Pretraga

Konferencija otkrila: EU u startupe ulaže više od SAD-a

A- A+

Veća ulaganja u istraživanje i inovacije, snažnije povezivanje zemalja članica Europske unije te suradnja na zelenoj i digitalnoj transformaciji ključni su u stvaranju društva otpornijeg na buduće izazove, poput onih koji se odražavaju kroz trenutačnu pandemiju. Poruka je to konferencije WIRE 2020 održane na Ekonomskom fakultetu u Splitu.

foto: EU/promo

Ekonomski fakultet u Splitu bio je domaćin najznačajnije međunarodne konferencije posvećene inovacijama i regionalnom razvoju, ‘Tjedan inovativnih regija u Europi – WIRE 2020’, na kojoj se govorilo o utjecaju inovacija na razvoj regija, s posebnim osvrtom na prilike koje inovacije mogu donijeti manje razvijenim regijama te njihovoj važnosti za oporavak od korona krize. Sažetak konferencije moguće je pronaći na službenoj stranici konferencije.

Konferenciju je otvorio ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji je ukazao na važnost mobilnosti znanstvenika, pojedinaca i tvrtki te naglasio potrebu nužnog smanjivanja jaza između pojedinih zemalja. Ministar je naglasio i kako prilagodba poslovnog okružja potrebama inovatora, naročito kod manje razvijenih zemalja, može pomoći u privlačenju novih talenata koji su ključni faktor razvoja cjelokupnog ekosustava inovacija.

Smanjivanje razlika u stupnju inovacija među državama počinje u lokalnim sredinama, ponajviše kroz sveučilišta, zatim korištenjem različitih programa i financijskih sredstava Europske unije, istaknuto je na konferenciji. Potrebno je fokusirati se na regionalne razine kroz otvaranje različitih hubova koji će jačati inovacijski ekosustav, a stvaranju novih inovacija pridonijet će i povezivanje zemalja članica EU, onih snažnijih s onim manje razvijenim državama.

Paquet: EU ulaže više u razvoj startupova od SAD-a

Cilj Europske unije je, na razini svake zemlje članice, ostvariti ulaganja od preko tri posto nacionalnog BDP-a u istraživanja i inovacije, što je za sada slučaj samo u Finskoj i Švedskoj. Poticanjem obrazovanja u STEM područjima stvaraju se preduvjeti za razvoj i primjenu inovativnih rješenja.

– Ova konferencija odvija u pravom trenutku, jer je EU Komisija pri kraju s razvojem programa Horizon Europe, koji je osnova za jačanje europskog istraživačkog područja. U sklopu tog programa, između ostalog, ideja je pokrenuti platformu koja će okupljati stručnjake s europskih sveučilišta, koji će na jednom mjestu razmjenjivati ideje i učiti jedni od drugih,, izjavio je generalni direktor Uprave za istraživanje i inovacije Europske komisije Jean-Eric Paquet te istaknuo kako svaka regija u EU igra bitnu ulogu u promociji i razvoju inovacija.

Paquet je istaknuo kako Europska unija na godišnjoj razini ulaže više u razvoj startupova od SAD-a te da Hrvatska posljednjih nekoliko godina prepoznaje važnost ulaganja u istraživanje i razvoj kao polugu za gospodarski prosperitet regije. Naglasio je kako sve nacionalne vlade unutar EU, a pogotovo lokalne zajednice, trebaju uložiti dodatne napore u razvoj R&D sustava, s posebnim naglaskom na izvrsnost.

Profesorica regionalne ekonomije na Politecnico u Milanu Roberta Capello u svom je obraćanju naglasila kako svaka pojedina regija treba detektirati inovacije koje su ključne u ostvarivanju vlastitog gospodarskog prosperiteta dok je uloga nacionalnih vlada, a posebno lokalnih samouprava, osigurati infrastrukturu koja će inovatorima omogućiti razvoj novih pametnih rješenja.

– Očekuje se da će razvoj takozvanih inovativnih 4.0 tehnologija, poput umjetne inteligencije, potaknuti sveobuhvatnu transformaciju u gospodarstvu i društvu. To će utjecati na daljnje procese industrijske proizvodnje (4.0), stvaranje i isporuku novih usluga te mogućnost prelaska tradicionalnih aktivnosti na digitalne poslovne modele, zaključila je Capello.

Izdvojeni članak

Mladi Karlovčanin pokrenuo novu kampanju za svoj startup: U nekoliko dana prikupljeno skoro pola milijuna kuna

Više od 60 predavača

Konferencija WIRE 2020, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Splitu te uz potporu Generalne uprave za Istraživanje i inovacije Europske komisije, okuplja više od 60 predavača – stručnjaka s više europskih sveučilišta i znanstvenih institucija, ali i najuspješnije predstavnike europske poslovne zajednice te lokalne i regionalne samouprave. Zbog pandemije, konferencija se održala online, uz livestreaming putem pet virtualnih dvorana. Završila je u petak, 6. studenog, kad se sudionicima obratio i Andrés Rodríguez-Pose, profesor Ekonomske geografije s London School of Economics, koji će se osvrnuti na važnost inovacija u manje razvijenim regijama, naročito u vrijeme krize.

Tjedan inovativnih regija u Europi (WIRE) od 2010. na godišnjoj razini okuplja dionike iz sektora istraživanja i inovacija, kreatore politike EU-a, regionalne i nacionalne vlasti, centre znanja, klastere, inovativne tvrtke te sve druge dionike koji razvijaju ili žele razvijati inovacije kako bi poboljšali zajednicu u kojoj žive. WIRE konferencija platforma je koja sudionicima daje mogućnost da na jednom mjestu raspravljaju o istraživanjima i inovacijama te izazovima i mogućnostima u europskim regijama, s izravnim pogledom na trenutačne i buduće programe financiranja Europske unije. Konferencija se organizira uz potporu Europske komisije, Generalne uprave za istraživanje i inovacije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije te Grada Splita.