Pretraga

Na staž u zdravstvu čeka skoro 3.000 osoba: ‘Prvotno je predviđeno svega 605 mjesta, sramota!’

A- A+

O problemima budućih pripravnika u zdravstvu, koji traju već par godina, ispisali smo brojne retke na portalu. Iako je država propisala da je on obvezan po završetku pojedinih škola i studija, broj mjesta koji država za to osigurava daleko je manji od stvarnog broja mladih koji su izašli iz sustava školstva i trebaju odraditi pripravništvo. Lani je bilo osigurano tek oko 900 mjesta na trostruko više onih koji čekaju na pripravništvo. Za ovu godinu prvotno je bilo predviđeno 605 mjesta, ali ministar Beroš obećao je povećati taj broj na 1.500. Saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić ističe kako je to i dalje nedovoljno.

Ilustracija: Pixabay

Zadnjih nekoliko godina mladi koji su završili pojedine zdravstvene studije glasni su u nastojanju da se riješi veliki problem u kojem su se našli. Iako je država za pojedine struke u zdravstvu, primjerice dentalne i farmaceutske tehničare ili fizioterapeute, zakonom propisala obvezan pripravnički staž od 12 mjeseci, za to im ne osigurava dovoljan broj mjesta.

Drugim riječima, godinama čekaju na dobivanje staža, zbog čega se ni ne mogu zaposliti u struci pa često obavljaju povremene poslove poput dostavljača ili konobara. Za mnoge je to presudan faktor zbog kojeg su otišli ili će otići raditi u inozemstvo.

Broj pripravničkih mjesta će se povećati: ‘I dalje nedovoljno’

Na ovaj problem u Saboru redovito upozorava Andreja Marić, saborska zastupnica SDP-a inače i liječnica Županijske bolnice Čakovec. Osim što o tome govori na sjednicama Sabora i aktualcima, o tome se na njenu inicijativu razgovaralo i na saborskom Odboru za zdravstvo. Ističe da je još pred par mjeseci uputila pisana pitanja i usmeno razgovarala s odgovornima u Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu rada te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Među ključnim pitanjima za vladajuće su ono što će poduzeti oko rješavanja ovog problema, koji će broj mjesta osigurati za 2023. i s kojih pozicija financiranja, kada će krenuti natječaji i što će Vlada poduzeti nakon brojnih prijava kandidata za pripravnike da se u mnogim zdravstvenim ustanovama nisu poštovali kriteriji za dodjeljivanje staža.

– Na staž čeka, prema procjeni, oko 2. 500 – 3.000 ljudi, a jedva je osigurano 900 pripravničkih mjesta 2022. godine, natječaj su krenuli tek pred ljeto. Ove godine preko Zavoda prvotno je predviđeno svega 605 mjesta! Sramota, ističe Marić.

Ipak, najnovija informacija koju je jučer dobila od ministra zdravstva Vilija Beroša je da će se taj broj povećati na 1.500 mjesta.

– I dalje nedovoljno, ali opet više nego prošle godine, poručuje Marić.

Izdvojeni članak

Završili zdravstvene studije, a rade kao konobari i dostavljači: Godinama ne možemo do pripravništva

Marić traži i ukidanje uvjeta prema kojem je za dobivanje pripravništva potrebna prijava na HZZ

Podsjeća i da tijekom raspisanog staža pripravnici moraju biti na HZZ najmanje jedan dan, a za javljanje na natječaje kod privatnika šest mjeseci, zbog čega mnogi od njih na privremenim poslovima izvan struke moraju dati otkaz.

– Apelirala sam i da se ukine zahtjev HZZ-a da prilikom trajanja natječaja za staž treba biti na Zavodu za zapošljavanje, a ako je taj zahtjev vezan uz pozicije financiranja i uvjete povlačenja novaca iz EU fondova, kako navode u HZZ-u, potrebno je naći druge modele financiranja. Dakle, osnovni problem je neosiguravanje dovoljno novaca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku. Sustav je spor i trom. Uz to, problem je i dužina čekanja na staž, kaže Marić.

Tražila je i da se prije drugog čitanja Zakona prihvati njen prijedlog izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji sam navela u e-Savjetovanju, vezano uz postojeći članak 169., kojim bi se Ministarstvo zdravstva i Vlada RH obavezali osigurati početak obavljanja pripravničkog staža najkasnije godinu dana od završetka školovanja.

– Neki koraci naprijed su odrađeni, no još uvijek nedovoljno za potpuno rješavanje problematike pripravništva u zdravstvu. I dalje ću uporno tražiti da se svi navedeni problemi što prije riješe, kaže zastupnica Marić.

Copy link
Powered by Social Snap