Pretraga

Smart Lumies: Uz svoju inovaciju stvaraju i platformu s kojom žele potući konkurenciju

A- A+

Filip Kovačić-Popov na Bug Future Showu 2016. dobio je priliku predstaviti Smart Lumies kocke, koje je razvio s kolegom Franom Stanićem i Martinom Grgić. Sa svojom inovacijom već su oduševili potencijalne investitore i kupce na brojnim domaćim i svjetskim događajima. Prošlotjedni nastup, na jedinom i najvećem tech showu u regiji, osigurali su osvojenim trećim mjestom na Idea Knockout natjecanju. Uz ‘pametne kocke’, s kojima se mogu igrati djeca različitih uzrasta, krenuli su i s razvijanjem platforme za edukaciju, koja na zabavan i kreativan pristup već i đake osnovne škole uči programiranju.

Martina Grgić i Filip Kovačić-Popov| foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Filip Kovačić-Popov i Martina Grgić razvijaju inovativne kocke Smart Lumies, namijenjene za djecu koja odrastaju u svijetu multimedijalnih i tehnički sve naprednijih uređaja.

Na prošlogodišnjem Smartup natjecanju u organizaciji eSTUDENT-a osvojili su prvu mjesto i 12.000 kuna. U međuvremenu im se priključio i kolega Fran Stanić  te su svoju inovaciju predstavili na brojnim hrvatskim i svjetskim događajima. U samo godinu dana napravili su ogroman napredak i zainteresirali javnost za ‘pametne kocke’, kroz koje najmlađi podsvjesno razvijaju logičko razmišljanje te znanje o bojama, zvukovima i zakonima fizike. Osim toga, počeli su razvijati i Game Creator, platformu koja ove male kockaste uređaje čini igračkom bez granica.

Nakon pobjede na studentskom natjecanju u svibnju, predstavili su se u Beču i Berlinu. U Njemačkoj su dva tjedna proveli u hardverskom akceleratoru za startupove, a to im je otvorilo vrata cijelog svijeta pa su pozvani i u Tajvan na ExA Summit, koji je pokrenuo vlasnik poznate informatičke tvrtke Acer, s ciljem povezivanja startupova iz Europe i Azije.

Putovali u Tajvan i Meksiko, ali najvažniji im je bio nastup u Zagrebu

Pred kraj godine postigli su još jedan uspjeh u Hrvatskoj i osvojili drugo mjesto na međunarodnoj konferenciji Zagreb Connect i na domaćem terenu osvojili 30.000 kuna, a putovali su i na Startup Nations Summit, koji se nakon Kanade, Malezije i Koreje, održao u Meksiku.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti prave ‘pametnu’ i multifunkcionalnu igračku budućnosti

– Recimo da nam je najznačajniji bio Zagreb Connect, koji nam je omogućio novu fazu izrade prototipova. Ali i ovi inozemni nastupi se pamte jer putujemo van Hrvatske pa je to uvijek zanimljivo iskustvo. U Tajvanu nam je bilo odlično. To nije bilo natjecanje, više neka konferencija koja spaja Europu i Tajvan. Oni tamo imaju jako razvijenu produkciju, odnosno puno tvornica, a nemaju toliko ideja i inovacija, prisjetili su se putovanja u Taipei, za koje su sponzora našli tijekom boravka u Berlinu, rekli su nam Filip i Martina dok je Fran sa strane pažljivo slušao naš razgovor.

Nastup u Meksiku financiralo im je Ministarstvo poduzetništva i obrta, koje svake godine šalje po jednu ekipu na taj svjetski summit. Martina je objasnila kako je taj događaj zapravo sličan Euroviziji, ali se organizira za predstavnike država u startupovima iz cijelog svijeta, umjesto za pjevače iz Europe.

Svoj izum prilagodili strogim propisima

Nakon osvojene nagrade na Zagreb Connectu krenuli su s izradom industrijskih prototipa. Napravit će nekoliko desetaka ‘pametnih kocki’. Nova serija njihovog izuma bit će kompletno zatvorena, dorađena te će imati i postolje za punjenje. Zapravo se radi o konačnom proizvodu potpuno prilagođenom sigurnosnim zahtjevima kupaca.

Do sada su imali isključivo 3D printane prototipe, a u ovoj novoj verziji poboljšali su i vizualni izgled kocke te se prilagodili strogim pravilima u proizvodnji igračaka za djecu.

– Dosta smo ograničeni onim što se zapravo može proizvesti, a da bude pristupačno, prihvatljivo, zabavno i bezopasno za najmlađe. Na primjer, s obzirom na našu ciljanu skupinu moramo imati certificirane materijale od kojih se proizvode kocke. To je ona vječna bitka. Imaš savršenu ideju u glavi i onda ju kreneš realizirati i prolaziti kroz sve te certifikate i zabrane. Moraš početi malo rezati neke stvari. Ali pokušavaš zadržati najvažnije od početne ideje i progurati sve preko toga da bi na kraju dobio proizvod s kojim ćeš sam biti zadovoljan, ali i s kojim će na kraju biti zadovoljni i kupci, objasnili su nam poduzetni studenti.

Proslava s prijateljima nakon uspješnog nastupa| foto: Anton Mezulić|www.srednja.hr

Na Bug Future Showu povezali kocke s reflektorima i napravili svjetlosni spektakl

Njihove ‘svjetleće kocke’ izuzetno su vizualno atraktivne, a razvili su i igre kroz koje djeca već od malih nogu mogu vježbati pamćenje, ali i privikavati se na multifunkcionalne uređaje koji ih okružuju. Već na početku su razvili prilagođenu verziju Memorya, gdje dijete preko jedne kocke dobije zadanu boju, a na drugoj ju mora pronaći i okrenuti na gornju plohu.

Koliko god to jednostavno izgledalo starijima koji su se uspjeli priučiti na ‘moći bežične veze’, za mlade koji tek upoznaju svijet oko sebe to je vrlo zabavna interakcija. Osim toga, njihove kocke mogu se spajati i s drugim digitalnim uređajima pa je Filip u predavanju na Bug Future Showu napravio mali spektakl za publiku. Spojio je kocku s reflektorima u dvorani te je vrteći Smart Lumies u ruci mijenjao osvjetljenje cijelog kina kako bi demonstrirao što se sve može s inovacijom.

– Jedna od novijih igara nam je i Tokyo, koja je dosta slična poznatoj društvenoj igri Pričam ti priču. U njoj svako dijete uzme jednu kocku i okretanjem zadaje boju. Svaka stranica je u nekoj boji pa sljedeće dijete mora prvo okrenuti na boju koju mu je zadalo prvo i onda doda svoju boju. Sljedeći mora ponoviti prve dvije pa dodati treću, opisao je student FER-a Filip Kovačić-Popov kako su prilagodili poznatu društvenu igru svojim kockama.

Filipovo predavanje na Bug Future Showu 2016| foto: Anton Mezulić| www.srednja.hr

Game Creator izuzetno je intuitivan i zabavan

Osim što rade na završnim prototipima, krenuli su i s razvojem platforme Game Creator, za edukaciju školaraca u programiranju. Ta je platforma namijenjena mladima malo starijeg uzrasta, koja mogu kroz njima prilagođen pristup sami stvarati igre na za svoje kocke.

– S tom genijalnom platformom očekujemo dodatni iskorak, jer je Game Creator totalno drugačiji od svega što nudi naša konkurencija. Napravili smo platformu u kojoj djeca mogu pomoću kocki, zvuka i boje složiti jako puno stvari. Čovjek misli da je to jako jednostavno, ali može biti iznimno komplicirano i izazovno za neko dijete da uspije svladati to i napraviti nešto, rekla je apsolventica strojarstva Martina, koja se u ovaj projekt uključila kako bi stvorila igru koja djeci neće dosaditi već nakon par sati.

U tome će svakako pomoći mogućnost ažuriranja kocki brojnim igrama, koje tijekom vremena smisle ovi kreativni mladi inovatori. Osim toga, mogućnost da sami korisnici stvaraju sebi zabavan sadržaj ovu malu kocku čini beskonačno velikom. Pri tome im nije cilj da svi postanu vrhunski programeri, već da se mališani već od malih nogu nauče danas bezbrojne ‘pametne uređaje’ prilagođavati svojim potrebama.

– Dvoumili smo se između toga hoćemo li razviti neki programski jezik sličan ljudskom pa da onda možeš, recimo, napisati okreni se i da se nešto dogodi. U međuvremenu smo došli do toga da se ipak fokusiramo više na vizualno, jer je to jednostavnije za shvatiti. U kasnijoj fazi ćemo možda uvesti djeca mogu i pisati što žele od igre pa da se njihova napisana komanda automatski prenosi na kocku, za kraj su nam dio svog plana otkrili zagrebački studenti te istaknuli kako smatraju da njihove Smart Lumies kocke, a kasnije i platforma za programiranje, stvara intuitivan odnos prema multifunkcionalnim uređajima, kojih će u budućnosti biti sve više.

Pogledajte njihov video:

Share via
Copy link
Powered by Social Snap