Pretraga

Epidemiologinja kaže da djeca ne trebaju ići u trgovine i shopping centre: Evo na koga se to odnosi

A- A+

Djeca, zbog izuzeća od obveze nošenja maski, ne bi trebala ići u trgovine i shopping centre. Rekla je to danas Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Provjerili smo na koju se to djecu odnosi.

Foto: Unsplash; Sunyu Kim

Ivana Pavić Šimetin, liječnica i zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo danas je upozorila na jednu od epidemioloških preporuka vezanih za djecu koju mnogi zaboravljaju.

‘Djeca ne bi trebala ići na takva mjesta’

Istaknula je kako djeca, zbog toga što su izuzeta od obveze nošenja maski, ne bi trebala ići u trgovine i shopping centre, piše N1.

– Za velik broj djece je nužno ići u školu, a nekima je to glazbena škola, ples itd. Svatko treba sam procijeniti što je nužno za funkcioniranje članova obitelji. Što se tiče snabdijevanja zbog životnih potreba, to se mora obaviti, svatko mora nabaviti potrebno za prehranu. No, već dugo se savjetuje da djeca ne bi trebala ići u trgovine i u trgovačke centre, rekla je Pavić.

Izdvojeni članak

Stožer izdao nove mjere: Obvezne maske u svim zatvorenim prostorima, ograničena okupljanja iznad 50 ljudi

Djeca ne bi trebala ići “na takva mjesta”, dodaje, zbog toga što su izuzeta od obveze nošenja maski. Dodatno je istaknula da je 30 posto od svih testiranih pozitivno na koronavirus zapravo velik postotak. Na EU razini razlikuju se države koje imaju ispod ili iznad četiri posto zaraženih među testiranima, a mi smo naveliko premašili taj postotak. Zbog toga, smatra Pavić Šimetin, nužno je pridržavati se svih epidemioloških preporuka i mjera.

Na koju se to djecu odnosi?

Provjerili smo posljednje preporuke Zavoda za javno zdravstvo o obvezi nošenja maski i oni uvelike potvrđuju što kaže zamjenica ravnatelja. Od te obveze izuzeta su djeca u dobi do 2 godine, predškolci koji imaju više od dvije godine, ali usprkos naporima roditelja da nose masku pružaju otpor. Isto vrijedi i za djecu stariju od dvije godine koja se ne mogu suzdržati od dodirivanja lica i maske.

Djeca u dobi od dvije godine pa do nižih razreda osnovne škole maske mogu nositi samo u aktivnostima koje su vremenski ograničene na maksimalno sat ili dva. U takvim aktivnostima, dok nose maske, moraju biti pod stalnim nadzorom odraslih. To se odnosi, primjerice, na vožnju u javnom prijevozu, u zdravstvenoj ustanovi ili kod odlaska u trgovinu premda se odraslima preporučuje da djecu vode u trgovine samo ako je to krajnje nužno.

Od obveze nošenja maske izuzete su i osobe s određenim oblicima invaliditeta, što uključuje i intelektualne poteškoće, ali i fizičke poput smanjenih motoričkih sposobnosti. Osim toga, izuzete su i osobe s oštećenjem sluha kada im maska priječi da učinkovito ostvare komunikaciju te osobe s teškoćama u disanju uslijed neke kronične bolesti. Ako se radi o djetetu koje je starije od nižih razreda osnovne škole, no spada u jednu od ovih skupina, također je izuzeto od obveze nošenja maske. U tom slučaju, pak, i na njih se onda odnose preporuke o odlasku u trgovine i shopping centre.