Pretraga

Loš model gradnje škola državu otjerao u dugove: Sada daje 38 milijuna kuna da izbjegne kamate

A- A+

Vlada je rebalansom proračuna predvidjela 38 milijuna kuna za rješavanje sudskog spora koji Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodi zbog neplaćanja gradnji škola u okviru javno-privatnog partnerstva. Naime, država je iscrpila sve prave resurse u borbi da dužnicima ne isplati novac koji su tražili.

ilustracija: Mark Potterton za Unsplash

– Protiv Ministarstva znanosti i obrazovanja pokrenuto je 2016. godine više sudskih sporova koji se odnose na obnovu i izgradnju  školskih građevina (u Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici te Varaždinskoj županiji,  ukupno 32 škole odnosno sportske dvorane na području Varaždinske županije te za Gimnaziju i sportsku dvoranu u Koprivnici)  po modelu javno-privatnog partnerstva, objašnjavaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kako se Republika Hrvatska našla u dugovima.

Vlada je, naime, rebalansom Državnog proračuna za 2020. godinu, između ostalog, isplanira i rashod od 38 milijuna kuna za sudski spor Ministarstva znanosti i obrazovanja, vezan upravo uz problematiku javno-privatnog partnerstva.

Privatnik gradi, a država mu plaća idućih trideset godina

Priča počinje 2012., kada je Vlada Zorana Milanovića predstavila projekt u kojem privatni partneri sami financirali gradnju/rekonstrukciju škola, onda bi država, županije i gradovi u omjeru 55, 30 i 10 posto, iduća tri desetljeća, počevši od završetka projekta, podmirivali račune. Međutim, zapelo je upravo u podmirivanju računa. Tadašnji potpredsjednik Vlade RH Radimir Čačić, koji je predstavio taj projekt hvaleći se kako ga preuzimaju od Margaret Tacher, danas je župan Varaždinske županije koja se upravo zbog toga sporila s državom.

– Neki od spomenutih sudskih postupka okončani su pravomoćnim županijskim presudama u kojima je naloženo Republici Hrvatskoj  isplatiti dosuđene iznose. U jednome takvome sporu Republika Hrvatska je uložila i prijedlog za dopuštanje revizije, međutim Vrhovni sud RH 26. svibnja 2020. godine odbio je dopustiti reviziju čime je RH iscrpila sve pravne postupke, kažu iz Ministarstva obrazovanja.

A upravo se Čačić spomenutom odlukom Vrhovnog suda pohvalio novinarima Večernjeg lista.

– Ono što me, kao i uvijek, veseli, jest to svaka takva odluka otvara prostor za nove projekte i realizaciju svega onog što smo najavili. Ta odluka dovodi do toga da odmah nakon primitka tog novca, kojeg očekujem u cjelini odmah, raspisujemo natječaj za kupolu nad atrijem. Zahvaljujem se ministrici Divjak i ministru Štromaru na neodgovornosti, nestručnosti i  neozbiljnosti, no ovdje je najvažnija zloća i najžalosnije je koliko se trude oteti novce vlastitim građanima. Ministrica Divjak još je malo vremena tehnička ministrica i od novog ministra ili ministrice očekujem punu suradnju sa mnom kao županom u interesu građana Varaždinske županije, kazao je za Večernji nakon odbijanja revizije.

MZO: Želimo izbjeći troškove kamata

Iz MZO-a kažu kako se novcem iz proračuna sada planiraju izvansudski nagoditi s tvrtkama kojima su dužni.

– Ministarstvo ima namjeru pristupiti  sklapanju  izvansudskih  nagodbi u preostalim sudskim sporovima koji su tijeku kako bi se eventualno izbjegli dodatni troškovi za Državni proračun (kamate) te je u rebalansu osiguralo i potrebna sredstva za tu namjenu, zaključuju iz Ministarstva.

Loš model gradnje škola državu otjerao u dugove: Sada daje 38 milijuna kuna da izbjegne kamate
Share via
Copy link
Powered by Social Snap