Pretraga

Otac prosvjedovao ispred škole jer mu sina ne puste u školu bez maske: U sve se uplela i policija

A- A+

Otac učenika viših razreda prosvjedovao je ispred Osnovne škole Krapinske Toplice jer njegovog sina već treći dan za redom ne puštaju u školu bez maske. U sve se na kraju uplela policija jer je otac neovlašteno snimao djelatnike i djecu na školskom prostoru.

Foto: Alin Luna, Unsplash

Ispred Osnovne škole Krapinskih Toplica prosvjedovao je otac učenika jer njegovog sina ne puštaju u školu bez maske. Kako je za zagorje.com rekao otac Kristijan Gaćina, njegov sin nema zdravstvenih problema zbog kojih ne može nositi masku, već mu ona jednostavno smeta na nastavi. Učenik je tako propustio već tri dana nastave, iako svaki dan dolazi do škole u koju ne može ući bez maske pa su ga prisiljeni poslati doma.

– Mom sinu Nikoli ne daju ući u školu zato što ne nosi takozvanu masku, koja smeta njegovom disanju. On ima osnovno pravo na obrazovanje, koje mu je uskraćeno. Po svim zakonima Božjim, po svim zakonima prirode, svaki čovjek ima pravo na disanje i to mu apsolutno nitko ne može uzeti. Međutim, u ovoj školi to nije slučaj, rekao je Kristijan Gaćina za zagorje.com.

Maske ne moraju nositi u učionici, već samo na hodnicima

Otac Kristijan masku smatra štetnom za zdravlje, a ispred škole gdje je prosvjedovao pridružilo mu se i nekoliko prolaznika. Ravnatelj škole Samson Štibohar objasnio je kako su učenici viših razreda osnovne škole obavezni nositi masku jedino na hodnicima, odnosno zajedničkim prostorima gdje se na odmorima nalazi više razreda. U učionici nitko od učenika  nižih i viših razreda nije obavezan nositi maske,  kao ni učitelji kada su u razredu.

– Svaka škola je, temeljem uputa Vlade, napravila Provedbeni plan po kojem mora funkcionirati u novoj školskoj godini. U našoj školi, temeljem tih uputa, maska je za učenike od petog do osmog razreda obavezna samo u zajedničkim prostorima, a to je prostor hodnika i prostor odlaska na WC, dok u učionicama učenici ne nose maske, rekao je ravnatelj Štibohar za zagorje.com.

Problem zbog neopravdanih sati

Dodao je kako je otac učenika, koji već tri dana ne može ući u školu, obaviješten da se može obratiti liječniku koji će onda propisati uputu da njegov sin  ne mora nositi masku na hodniku i u WC-u zbog zdravstvenih razloga.

– Pošto je roditelj odbio otići liječniku i ishodovati potvrdu za izuzeće nošenja maske, to je sad čisto stvar roditelja, rekao je Štibohar, prenosi zagorje.com.

Kako učenik nije bio na nastavi, a pitanje je hoće li biti i narednih dana, postoji problem neopravdanih sati. Ravnatelj kaže kako roditelji imaju pravo opravdati nedolazak učenika na nastavu do tri dana.

Izdvojeni članak

Fuchs: ‘Ravnatelj može donijeti odluku da se maske u razredu ne moraju nositi’

– Za sve ostalo, ako je prisutna neka bolest, nadležan je liječnik, a temeljem svojih razrednih poslova na kraju mjeseca, kad se bilježi izostanak, razrednik opravdava ili neopravdava izostanak učenika, objašnjava ravnatelj.

Na kraju se u cijelu priču uplela i policija jer je otac Kristijan Gaćina prilikom prosvjeda ispred škole neovlašteno snimao i slikao djelatnike škole i malodobne učenike. Dobio je upozorenje ravnatelja, na što se oglušio pa je škola slučaj prijavila policiji i Centru za socijalnu skrb.