Pretraga

Europska zemlja mladima nudi 250 eura mjesečno da se odsele od roditelja

A- A+

Čak 80 posto Španjolaca mlađih od 30 godina još uvijek živi s roditeljima. Kako bi se što prije odselili i započeli samostalni život Španjolska je, izgleda, pronašla rješenje. Svakoj mladoj osobi će nuditi pomoć od 250 eura mjesečno kako bi plaćali najam stana.

Foto: Unsplash

Španjolski premijer, Pedro Sanchez, predstavio je mjeru kojom bi se mladim ljudima, u dobi od 18 do 35 godina, pomoglo da se što ranije odsele iz kuće roditelja, prenosi BBC. Država će im pomagati tako da će im plaćati stanarinu u mjesečnom iznosu od 250 eura.

Pomoć onima koji ne zarađuju više od 1.977 eura mjesečno

– Ovaj vaučer, vrijedan 250 eura mjesečno tijekom dvije godine, koristit će mladima koji imaju prihode od rada i godišnji prihod do 23.725 eura, odnosno da ne zarađuju više od 1.977 eura mjesečno, rekao je Sanchez na konferenciji UN-a.

Ova odluka došla je nakon što su izašli porazni podaci da čak 80 posto mlađih od 30 godina i dalje živi s roditeljima.

– Govorimo o ravnomjernom gospodarskom oporavku, a to znači olakšavanje pristupa stanovanju, posebno onima koji su najugroženiji neizvjesnostima, poput naših mladih ljudi, naglasio je Sanchez.

Izdvojeni članak

Eurostat: Nigdje se u EU ne živi s roditeljima, koliko u Hrvatskoj

Zaposleni si ne mogu priuštiti stan u gradu

U Španjolskoj je takva situacija da mladi koji rade kada bi se odselili, morali bi trošiti do 60 posto svog prihoda za samostalan život te si ne bi mogli priuštiti život u gradovima. S 33 posto Španjolska ima jednu od najviših razina nezaposlenosti za osobe mlađe od 25 godina u Europi. Sánchezov prijedlog zakona tek će biti objavljen, ali će ga zastupnici morati izglasati prije nego što se usvoji u zakon.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap