Pretraga

Jedan od većih gradova otvorio natječaje za srednjoškolske i studentske stipendije, evo tko se može prijaviti

A- A+

Grad Rijeka otvorio je natječaje za tri stipendije za učenike i studente u ovoj školskoj, odnosno akademskoj godini. Stipendije se dodjeljuju u kategoriji darovitosti, za socijalne uvjete te studentima za deficitarna zanimanja.

Foto: Pixabay

Školska godina u punom je jeku, nedavno je počela i akademska čime su započeli i natječaji za stipendije. Ove srijede u Rijeci su objavljeni natječaji za tri stipendije, od čega se dvije dodjeljuju učenicima i studentima. Rok za podnošenje prijave na natječaje je 15 dana od dana objave natječaja, odnosno 4. studenog 2021. Riječ je o stipendijama za darovitost, za socijalni status te u slučaju studenata za izvrsnost.

– Pravo na podnošenje zahtjeva za dodjelu stipendije imaju učenici, odnosno redoviti studenti koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište na području grada Rijeke. Svi ostali uvjeti, kao i kriteriji kojima pristupnici moraju udovoljavati navedeni su u uvjetima svakog pojedinog natječaja, poručuju iz Grada.

Stipendije za darovite učenike i studente

Kako stoji na web stranici Grada Rijeke, natječajem za darovite učenike i studente u školskoj/akademskoj godini 2021./2022. dodijelit će se ukupno 47 novih stipendija, od čega 14 stipendija za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i 33 stipendije za darovite studente. Stipendije se dodjeljuju u mjesečnom iznosu od 850 kuna za razdoblje od devet mjeseci, za korisnike stipendije koji se školuju u Rijeci. Za stipendiste koji se školuju izvan Rijeke stipendija iznosi 1.100 kuna mjesečno.

– Temeljni kriterij za izbor korisnika stipendije je darovitost. Pristupnici natječaju boduju se prema uspjehu u obrazovanju, priznatim postignućima, te prema mišljenju profesora-mentora i rezultatima psihologijskog testiranja. Prijavu na Natječaj za darovite učenike 3. i 4. razreda srednjih škola i za darovite studente pristupnik obavezno ispunjava u elektroničkom obliku na obrascu (on-line pristupnica) dostupnom na internetskoj stranici Stipendisti on-line prijava pristupnika, uz koju treba priložiti i potrebnu dokumentaciju.

Potrebne obrasce možete pronaći ovdje, a detalje oko natječaja za darovitost možete doznati u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Stipendije za učenike i studente prema socijalnim kriterijima

Natječajem za dodjelu stipendija za učenike i studente prema socijalnim kriterijima u školskoj/akademskoj godini 2021./2021. dodijelit će se ukupno petnaest stipendija, od čega 11 stipendija za učenike srednjih škola i četiri stipendije za studente, stoji na webu Grada Rijeke.

Mjesečni iznos stipendije je 850 kuna i dodjeljuje se za 12 mjeseci školske/akademske godine. Glavni kriterij za ovu stipendiju su socijalni uvjeti u kojima učenik, odnosno student živi, ali u obzir se prilikom rangiranja uzima i prosjek ocjena. Učenik koji se prijavljuje treba imati srednju ocjenu od najmanje 3,5 i opisnu ocjenu iz vladanja ‘uzorno’, a student srednju ocjenu od najmanje 3,0 i najmanje 55 ECTS.

Potrebne obrasce za prijavu za ovu stipendiju možete pronaći ovdje, a detalje oko natječaja za stipendije prema socijalnom kriteriju možete doznati u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Stipendije studentima za deficitarna zanimanja

Prema obavijesti Grada Rijeke, ovogodišnjim natječajem za dodjelu stipendija studentima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe ustanova na području grada Rijeke u akademskoj godini 2021./2022. dodijelit će se šest novih stipendija za studente koji se obrazuju za sljedeća deficitarna zanimanja:

  • magistar/a logopedije – dvije stipendije
  • magistar/a ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – dvije stipendije
  • magistar/a edukacije rehabilitacije – jedna stipendija
  • magistar/a socijalne pedagogije – jedna stipendija

Mjesečni iznos stipendije je 1.100 kuna i dodjeljuje se za devet mjeseci akademske godine 2021./2022.

Prijavne obrasce za stipendiju za deficitarna zanimanja možete pronaći ovdje, a detalje uvjete za prijavu u dokumentu ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.