Pretraga

Nova platforma za učenike: Otkrijte kako možete pomoći spasiti planet

A- A+

Europska komisija za osnovne i srednje škole izradila je edukativnu platformu ‘Naš planet, naša budućnost’ koja mladima pomaže shvatiti uzroke i učinke klimatskih promjena. Nastavnicima je dostupna i baza s materijalima koja će poslužiti kao alat za diskusiju s učenicima o klimatskim promjenama i poticanje njihova kritičkog razmišljanja.

Foto: ec.europa.eu

Internetska platforma ‘Naš planet, naša budućnost’ projekt je Europske komisije kojim će se problem klimatskih promjena uvesti u osnovne i srednje škole. Radi se o edukativnom internetskom alatu koji će učenicima u dobi od 11 do 16 godina pomoći da shvate uzroke i učinke klimatskih promjena.

Platforma dostupna na svim jezicima zemalja EU

Uz to, pomoću platforme učenike će se poticati da stvaraju inovativna rješenja za stvaranje budućeg društva koje će povoljnije utjecati na klimu. Na platformi se mogu pronaći kvalitetne informacije i materijali o klimatskim promjenama utemeljene na činjenicama te je dostupna na svim jezicima EU-a, pa tako i na hrvatsom jeziku.

– Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova s kojima se svijet danas suočava i tiču se svakoga od nas. Mnoge su mlade osobe već itekako svjesne krize s kojom se suočavamo te mladi diljem svijeta progovaraju i pridružuju se borbi protiv klimatskih promjena. Kako bi se mlade ljude podržalo u njihovim nastojanjima da potiču promjene i omoguće izgradnju bolje budućnosti važno je da se o ovoj temi govori i u školama, poručuju iz Europske komisije.

Izdvojeni članak

Pričali smo jučer s mladima na prosvjedu: Ne uče dovoljno o klimatskim promjenama i žele više ovakvih prosvjeda

Bitno je kod učenika poticati njihovo kritičko razmišljanje

Nastavnici će preko platforme imati pristup ‘Središtu za nastavnike’ – bazi materijala koja sadrži 15 ilustriranih radnih listova za vježbe za rad na nastavi te aktivnosti koje će produbiti razumijevanje učenika i omogućiti im praktičnu primjenu znanja. Uz to, radni listovi sadrže objašnjenja ciljeva te poveznice na dodatne informativne sadržaje za nastavnike i mentore.

– Dostupni nastavni resursi mogu se integrirati u obradu lekcija o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, kao i mogućim rješenjima. Na ovaj način platforma ‘Naš planet, naša budućnost’ poslužit će nastavnicima osnovnih i srednjih škola kao koristan alat za diskusiju s učenicima o klimatskim promjenama i poticanje njihova kritičkog razmišljanja, a u konačnici ih i potaknuti na doprinos prelasku na zelenu ekonomiju i usvajanje životnog stila koji ne ugrožava klimatsku ravnotežu, objasnili su iz Europske komisije.

Nova platforma za učenike: Otkrijte kako možete pomoći spasiti planet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap