Pretraga

Građani će od srpnja plaćati lijenost: ZET karte više se neće moći kupiti u tramvaju, a za tri tjedna uvodi se nova

A- A+

Građani Zagreba, čini se, konačno su dočekali jednosatnu kartu koju gradonačelnik najavljuje još od prošle godine. Ona će koštati 7, a ne 6 kuna kako je prethodno najavljeno i u prodaju se pušta od 1. srpnja. No ta, kao niti karta za 4 i 10 kuna više se neće moći kupiti u tramvajima i autobusima.

ZET karte po 4 i 10 kuna| foto: srednja.hr

Kako piše Jutarnji list, ZET-ova karta od 4 kune, kao niti ona od 10 i nova jednosatna od 7, od 1. srpnja prodavat će se samo na kioscima. Oni koji kartu odluče kupiti u tramvaju, morat će ju platiti 15 kuna i to će biti jedina karta koju će vozači moći prodavati. Ovaj novi model, pojasnili su iz Grada, uvodi se jer od cijene svake prodane karte, 20% odlazi vozaču, što je za Grad neisplativo.

Izdvojeni članak

Rekli pa porekli: Grad Zagreb najavio da ZET karta od 6 kuna u prodaju stiže 1. svibnja, a umjesto nje ‘friška figa’

– Primjerice, kada vozač proda kartu od 10 kuna, 8 kuna ide nama, a 2 kune ide vozaču. S druge strane, provizija od prodaje karata na kioscima je 4%, što je velika razlika. Ako su građani prelijeni da odu do kioska i kupe papirnatu kartu ili da napune vrijednosnu karticu, koja je zapravo najjeftinija opcija, onda će svoju vožnju, koliko god trajala, platiti 15 kuna u vozilima ZET-a, kazala je za Jutarnji list Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo.

U posljednjih sedam godina prodaja karata kod vozača povećana je za 20%, pa će financijskih benefita, smatraju u Gradu, ova promjena pozitivno utjecati i na koncentraciju vozača, sigurnost, ali i protočnost prometa. U Sindikatu ZET-a protive se ovoj odluci i smatraju da će ova promjena dovesti do negodovanja putnika i povećati napade na vozače te da će putnici izbjegavati plaćanje karata.

– Putnik se od točke A do točke B vozi četiri stanice ili deset minuta, a u vozilima može kupiti samo kartu od 15 kuna, kažu iz sindikata ZET-a, odakle dodaju i kako ‘ljudi nemaju uvjete za kupnju karata na kioscima jer ih na većini stajališta uopće nema’, prenosi Jutarnji list.

Povorka ponosa u subotu preusmjerava promet

‘Povorka ponosa 2018.’, održat će se u subotu, 9. lipnja, zbog čega ZET uvodi odrežene izmjene u prometu. Okupljanje sudionika na Trgu Franklina Roosevelta najavljeno je od 15 sati, stoga oko 15.30 sati postoji mogućnost kratkotrajnog preusmjeravanja tramvajskog prometa dijelom Savske ceste te će tramvaji zaobilaziti dionicu od Vodnikove do Frankopanske ulice.
Neposredno prije polaska povorke, od 15.45 sati, očekuje se preusmjeravanje tramvajskog prometa sa središnjeg gradskog trga na Glavni kolodvor. Pritom će tramvajske linije 4, 11 i 12 voziti obilazno preko Draškovićeve, Ulice Kneza Mislava, Trga žrtava fašizma, Zvonimirove, Šubićeve, Kvaternikovog trga i Maksimirske, a linija 14 vozit će preusmjereno Draškovićevom do Trga žrtava fašizma i nastaviti vožnju Zvonimirovom ulicom do Borongaja.
Građani će od srpnja plaćati lijenost: ZET karte više se neće moći kupiti u tramvaju, a za tri tjedna uvodi se nova
Share via
Copy link
Powered by Social Snap