Pretraga

Epidemiolog objasnio koga treba cijepiti među učenicima, a posebno se osvrnuo na maturante

A- A+

Epidemiolog Miroslav Venus izjavio je da kad se priča o cijepljenju djece, ne misli na niže uzraste, već cijepljenje srednjoškolaca, a onda istaknuo kako neki od njih, maturanti, više ne trebaju pristanak roditelja da bi se cijepili,

miroslav venus

Miroslav venus
Foto: Screenshot N1

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, ujedno i predsjednik Hrvatskog društva epidemiologa, Miroslav Venus gostovao je na N1 televiziji, prilikom čega se dotaknuo i pitanja treba li cijepiti srednjoškolce.

– Bitnija stvar koju bi trebalo otvoriti je cijepljenje djece, tu se ne misli na one skroz male nego na srednjoškolce, u konačnici maturanti su punoljetne osobe i ne trebaju pristanak roditelja. Mi imamo dva cjepiva za starije od 12 godina. Na razini RH cijepljenje djece je slabo, rekao je Venus.

Usputno je komentirao i činjenicu da imamo nisku procijepljenost i objasnio zašto je teško dati odgovor na pitanje zašto je tomu tako.

– Često kada me to pitaju, ne da izbjegavam odgovor, ali ne znam jesmo li mi liječnici uopće mjerodavni dati tu dijagnozu. Mislim da nakon godinu i osam mjeseci pandemije, nakon skoro godinu dana cjepiva, nakon silnih aktivnosti kako bi građanima približili sigurnost i kvalitetu cijepljenja, unatoč tome nailazimo na odbijanje određenog broja, misim da je to pitanje za sociologe, zaključio je epidemiolog.