Pretraga

I nakon Brexita imat će svoja prava: EU studenti u Velikoj Britaniji dobili novo obećanje

A- A+

Unatoč Brexitu, prava EU studenata u Velikoj Britaniji ostaju nepromijenjena. Kaže to britanski tajnik u resoru obrazovanja Damian Hinds. Od kolovoza sljedeće godine studenti iz zemalja članica Europske unije plaćat će iste školarine kao njihovi engleski kolege, obećao je, a zadržat će i ostala prava na podršku, prenosi BBC.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Engleska, Wales i Škotska. Države su to u kojima će, unatoč Brexitu, studenti iz zemalja članica Europske unije zadržati jednaka prava kao i dosad. Najavio je to tajnik u resoru obrazovanja Damian Hinds, ističući kako će studenti plaćati iste školarine i imati jednaku podršku kao i njihovi engleski kolege. Škotski je parlament već napravio sličan ustupak EU studentima kojima je, s obzirom na besplatno školovanje u Škotskoj, zagarantirano da do daljnjeg neće plaćati troškove školarine, a Wales je u ponedjeljak najavio da će učintii isto.

“Studenti iz Europske unije izrazito doprinose sveučilištima i obrazovnom sektoru, a činjenica da toliko puno studenata iz inozemstva dolazi tu studirati za nas je indikativna”, rekao je Hinds.

Velika Britanija se nada EU sredstvima za znanost?

Ovakva se gesta može smatrati i kompromisnom, posebno uoči pregovora o tome hoće li sveučilišta iz Velike Britanije i sljedeće godine zadržati pravo na europska sredstva za financiranje znanstvenih istraživanja.

Važno je naglasiti da ne postoji neko dugoročno rješenje osim ovih obećanja pa ostaje nejasno kako će se nakon Brexita EU zemlje odnositi prema britanskim studentima, i obratno. Ovo je pitanje dosta važno jer na britanskim sveučilištima ima dosta studenata iz Europske unije.

Primjerice, London School of Economic ima gotovo 2.000 EU studenata što čini 18% svih studenata, Cambridge više od 2.500 što čini 13%, a na University College London i University of Edinburgh udio europskih studenata iznosi oko 10%.

Deset britanskih sveučilišta s najvećim udijelom EU studenata

University of Aberdeen
London School of Economics
Imperial College London
Queen Margaret University, Edinburgh
School of Oriental and African Studies, London
University of the Arts, London
University of Cambridge
University of Essex
King’s College London
Edinburgh Napier and University College London