Pretraga

Održana konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset: Uz Jokića, Trošelja, Fuchsa, sudjelovali i učenici

A- A+

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održana je prva konferencija portala srednja.hr povodom našeg desetog rođendana. Kroz 12 panela i 8 predavanja neki od najistaknutijih aktera obrazovanja i znanosti, ali i sami učenici i studenti, ponudili su odgovor na pitanje o tome gdje se obrazovanje kretalo prethodnih deset godina, ali i kako će izgledati budućnost sektora.

obrazovnih deset

U zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema održana je prva konferencija portala srednja.hr povodom njihovog desetog rođendana | Foto: srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset koja je okupila najvažnije aktere obrazovanja i znanosti današnjice, bavila se ključnim izazovima obrazovanja i znanosti u zadnjih deset godina, ali i budućnošću sektora. Partneri konferencije su Privredna banka Zagreb, CARNet, Profil Klett, Visoko učilište EFFECTUS, Europski parlament – Ured u Hrvatskoj te Hrvatska zajednica županija.

Na 12 panela i 8 predavanja okupili su se vodeći akteri obrazovanja i znanosti današnjice, ali i sami učenici kojih se tema obrazovanja najviše tiče. Program dvorane školstva bavio se temama kao što su potreba uvođenja građanskog odgoja u škole, e-učenje, odnos demografskih kretanja i obrazovanja te pitanje plaća profesora. Predstavljen je i Alumni projekt portala srednja.hr čiji je partner Hrvatska zajednica županija. Riječ je o jedinstvenom projektu koji mapira najbolje hrvatske učenike i profesore prema kriteriju dobivenih Oskara znanja.

Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja, predstavio je rezultate istraživanja u kojima su sudjelovali mladi.

– Kada mladima dajemo etikete koje im ne stoje, trebamo pogledati rezultate istraživanja je li to zaista tako, poručio je Jokić.

Dvorane posvećene školstvu i visokom obrazovanju

U dvorani visokog obrazovanja raspravljalo se, između ostalog, o eksploziji kvota na visokim učilištima, obrazovanju budućnosti za vještine budućnosti te problemu seksualnog uznemiravanja na visokim učilištima. Mladi su reprezentativci Hrvatskog debatnog društva uživo raspravljali o uvođenju Građanskog odgoja u škole, a na panelu ‘Mrze li mediji profesore‘ komentirao se odnos medija i obrazovnog sektora. Na panelu ‘OK, boomer!’ sudjelovali su sami mladi, predstavnici generacije Z, koji su istaknuli različitosti i sličnosti unutar kategoriju koju jednoznačno zovemo ‘mladi’.

obrazovnih deset

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset | Foto: srednja.hr

Robert Kopal, predsjednik uprave EFFECTUS poduzetničkog studija je istaknuo povezanost obrazovanja i kreativnosti te kasnijeg uspjeha u životu, ali i predložio konkretne promjene obrazovnog sustava kojima bi se kreativnost učenika poboljšala. Predložio je, primjerice, uvođenje kritičkog razmišljanja kao obveznog predmeta u sve škole. Riječka rektorica Franka Perković Gamulin, donedavna dekanica ADU-a održala je predavanje kojim je dala konkretne smjernice visokim učilištima u slučaju prijava studenata i studentica za seksualno uznemiravanje

– Važno za svaku sastavnicu da ozbiljno razgovara o problemu koji je neobično bolan, neobično traumatizirajući, poručila je Perković Gamulin.

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, u svom se predavanju osvrnula na pitanje sveučilišne autonomije.

– Pogrešno je misliti da akademska autonomija nema ograničenja. Kriza autonomije je kako u nedostatku, tako i u pretjerivanju. Autonomiju je moguće zaštititi jedino inzistirajući na autentičnoj demokratizaciji te edukaciji – to su jedina dva prava rješenja koja će nam pomoći razlučiti između previše i premalo autonomije, poručila je rektorica.

U predavanju ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa koje se prenosilo uživo na YouTube kanalu portala srednja.hr, čime je dostupno svoj zainteresiranoj javnosti, predstavljen je novi paket zakona koji se priprema za unaprjeđenje visokog obrazovanja.

obrazovnih deset
Share via
Copy link
Powered by Social Snap