Pretraga

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen projekt namijenjen najuspješnijim učenicima Hrvatske

A- A+

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset održan je panel koji je pokušao pronaći odgovor na pitanje najuspješnijih učenika i profesora. U sklopu njega predstavljen je i Alumni projekt portala srednja.hr čiji je partner Hrvatska zajednica županija. Riječ je o jedinstvenom projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara znanja.

alumni projekt

Na konferenciji srednja.hr+ Obrazovnih deset predstavljen Alumni projekt | Foto: srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održava se povodom desetog rođendana portala srednja.hr. U prvih deset godina istaknuli smo se kao vodeći medij za mlade, neizostavan izvor informacija o obrazovanju, ali i korektiv transparentnosti obrazovnog sustava o čemu svjedoče i nagrade naših novinara.

Panel pod nazivom ‘Tko su najuspješniji hrvatski učenici i profesori?‘, organiziran pod pokroviteljstvom Hrvatske zajednice županija, ugostio je Ivicu Kolarića, profesora tehničke kulture i informatike čiji su učenici do sada osvojili 106 Oskara znanja, učenika Krešimira Nežmaha koji je osvojio rekordnih 27 Oskara znanja te Danijela Marušića, predsjednika Hrvatske zajednice županija.

Panelisti su govorili o tome što definira uspjeh učenika, a što profesora, a predstavili su i Alumni projekt portala srednja.hr. Alumni dio portala je popis svih dobitnika Oskara znanja, državne nagrade koja se dodjeljuje učenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima. Riječ je o projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara, a partner tog projekta je Hrvatska zajednica županija.

Što je Alumni projekt?

Portal srednja.hr i Hrvatska zajednica županija zajedničkim projektom su napravili jednostavnu tražilicu kroz koju je obrađeno preko 5.000 imena najboljih hrvatskih učenika i profesora. Tako u srednja.hr/alumni postoji popis 3.760 učenika, 2.100 mentora raspodijeljenih među gotovo 1.000 škola. Tražilica se lagano može koristiti tako da se pretražuje po natjecanjima, školama, učenicima ili mentorima.

– Ponosimo se svim Oskarima znanja. Ponosni smo na sve naše učenike i profesore, želim im svaku sreću. Očekujem da će upravo današnji učenici mijenjati svijet na bolje. Neupitna je i stručnost profesora, a kao dijete prosvjetnih djelatnika dobro znam s kakvim se izazovima susreću. No naši nastavnici su vrlo stručni, među najstručnijima u Europi, istaknuo je Marušić.

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset je okupila najvažnije aktere obrazovanja i znanosti današnjice koji su dali svoj osvrt na ključne izazove obrazovanja i znanosti u zadnjih deset godina, ali i svoje viđenje budućnosti sektora. Na 12 panela i 8 predavanja sudjeluju, između ostalih, Boris Jokić, ministar Radovan Fuchs, riječka rektorica Snježana Prijić-Samaržija, donedavna dekanica ADU-a Franka Perković Gamulin te brojni drugi.