Pretraga

Neviđena diskriminacija na medicinskom fakultetu: Djevojkama namjerno oduzimali bodove na prijemnom ispitu

A- A+

Prema izvještaju istražnog povjerenstva, jedan medicinski fakultet u Japanu godinama je snižava rezultate koje su postigle djevojke na prijemnim ispitima, dok su muškarcima nerijetko povećavani. Ovo nije novost budući da se žene u Japanu jako često susreću s diskriminacijom te imaju poteškoća sa zapošljavanjem, prenosi RTL.

Liječnici u operacijskoj sali | Foto: Pixabay

Iako je premijer Shinzo Abe kao jednu od glavnih ciljeva svoje vlasti naveo društvo u kojem će ‘žene moći blistati’, stvarnost je Japana puno tragičnija. Žene još uvijek imaju problema s nalaženjem posla samo zato što su žene, a najnovija istraga otkriva da i obrazovni sustav ima velikih problema s diskriminacijom.

Djevojkama davali manje bodove kako bi ih što manje upisalo faks

Manipuliranje s rezultatima otkriveno je još ovog proljeća prilikom interne istrage. To je izazvalo ljutnju i prosvjede pa je krenula i neovisna istraga koja je dovela do šokantnih otkrića. Prema podacima koje je prikupilo istražno povjerenstvo, japanski medicinski fakultet na prijemnim je ispitima davao manje bodova djevojkama nego muškarcima.

Odvjetnici koji su istraživali optužbe za podmićivanje prilikom upisa sina visokog dužnosnika u ministarstvu obrazovanja kazali su kako su njegovi i rezultati drugih muških kandidata ‘nepošteno’ povećani. Zaključili su kako se rezultatima manipuliralo tako što je muškim pristupnicima davano više bodova nego ženskim, kako bi se smanjio broj primljenih ženskih kandidata, prenosi RTL.

– Ovaj je incident uistinu žalostan, pokušali su prevariti pristupnike ispitu, njihove obitelj, zaposlenike fakulteta i društvo u cjelini. Dio toga bila je i vrlo ozbiljna diskriminacija žena, kazao je na konferenciji za novinare Kanji Nakai, neovisni odvjetnik koji je sudjelovao u istrazi.

Istraga je pokazala kako se najmanje deset godina unatrag, čak i onim muškim kandidatima koji su više puta polagali isti prijemni, konačni rezultat naknadno prepravljao tako da izgleda viši. S rezultatima koje su postigle djevojke to nije bio slučaj.

‘U redu je ljutiti se na seksizam’

Ove su vijesti uzrokovale veliki revolt u javnosti koji je potaknuo žene u Japanu da na društvenim mrežama počnu iznositi vlastita iskustva s diskriminacijom pod hashtagom ‘It’s okay to be angry about sexism’.

– Žene se sažaljeva ako su neoženjene, ali Japanke koje su braku, zaposlene su i imaju djecu spavaju najmanje na svijetu. Kada čujem da su i naše vještine omalovažavaju, tresem se od bijesa, napisala je jedna korisnica.

Druga je pak dodala kako se upisala na najbolji fakultet u Japanu iako su joj i roditelji govorili da tamo ne pripada, a poslije su na razgovorima za posao uvjeravali kako bi odmah dobila radno mjesto, samo da je muško.

Copy link
Powered by Social Snap