Pretraga

Istraživanje: Preko 80 posto ravnatelja osnovnih škola doživjelo nasilje od kolega, roditelja i učenika

A- A+

Prema rezultatima novog istraživanja, čak 84 posto ravnatelja osnovnih škola diljem hrvatske doživjelo je neki oblik nasilja ili neprimjerenog ponašanja od strane kolega, roditelja pa i učenika. O tome se raspravljalo na nedavno skupu Hrvatske zajednice osnovnih škola.

Sudionici na skupu HZOŠ

Foto: HZOŠ PR

Hrvatska zajednica osnovnih škola uz suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja održala je državni skup ravnatelja, tajnika i računovođa škola. Veliku pažnju sudionika skupa iz ravnateljskih redova i šire izazvali su rezultati istraživanja profesorice Vesne Bilić s Katedre za pedagogiju i didaktiku zagrebačkog Učiteljskog fakulteta o nasilju koje ravnatelji doživljavaju na svom radnom mjestu.

Preko 80 posto doživjelo neko nasilje

Profesorica Bilić prva se u kod nas bavila ovom temom. Istražila je koje oblike neprimjerenog, neciviliziranog ili nasilnog ponašanja ravnatelji trpe od kolega, roditelja, nadređenih i učenika. Njih čak 84 posto izjasnilo se da trpe različite oblike nasilja.Radi se o vrijeđanju, vikanju, prijetnjama prosvjetnim institucijama, lažnim optužbama i prijavama, uništavanju imovine, klevetanju i sramoćenju, elektroničkom pa čak i fizičkom nasilju. Nije rijetkost, priopćili su iz HZOŠ-a, da ‘zavidni pojedinci iz kolektiva željni ravnateljskog mjesta stvaraju mrežu istomišljenika koja se ciljano povezuje u opstruiranju rada ravnatelja’, pritom ističući da se ‘umreženi mobing ne smije se podcijeniti, a najčešće mu je cilj uništiti reputaciju ravnatelja te ga tako smijeniti’

– Cijeli je spektar posljedica nasilja koje se u istraživanju mogu iščitati: od češćeg obolijevanja, ugroženog fizičkog i mentalnog zdravlja, osjećaja da su za sve krivi i da loše rade posao, pa do gubitka radnog mjesta. Istina je također da ima ravnatelja koji poziciju ‘moći’ isto koriste na neprihvatljiv i neprimjeren način prema svojim zaposlenicima pa je stav da se na takve prijave ne treba oglušiti, već ih sankcionirati ako se pokažu istinitima, stoji u priopćenju.

‘Bilo bi zanimljivo vidjeti kako je u srednjim školama’

Sudionici skupa raspravljali su o položaju ravnatelja pa su kroz diskusiju na otvorenom stolu dobili podršku i razumijevanje državnog tajnika Tomislava Paljka i ravnateljice Uprave za odgoj i obrazovanje Vesne Šerepac koji su, kako ističu iz HZOŠ-a, ‘pokazali upućenost u meritum stvari’ te su otvoreni, kažu, da se pojedina pitanja stave u zakonske okvire na čemu će se raditi.

– Budući da se radi o ravnateljima osnovnih škola bilo bi zanimljivo, u nekom od idućih istraživanja, vidjeti kakva je situacija u srednjim školama koje nisu obavezne. U svakom slučaju rezultati znanstvenog istraživanja vrlo su indikativni i svi kojima je statusa ravnatelja u društvu važan, imaju primjere gdje usmjeriti svoje djelovanje. Nasilja, neprimjernih ponašanja i pritisaka na žalost ima, ali treba raditi na tome da ih bude što manje, u školama najmanje. Svi smo dužni reagirati a ne ignorirati takve pojave jer one nerijetko utječu na školsku klimu i opstruiraju temeljni rad škole, a to je odgoj i obrazovanje učenika, zaključuje se u priopćenju koje ispred HZOŠ-a potpisuje ravnateljica Jasmina Hamer.

Sudionici na skupu HZOŠ
Share via
Copy link
Powered by Social Snap