Pretraga

Kalendari lažu! Danas nije prvi dan proljeća!

A- A+

Ako ste mislili da ste se sa zvukovima jutrošnje budilice prvi puta probudili u proljeću 2016., malo ste se prevarili. Proljeće kalendarski počinje 21. ožujka, ali je ove godine malo uranilo. Vjerojatno niste znali, ali ovogodišnje proljeće stiglo je u jučer u pola pet ujutro.

Wikipedia

Izdvojeni članak

Zimski odjevni predmeti koje možete nositi i u proljeće

Prvi dan proljeća ne određuje se proizvoljnim odabirom datuma na kalendaru. Prvi dan proljeća dolazi s ravnodnevica, danom kada dan i noć traju jednako dugo. Ravnodnevica inače dolazi 21. ožujka, ali je ove godine, obzirom da je 2016. prijestupna godina, malo uranila.

Zemlji je za put oko sunca potrebno 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 46 sekundi ili 365.2422 dana. Da bi nadoknadili vrijeme koje nam ‘ne stane’ u godinu, svake četiri godine dodajemo jedan dan u veljači.  Zbog tog pomicanja, ravnodnevica u prijestupnim godinama kalendarski dolazi dan ranije.

Promjene godišnjih doba i ravnodnevnice događaju se zbog nagiba zemlje spram sunca. Preko ljeta na našoj (sjevernoj) hemisferi, sjeverna hemisfera je nagnuta prema suncu. Zato ljeti imamo duže i toplije dane. Ravnodnevica je dan u kojem je zemlja na svojoj putanji oko sunca dolazi do točke u kojoj su dan i noć jednako dugi u obje hemisfere.

Inače, prvi dan proljeća u svijetu se obilježava na razne načine. Prvi dan proljeća u Iranu i drugim zemljama se slavi kao Norwuz, prvi dan nove godine prema perzijskom kalendaru.