Pretraga

Potvrđeno: Pušenje u krugu škola i fakulteta kažnjava se s 1000 kuna!

A- A+

Društvene mreže sinoć su preplavile ispovijesti studenata i srednjoškolaca koji su postali prve žrtve novog zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda.  Člankom 1 četvrtog poglavlja novog zakona, upotreba duhanskih proizvoda u krugu od 100 metara oko javnih obrazovnih institucija kažnjava se kaznom od tisuću kuna. Policija je u provedbu odredbe krenula jučer. Do sada su kažnjeni deseci studenata i učenika diljem zemlje.

foto: Flickr

Odredbom novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda konzumacija duhanskih proizvoda zabranjena je u krugu od sto metara oko javnih obrazovnih institucija. Odredba obuhvaća sve javne srednje i osnovne škole te javne i privatne fakultete.

Donošenje novog zakona prošlo je u sjeni burnih saborskih prepirki oko novog proračuna za sljedeću godinu. Prve informacije o odredbama novog Zakona javnost je dobila kroz ispovijesti kažnjenih učenika i studenata koje su sinoć preplavile društvene mreže.

– Policija je sklopu provedbi novog Zakona o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda dobila ovlasti da zadrži, legitimira i novčanom kaznom od 1000 kuna kazni građane koji su zateknuti u prekršaju konzumacije duhanskih proizvoda u krugu od 100 metara od škola i fakulteta, stoji u odgovoru koji smo dobili od glasnogovorništva PU Zagrebačke.

Odredba je prvenstveno usmjerena na studente i srednjoškolce, ali će se kažnjavati i ostali prolaznici koji budu provocirali pušeći pred školom. Cilj zakona je smanjiti ovisnost o duhanu kod mladih, ali i pomoći ugostiteljima kod kojih je pušenje dozvoljeno.

Studenti i učenici pogođeni ovom odredbom svoju su frustraciju podijelili na društvenim mrežama.

– Sjedila sam s prijateljicom koja je prekinula s dečkom iza škole sinoć oko devet kada su naišla dva policajca. Frendica mi se jadala i usput smo pušile. Kada su rekli da nam naplaćuju kazne prvo smo mislili da se šale. Kaznu ne planiram platiti. Radije ću u zatvor nego da platim tu glupost, ispričala nam je osamnaestogodišnja Maja iz Siska.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = “//connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

koji kur*c se događa??!!! sad sam popušila kaznu od 1000 kuna jer se kao ne smije pušit pred školom? Šta?!

Posted by Iva Marković on 1. travnja 2016