Pretraga

Igor Radeka dao ostavku na čelu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja

A- A+

Igor Radeka više nije čelni čovjek Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Odlučeno je to na u petak održanoj sjednici Velikog vijeća Sindikata, čiji je Radeka bio predsjednik. Iz šturog priopćenja sindikata da se iščitati kako je Radeka ‘u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali’ na Filozofskom fakultetu.

Foto: srednja.hr

– Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, Igor Radeka, podnio je ostavku na dužnost sukladno očekivanju većine članova Velikog vijeća tijekom rasprave, priopćeno je ove nedjelje iz NZS-a.

Radeka je redoviti profesor pedagogije na Sveučilištu u Zadru, a izabran je za predsjednika Velikog vijeća Sindikata u  ljeto 2018. godine. Već od ranijih godina, paralelno je držao i nastavu u vanjskoj suradnji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

– U dva opskurna medijska izdanja, nesumnjivo koordiniranima od strane Uprave Sveučilišta u Zagrebu, cjelokupni angažman profesora Radeke na Filozofskom fakultetu u Zagrebu se prikazuje u svjetlu bezobzirnog tezgarenja, a principijelne stavove Sindikata znanosti o kršenju akademske samouprave od strane Rektorata Sveučilišta u Zagrebu prilikom izbora dekana Filozofskog fakulteta se pokušava prikazati kao njegovo zauzimanje motivirano novcem. Veliko vijeće je takve objede u ta dva glasila ocijenilo zlonamjernim. Veliko vijeće nema sumnje da je Igor Radeka taj novac zaradio zakonitim radom i zakonitim isplatama, stoji u priopćenju Sindikata.

Izdvojeni članak

Sindikat održao presicu o razrješenju dekanice Filozofskog: ‘Ovo je strašno nasilje’

No, unatoč tomu članovi Velikog vijeća, kažu iz Sindikata, smatrali su ostavku njihovog predsjednika nužnom reakcijom na sveukupni tijek događaja.

– Ispostavilo se, na žalost, da je predsjednik našeg Velikog vijeća u ključnom trenutku propustio ispravno i cjelovito obavijestiti javnost i najviša tijela Sindikata o visini honorara koji su mu pripali učinivši tako, njegove, pa tako i naše demantije, u nekim elementima, činjenično netočnim. To može dovesti u sumnju vjerodostojnost cijele organizacije, i tridesetgodišnji habitus organizacije koja radi bez mrlje, što smatra svojom esencijalnom prednošću u areni socijalnih i političkih odnosa u RH.  Međutim, ako neistine dolaze iz samog Sindikata tada to Sindikatu suzuje platformu za principijelno djelovanje, jer mi želimo moći poručiti svim članovima akademske zajednici, pa i cijelog društva, kako nije sramota raditi i zaraditi, ali je sramota plagirati, trgovati utjecajima i nezakonito zapošljavati, što sve na žalost obitava i u našem sustavu znanosti i visokog obrazovanja, a pogotovo kod onih koji stoje iza ove kampanje protiv Sindikata. I na koncu, kritička stajališta Sindikata spram kršenja zakonitosti i akademskih prava i sloboda na Filozofskom fakultetu, i ne samo tamo, od strane uprave Sveučilišta u Zagrebu, proizvod su kolektivnih stajališta u tijelima Sindikata, a ne jednog pojedinca pa makar on bio prvi među jednakima, zaključuju u Nezavisnom sindikatu.