Pretraga

Nastavnički sindikat: ‘Učenici zbog pandemije nisu svladali gradivo, tražimo više dopunske nastave’

A- A+

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić uputio je priopćenje u kojemu traži da se poveća ograničeni broj sati dopunske nastave kako bi učenici, koji nisu svladali gradivo zbog pandemije i online nastave, nadoknadili ono što su propustili u posljednje dvije pandemijske školske godine.

učionica učenici razred

Foto: Unsplash; Taylor Wilcox

U priopćenju predsjednika Sindikata Preporod Željka Stipića navodi se da učenici u prethodne dvije godine nisu uspjeli dovoljno dobro savladati gradivo zbog pandemije i online nastave. Istraživanje Instituta za društvena istraživanja pokazalo je kako su učenicima zbog nestandardnog načina provođenja nastave ostale “rupe u znanju”. Iz Sindikata poručuju da se to trebalo nadoknaditi kroz dodatne sate.

Izdvojeni članak

Prije godinu dana prekinuta je nastava u školama i na fakultetima: ‘Moja se generacija puno toga odrekla’

– Oko ovoga su se svi složili, od ravnatelja do učitelja, nastavnika i učenika. Iako ni prosvjetna vlast nije proturječila ovom rezultatu istraživanja, izostankom konkretnih poteza, uostalom kao i lani, očito je da se na Sveticama ovomu ne pridaje važnost. Da stvari stoje drugačije, odnosno da odgovorni brinu o problemu zaostajanja u savladavanju gradiva, odavno bi se već poduzele konkretne mjere, stoji u priopćenju.

Ponudili su i rješenje za koji kažu da je odmah primjenjivo, a to je promjena statusa i karaktera dopunske nastave.

– Temeljem procjene učitelja i nastavnika, koji uostalom najbolje poznaju kakvo je stanje sa svakim učenikom i u svakom razrednom odjelu, potrebno je ukinuti postojeća ograničenja vezana uz održavanje dopunske nastave. Ovo bi se odnosilo na limit od 2 sata u učiteljskom tjednom zaduženju, ali i ograničenje o maksimalnom broju sati dopunske i dodatne nastave u srednjoškolskim ustanovama. Povećan broj sati dopunske nastave ugradio bi se, dok za tim postoji potreba, u postojeću normu učitelja i nastavnika ili, ako ovo nije moguće, tretirao kao prekovremeni rad, kaže Stipić.

Izdvojeni članak

Ministar objasnio zašto online nastava za sve nije dobra ideja: Izazvala bi gomilu problema

U nastavku dodaje kako takva dodatna aktivnost i dodatni uloženi trud učitelja, ima i svoju cijenu.

– Ako smo mogli u ovoj zemlji izdvojiti više desetaka milijardi kuna za sanaciju gospodarstva, problem ne bi trebalo biti pronaći nekoliko desetaka milijuna kuna za sanaciju ovog vida štete koju je pandemija izazvala u odgoju i obrazovanju, zaključuje Stipić.

Nastavnički sindikat: ‘Učenici zbog pandemije nisu svladali gradivo, tražimo više dopunske nastave’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap