Pretraga

Slijedeći ili sljedeći, pitanje je sad

Puno je zavrzlama, pitanja i dvojbi u hrvatskom jeziku. Naš je materinji jezik poprilično kompleksan. Pitajte bilo kojeg stranca koji ga je pokušao naučiti i vidjet ćete da je ono što je nama normalno, zapravo vrlo teško za svladati. Čak je i nama, koji ga govorimo od rođenja, nekada teško razlučiti kada ide koja glasovna promjena, razlikovati riječi i što i kada pisati velikim slovom. Srećom po vas, tu je srednja.hr da vam razjasni neka od tih pitanja. Ovoga puta, objasnit ćemo kada se koriste riječi ‘slijedeći’ i ‘sljedeći’.

Flickr; Tony Hall

Riječi sljedeći i slijedeći treba dobro razlikovati. Ovdje se ne radi o običnoj ije/je dvojbi već o dvije potpuno različite riječi. I ‘slijedeći’ i ‘sljedeći’ gramatički je ispravno napisati, ali u različitim značenjskim kontekstima.

Ove se dvije riječi razlikuju vrstom. Slijedeći je glagolski prilog sadašnji, a sljedeći pridjev.

Riječ slijedeći nije sklonjiva, a riječ sljedeći jest, na primjer, N sljedeći G sljedećega, D sljedećemu…

Riječ slijedeći znači ‘tako da se slijedi’. Riječ sljedeći znači ‘onaj koji je onaj koji je idući na redu’.

Na primjer, riječ slijedeći koristi se kada se opisuje slijedenje nekoga ili nečega. Na primjer:  ‘ Slijedeći onaj kamion, dospio sam do Otočca’  Riječ slijedeći u engleskom bi se prevela kao riječ ‘following’.

Riječ sljedeći koristi se kada se opisuje redoslijed nečega. Na primjer: ‘Sljedeći mjesec su ispiti, a ja nisam ništa učila, sve ću pasti pa ću se morati vratiti kući u Otočac’. Riječ sljedeći na engleskom bi se prevodila kao ‘next’.

Slijedeći ili sljedeći, pitanje je sad
Copy link
Powered by Social Snap