Pretraga

Kako policiji prijaviti zlostavljanje na društvenim mrežama? Evo kako smo mi to učinili u pet koraka

A- A+

Nakon priče o učeniku Petru iz Zagreba koji svojim izgledom iskače iz mase, svjedočili smo tome kako odrasli ljudi u komentarima na Facebooku vrši cyberbullying pozivajući na nasilje prema maloljetnom dječaku te mu čak prijete ubojstvom. Nakon što je objava prešla dvije tisuće komentara, većinom onih koji su dječaka vrijeđali na temelju izgleda, odlučili smo preko aplikacije Red Button prijaviti komentare policiji. Sama prijava je vrlo jednostavna te vam u članku donosimo kako možete i vi to napraviti u samo pet koraka.

Foto: Unsplash | Screenshot Ministarstvo unutarnjih poslova

No, prije nego što krenemo s postupkom prijave, idemo još jednom ponoviti – što je točno cyberbullying? Cyberbullyingom se smatra svaka komunikacijska aktivnost koju netko napravi na internetu kako bi neko dijete ponizili, zadirkivali, prijetili mu ili ga čak terorizirali na neki drugi način. Uvijek je cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način naštetiti djetetu, bilo u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva ili neugodnih komentara, a može ga činiti jedna osoba ili grupa djece.

Kako funkcionira Red Button?

Ako naiđete na takve komentare gdje ste zabrinuti zbog svoje dobrobiti ili dobrobit drugog djeteta ili svog prijatelja ili prijateljice koji trpe zlostavljanje na internetu, policija poručuje da im se oko toga obratite s punim povjerenjem. Nije potrebno direktno zvati policiju (iako se u hitnim slučajevima to preporučuje), već jednostavno možete prijaviti i online pomoću aplikacije koja se zove Red Button.

Važno je napomenuti da online možete prijaviti i anonimno ako ne želite da se zna tko je prijavio određenu osobu za zlostavljanje maloljetnika. Mi smo u našem primjeru, kada smo prijavili komentare na naš članak o učeniku Petru iz Zagreba, ostavili naše podatke kako bismo dobili povratnu informaciju i potvrdu da je policija zaprimila našu prijavu.

1. Korak

Birate želite li prijaviti zlostavljanje djeteta ili sadržaj na internetu

Foto: Screenshot srednja.hr

2. Korak

Kopirajte adresu web stranice (ako postoji) gdje ste vidjeli cyberbullying ili link na objavu gdje ste vidjeli neprimjerene komentare (ako postoji). Ako je cyberbullying bio u porukama, preskočite ovaj dio te nakon što odaberete tko je u vašem slučaju žrtva, kliknite ‘nastavi’.

Foto: Screenshot srednja.hr

3. Korak

Opišite detaljno što se dogodilo u kućicu predviđenu za to. Ispod se nalazi opcija gdje možete učitati screenshot ili neku drugu fotografiju gdje je vidljivo online zlostavljanje s imenom i prezimenom profila ili osobe. Jedina mana ovog sustava je što vam dozvoljava da učitate samo jednu fotografiju pa ako postoji više toga što biste htjeli anonimno prijaviti, probajte napraviti kolaž s porukama/komentarima. Ako ostavite svoje podatke policija će vas naknadno kontaktirati da im dostavite sve materijale koje imate. Kada ste učitali fotografiju, odaberete preko koje aplikacije se cyberbullying dogodio.

Foto: Screenshot srednja.hr

4. Korak

Upišite naziv profila počinitelja, ako je samo jedan te link na njegov/njezin profil. U našem slučaju radilo se o više profila pa smo tako i napisali. Ako znate neke druge podatke počinitelja, poput imena, prezimena, koliko ima godina, gdje živi, broj i slične podatke, upišite ih u za to predviđeno mjesto.

Foto: Screenshot srednja.hr

5. Korak

Na kraju možete ostaviti svoje podatke ili ne morate ako želite da prijava bude anonimna. Mi smo ostavili naše podatke kako bi nas policija mogla kontaktirati u slučaju da im zatrebaju još neke informacije.

Foto: Screenshot srednja.hr

‘Policija nema vremena za takve stvari’. Nama su se nakon prijave javili za manje od 24 sata

Nakon naše online prijave policiji je trebalo manje od 24 sata da nas kontaktiraju kako bi nam potvrdili da su zaprimili našu prijavu. Kod ovakvih prijava najbitnije je sačuvati fotografije komentara ili poruka kako bi policija imala dokaze.

Foto: Screenshot srednja.hr

Online zlostavljanje maloljetnika jednako je štetno kao i zlostavljanje ‘uživo’. Ako bismo zvali policiju ili nekog odraslog kada biste vidjeli da netko maltretira učenika/icu na ulici ili u školi, zašto bismo na to zažmirili kada se takvo nešto događa na internetu? Kao što ste mogli vidjeti na našem primjeru, policija cyberbullying shvaća vrlo ozbiljno zato ga ne oklijevajte prijaviti. Ispod teksta se nalaze još neki korisni linkovi koje možete pronaći i na stranicama MUP-a.


Zabrinutost za sebe ili dobrobit drugog djeteta prijavi policiji on line – ovdje.

Žrtva si zlostavljanja ili misliš da se to događa nekome koga poznaješ – brineš što učiniti – Prijavi online – ovdje.

Pogledaj poveznicu Sigurnost djece kako bi saznao više o mogućnostima pomoći i zaštite od spolnog iskorištavanja putem Interneta i drugim važim stvarima za sigurnost tebe ili drugog djeteta.

Svoje sumnje ili zabrinutost možeš prijaviti i anonimno.

Djeca i mladi su svakodnevno izloženi različitim oblicima zlostavljanja i iskorištavanja – pomozi svojom prijavom – znamo kako ćemo dijete zaštiti. Dodatne informacije možeš pogledati u poveznici Zlostavljanje putem Interneta i Seksualno zlostavljanje.

Policija će vrlo ozbiljno shvatiti svaku prijavu i poduzeti sve radnje za koje je ovlaštena kako bi spriječila zlostavljanje djeteta.

Policijski službenici za mladež posebno su educirani za postupanje u zaštiti djece, ovdje možeš dobiti više informacija tko su i što rade.