Pretraga

Održana konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset: Uz Jokića, Trošelja, Fuchsa, sudjelovali i učenici

A- A+

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održana je prva konferencija portala srednja.hr povodom našeg desetog rođendana. Kroz 12 panela i 8 predavanja neki od najistaknutijih aktera obrazovanja i znanosti, ali i sami učenici i studenti, ponudili su odgovor na pitanje o tome gdje se obrazovanje kretalo prethodnih deset godina, ali i kako će izgledati budućnost sektora.

obrazovnih deset

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održana je prva konferencija portala srednja.hr povodom njihovog desetog rođendana | Foto: srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset koja je okupila najvažnije aktere obrazovanja i znanosti današnjice, bavila se ključnim izazovima obrazovanja i znanosti u zadnjih deset godina, ali i budućnošću sektora. Partneri konferencije su Privredna banka Zagreb, CARNet, Profil Klett, Visoko učilište EFFECTUS, Europski parlament – Ured u Hrvatskoj te Hrvatska zajednica županija.

Na 12 panela i 8 predavanja okupili su se vodeći akteri obrazovanja i znanosti današnjice, ali i sami učenici kojih se tema obrazovanja najviše tiče. Program dvorane školstva bavio se temama kao što su potreba uvođenja građanskog odgoja u škole, e-učenje, odnos demografskih kretanja i obrazovanja te pitanje plaća profesora. Predstavljen je i Alumni projekt portala srednja.hr čiji je partner Hrvatska zajednica županija. Riječ je o jedinstvenom projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara znanja.

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, predstavio je rezultate istraživanja u kojima su sudjelovali mladi.

– Kada mladima dajemo etikete koje im ne stoje, trebamo pogledati rezultate istraživanja je li to zaista tako, poručio je Jokić.

Dvorane posvećene školstvu i visokom obrazovanju

U dvorani visokog obrazovanja raspravljalo se, između ostalog, o eksploziji kvota na visokim učilištima, obrazovanju budućnosti za vještine budućnosti te problemu seksualnog uznemiravanja na visokim učilištima. Mladi su reprezentativci Hrvatskog debatnog društva uživo raspravljali o uvođenju Građanskog odgoja u škole, a na panelu ‘Mrze li mediji profesore‘ komentirao se odnos medija i obrazovnog sektora. Na panelu ‘OK, boomer!’ sudjelovali su sami mladi, predstavnici generacije Z, koji su istaknuli različitosti i sličnosti unutar kategoriju koju jednoznačno zovemo ‘mladi’.

obrazovnih deset

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset | Foto: srednja.hr

Robert Kopal, predsjednik uprave EFFECTUS poduzetničkog studija je istaknuo povezanost obrazovanja i kreativnosti te kasnijeg uspjeha u životu, ali i predložio konkretne promjene obrazovnog sustava kojima bi se kreativnost učenika poboljšala. Predložio je, primjerice, uvođenje kritičkog razmišljanja kao obveznog predmeta u sve škole. Riječka rektorica Franka Perković Gamulin, donedavna dekanica ADU-a održala je predavanje kojim je dala konkretne smjernice visokim učilištima u slučaju prijava studenata i studentica za seksualno uznemiravanje

– Važno za svaku sastavnicu da ozbiljno razgovara o problemu koji je neobično bolan, neobično traumatizirajući, poručila je Perković Gamulin.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, u svom se predavanju osvrnula na pitanje sveučilišne autonomije.

– Pogrešno je misliti da akademska autonomija nema ograničenja. Kriza autonomije je kako u nedostatku, tako i u pretjerivanju. Autonomiju je moguće zaštititi jedino inzistirajući na autentičnoj demokratizaciji te edukaciji – to su jedina dva prava rješenja koja će nam pomoći razlučiti između previše i premalo autonomije, poručila je rektorica.

U predavanju ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa koje se prenosilo uživo na YouTube kanalu portala srednja.hr, čime je dostupno svoj zainteresiranoj javnosti, predstavljen je novi paket zakona koji se priprema za unaprjeđenje visokog obrazovanja.