Pretraga

Dvanaestogodišnjak svojim znanjem o povijesti Sabora posramio zastupnike

A- A+

12-godišnji Mato Vidaković iz Đurđevca umjesto crtića gleda Dnevnik, voli politiku i u malom prstu ima povijest saborovanja. Mato je pobijedio na testiranju koje jednom godišnje organizira Služba za građane Sabora u suradnji s MZOS-a, odgovorivši u rekordnom vremenu na 30 vrlo zahtjevnih pitanja o povijesti Sabora. Pitanja na koje neki saborski zastupnici nisu znali odgovore.

Arhiva: Srednja.hr

Znate li kako se zove predsjednik ZAVNOH-a Hrvatske, koji kasnije postaje prvi predsjednik Narodnog sabora Hrvatske? Je li vam poznato kada je okupljen ‘veliki’ odnosno ‘najintelektualniji’ Sabor? Gdje se nalazi najstariji sačuvani spomen o zasjedanju Sabora? Ne znate? Dvanaestogodišnji Mate zna odgovore na sve, ali ne i neki naši saborski zastupnici, kako piše Jutarnji.hr. Odgovorivši točno na 30 pitanja u samo devet minuta i 34 sekunde, Mate je postao državni prvak on-line kviza “Koliko poznaješ Hrvatski sabor” i to u konkurenciji među više od 200 učenika.

Pitanje koje je palo na pamet Nikoli Ciku, Matinom mentoru i profesoru povijesti jest znaju li uopće naši saborski zastupnici podatke koje su znali ovi osnovnoškolci. Stoga je Jutarnji odlučio kontaktirati nekoliko naših zastupnika.

Svaki saborski zastupnik znao bi riješiti tek oko 50 posto testa

Izdvojeni članak

U novom Saboru 76 posto zastupnika ima završen fakultet

Prvi na meti bio je potpredsjednik Ivan Tepeš, inače profesor povijesti i etnologije. Na pitanja nije želio odgovarati, navodno mu se žurilo na avion.

-Taman mi dolazi avion za Frankfurt, ne mogu sad, upravo ulazim, rekao je Tepeš nakon postavljenog pitanja novinara Jutarnjeg.

Uspio je, unatoč silnoj žurbi, dodati kako čestita pobjedniku Mati i kako mu je drago da u Hrvatskoj ima takve djece.
Predsjednik HDZ-ova Odbora za obrazovanje i znanost, Tomislav Đonlić, nizao je točne odgovore, ali je najednom zaključio da se radi o gradivu koje djeca niti ne uče u školi, te su očito dobro informirana kada znaju odgovore.

– Da mi je znati gdje se to dijete obrazovalo! Toga nema ni u školskom udžbeniku, zaključuje zastupnik.

Na tri sljedeća Đonlić točno odgovara, a na četvrtom malo zapinje.

– Skoro da bih i mogao proći, sugerira, priznajući da je iznenađen što je na postavljena pitanja znao odgovoriti – dvanaestogodišnjak.

Netko ga je, kaže, vrlo dobro pripremio. Priznao je i kao nije mogao odgovoriti ni na sva pitanja iz testa povijesti svoje kćerke koja ide u peti razred.

Damir Mateljan, SDP-ov saborski zastupnik i diplomirani povjesničar, također je pristao proći dio kviza te je odgovorio točno na sva pitanja, ali je i zaključio kako su pitanja preteška za osnovnoškolce. Zaključio je još kada je radio u školi kako bi se povijest trebala plastičnije približiti djeci, a ne kroz usvajanje faktografskih podataka. Mateljan procjenjuje da bi svaki saborski zastupnik ipak uspio riješiti oko 50 posto testa. Zastupnik Domagoj Hajduković slaže se da je način učenja povijesti pogrešan.

-To je traženje čiste reprodukcije. Dječak koji je pobijedio u kvizu, napravio je točno što se od njega očekuje. Nije kriv učenik, nego sustav koji od njega traži faktografiju umjesto razmišljanja i logičnog zaključivanja, kaže za Jutarnji Hajduković.

‘Kad odrastem, bit ću saborski zastupnik’

Izdvojeni članak

Redoviti profesor s Medicine u Zagrebu postao predsjednik Sabora

Što o znanju zastupnika misli mali genijalac Mate?

– S godinama se puno toga zaboravi. Ni današnji odvjetnici ne znaju sve što su učili u školi, kaže Mate.

Za uspjeh na kvizu dio zasluga prenosi na svoga mentora, Nikolu Cika, a dao je i svoje mišljenje o sadašnjoj Vladi, te dodao kako jednoga dana i sam želi postati zastupnik.

– Meni je politika zanimljiva. Što će biti s ovom koalicijom? Iskreno ću vam reći, mislim da će se raspasti za godinu dana ako ovako nastave. Previše je tu neslaganja. Meni su djeca u razredu rekla da ću biti dobar političar jer sam pošten. Neki su rekli i da sam dobar, ali to može svašta značiti. Kad odrastem, bit ću vjerojatno saborski zastupnik. Još ne poznajem niti jednog od njih, no ima vremena, rekao je Mate za Jutarnji.hr.