Pretraga

Iznenađujuće: Dobra ocjena i kompliment studentima bitnija od seksa

A- A+

Istraživači sa Sveučilišta Ohio otkrili su da je studentima bitnije dobiti dobru ocjenu ili kompliment na ispitu nego stupiti u seksualni odnos.

Studentima je, sudeći prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Ohio, bitnije dobiti kompliment ili ostvariti kvalitetan rezultat na ispitu nego se upustiti u seksualne odnose ili družiti se s prijateljima.

Za potrebe studije je ispitano tristotinjak studenata na temelju testa za otkrivanje narcisoidne osobnosti. Znanstvenike je zanimalo kolika je potreba mladih za pohvalom, seksom, alkoholom, novcem i društvom.

Izdvojeni članak

Studenti narcisoidniji no ikad, a za to nemaju pokriće

Iznenadili rezultati

– Namjerno smo odabrali stvari za koje smo mislili da studenti vole – seks, alkohol, novac. Ipak rezultati su nas iznenadili kada smo zaključili da su iskustva koja povećavaju samopoštovanje za koplje iznad svih ostalih, otkrio je Brad Bushman, voditelj projekta.

Činjenica da je mladima u dobi od prosječno 19 godina mnogo važnije bilo dobiti kompliment ili dobru ocjenu nego stupiti u seksualni odnos ili družiti se s prijateljima psihologe je dovelo do zabrinjavajućih zaključaka o razini samopoštovanja kod te populacije.

Pumpanje samopoštovanja

– Ovi rezultati nam trebaju služiti kao alarm. Ne bi bilo točno reći da su ispitanici ovisni o pohvalama, ali su ovisniji nego o nekoj drugoj aktivnosti koju smo proučili. Previše su usmjereni na pumpanje samopoštovanja jer misle da se društvene nepravde neće događati ako se oni sami bolje osjećaju, zaključio je Bushman u svome osvrtu objavljenom u Journal of Personality.