i rastrgnuća. Najčešće riječ je o teškim ozljedama šaka i prstiju, lica i očiju, zaključuju iz policije.