Pretraga

[FAN FEKT] Književnik James Joyce bio je pulski profesor engleskog jezika

A- A+

Književnik punog imena James Augustine Aloysius Joyce jedan je od utemeljitelja modernog romana, a svoje prve književne uspjehe veže uz zbirku novela ‘Dublinci’ iz 1914. godine. I dok mnogi ovog irskog književnika većina veže uz roman ‘Uliks’ njegovo najutjecajnije djelo u svjetskoj književnosti malo tko zna da je ovaj veliki književni genije svoj trag ostavio i na našim prostorima.

Izvor: Wikipedia

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Pradjed engleske kraljice Elizabete je rođeni Osječanin

Zbog loših odnosa s ocem, nagomilanih dugova i zbog revolta prema političkoj situaciji u zemlji, James Joyce 1904. godine napušta rodnu Irsku. Tada 22-godišnji književnik odlazi u Zurich misleći da će postati profesorom u ondašnjoj ‘Berlitz school’ no, dolaskom u Švicarsku Joycu obznanjuju kako mjesto profesora za njega više ne postoji. Stresni period čekanja prekinuo je poziv da predaje u istoj školi u Trstu. Zanimljiva je činjenica kako ni tamo dugo nisu trebali njegove profesorske usluge pa mu ravnatelj škole, Almidano Artifoni priprema zaposlenje u novom ogranku njihove škole u Puli. 

Iako je Puli djelovao tek pet mjeseci, prema zapisima iz tog vremena, James Joyce je uživao predavajući engleski jezik autstrougarskim časnicima. Osim svojim predavanjima, Joyce se u Puli mogao posvetiti pisanju svojih djela, a profesorski posao nudio mu je mogućnost da financijski preživi dugove koje je ostavio u Irskoj. 

Kao sjećanje na njega u Puli se od 2012. slavi u svijetu popularni ‘Bloomov dan’, odnosno proslava 16. lipnja, dana kada je Joyce na ulicama Dublina upoznao svoju suprugu Noru Branacle, a isti dan na istim ulicama njegov lik iz romana ‘Uliks’ proživljava svoju odiseju. Proslave u obliku populističko-akademskih aktivnosti u Puli održavaju se na raznim lokacijama u gradu i međunarodnog su karaktera.

[FAN FEKT] Književnik James Joyce bio je pulski profesor engleskog jezika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap