Pretraga

Najstarija srednja škola u Hrvatskoj danas slavi 411. rođendan

A- A+

Klasična gimnazija – Collegium Zagrabiense na zagrebačkoj adresi u Križanićevoj 4a je najstarija srednja škola u Hrvatskoj. Osnovana je davne 1607. godine upravo na današnji dan i od tada bilježi kontinuitet svoga rada. Danas joj je 411. rođendan, a višestoljetni rad i napredak su im osigurali prepoznatljivost u društvu i u javnosti.

Foto: facebook.com/GymnasiumClassicum

Gimnaziju su prije više od četiri stoljeća utemeljili isusovci, a s promjenama političkih režima i društvenog stanja, morala se mijenjati i sama škola. Njezina povijest je poprilično burna i zanimljiva, bilježi brojne promjene lokacija, pa i đačke prosvjede i brojna uhićenja vlastitih učenika.

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u posve drugačijoj OŠ Lauder Hugo Kon i oduševili se

Danas Klasična gimnazija važi za jednu od najuglednijih i najpopularnijih škola u Hrvatskoj. Imaju se čime i pohvaliti, jer su zbilja škola za primjer i škola koja učeniku nudi puno više od same nastave. U svoj sadržaj su uvrstili mnogo vannastavnih aktivnosti poput debatnih skupina, dramskih skupina, nagrađivanog djevojačkog zbora, a nisu im strana ni kolegijska putovanja ili posjeti različitim kulturnim i umjetničkim događanjima.

Ne čudi stoga što je popis poznatih nekadašnjih učenika ove Klasične gimnazije podugačak. Tu su se našli brojni naši književnici, kao što su Miroslav Krleža, Antun Gustav Matoš, August Šenoa, Antun Branko Šimić i Janko Polić Kamov, te političari poput Stjepana Radića, Ivana Kukuljevića Sakcinskog ili Ivana Šubašića.

Rad škole možete pobliže popratiti na njihovoj iznimno zanimljivoj i šarolikoj Facebook stranici.