Pretraga

Nove četiri medalje stižu u Hrvatsku: Sjajni maturanti osvojili dva srebra i dvije bronce na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi

A- A+

Na jubilarnoj 50. Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi u Pragu i Bratislavi hrvatski su maturanti svojili dvije srebrne i dvije brončane medalje. Tako se kući u Hrvatsku sa srebrnim medaljama vraćaju Ilija Srpak iz Prve gimnazije Varaždin i Janko Čivić iz III. gimnazije Osijek, dok će broncu sa sobom donijeti Matko Petrović iz XV. gimnazije Zagreb i Borna Šimić iz Gimnazije Matija Mesić Slavonski Brod. Ista je četvorka Hrvatsku predstavljala i na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji u travnju ove godine.

Naša četvorka s Međunarodne kemijske olimpijade 2018.
Foto: Hrvatsko kemijsko društvo

Dvije srebrne i dvije brončane medalje s jubilarne 50. Međunarodne kemijske olimpijade došle su upravo u Hrvatsku. Iz Bratislava i Praga su Ilija Srpak, Janko Čivić, Marko Petrović i Borna Šimić sa sobom donijeli hvalevrijedne rezultate i medalje, a ista je četvorka Hrvatsku predstavljala i na ovogodišnjoj Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u Bjelorusiji. Neki od ovih brilijantnih učenika sudjelovali su na višestrukim natjecanjima iz raznih predmeta. Jedan od njih je i Borna Šimić.

– Borna je sudjelovao i na međunarodnim matematičkim olimpijadama, a Ilija je po broju sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima iz kemije, astrofizike i drugih područja pravi rekorder, ovo mu je jedanaesto po redu međunarodno natjecanje, rekao je Tomislav Portada, kemičar s Instituta Ruđer Bošković.

Učenike su na Olimpijadi pratili Branka Zorc, akademik Tomislav Cvitaš i Branimir Bertoša. Oni su ujedno i voditelji grupe studenata, znanstvenika i nastavnika koje su učenike pripremali za međunarodna natjecanja, objavilo je na svojoj Facebook stranici Hrvatsko kemijsko društvo.

Copy link
Powered by Social Snap