Pretraga

Praznike proveli pišući najteži test iz kemije: Naši učenici osvojili tri medalje na prestižnoj olimpijadi

A- A+

Po drugi puta otkada se natjecanje provodi, hrvatski učenici nastupili su na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi (IMChO). Riječ je o renomiranom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, po riječima nekih natjecatelja i najtežem, a naši učenici s njega su se vratili s tri medalje oko vrata.

Naši predstavnici na Mendeljejevoj olimpijadi 2019.|foto: Hrvatsko kemijsko društvo

Jednu srebrnu i dvije brončane medalje osvojili su naši učenici na netom održanoj 53. Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, jednom od najtežih natjecanja u tom području.

Srebro i dvije bronce

Izdvojeni članak

Priča o Barbari, jedinoj djevojci koja će braniti hrvatske boje na najtežoj olimpijadi iz kemije

Najbolji rezultat za Hrvatsku, srebrnu medalju, ostvarila je jedina djevojka koja nas je predstavljala, Barbara Sumić, inače učenica trećeg razreda III. gimnazije Split. Veliku priču o gimnazijalki Barbari možete pročitati ovdje. Bronce su pripale maturantu Mislavu Bariću iz iste škole, te Ivoru Vavri Plavšiću, učeniku 4. razreda zagrebačke V. gimnazije.

Na ovom renomiranom natjecanju hrvatsku su još predstavljali i Luka List, učenik 3. razreda Gimnazije Fran Galović iz Koprivnice te maturant Stjepan Dolić iz III. gimnazije Zagreb.

Kako su priopćili iz Hrvatskog kemijskog društva (HKD), učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu aktivnosti HKD-a.

Učenici pisali tri ispita

Izdvojeni članak

Zagrebačke škole dominirale na informatičkoj olimpijadi i juniorskoj olimpijadi

Pravo sudjelovanja na ovoj olimpijadi učenici su stekli na temelju izlučnog ispita održanog na kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Taj izlučni test pisao se na engleskom jeziku, protezao se na preko 30 stranica, a za njegovo su rješavanje učenici na raspolaganju imali pet sati.

Mendeljejeva olimpijada održana je u Sankt Peterburgu u Rusiji, baš za vrijeme proljetnih praznika u Hrvatskoj – od 21. do 27. travnja.

– Učenici su pisali tri ispita, dva teorijska i jedan praktični, svaki po pet sati. U slobodno vrijeme imali su priliku posjetiti neke od brojnih turističkih atrakcija St. Peterburga, poput muzeja Ermitage, palače Pavlovsk i Petropavlovske tvrđave, kažu iz Hrvatskog kemijskog društva.

Na ovogodišnjoj Mendeljejevoj olimpijadi sudjelovalo je 152 učenika iz 28 zemalja svijeta. Sukladno tom broju, a prema pravilima, zlatne medalje osvojilo je prvih 15 učenika, sljedećih 30 dobilo je srebrnu, a sljedećih 45 brončanu medalju. Ukupni poredak možete vidjeti u nastavku.