Pretraga

Srednjoškolci iz Slavonskog Broda na neviđenim mukama: Završiti srednju školu ili otići na sezonu i prehraniti obitelj?

A- A+

Stižu ljeto i vrućine, što nekome znači mjesece odmora i ljenjčarenja, a nekome mukotrpnu sezonu. Već i vrapci na grani znaju da sezonski radnici ne dobivaju dovoljnu novčanu naknadu za sav znoj i trud i brojne sate koje rade, no nekima je to slamka spasa. Stanje u Slavonskom Brodu je još i gore jer srednjoškolci razmišljaju o napuštanju škole kako bi išli na obalu raditi sezonski posao.

Foto: pixabay.com

Suzana Matošević, postdoktorandica na Studijskom centru socijalnog rada u Zagrebu, je za jučerašnje tiskano izdanje Večernjeg lista progovorila o uznemirujućoj atmosferi koja vlada među učenicima srednjih škola u Slavonskom Brodu, ali i drugim slavonskim gradovima poput Đakova, Kutjeva, Požege i Županje.

Srednjoškolci ponajprije iz Slavonskog Broda uvelike razmatraju opciju odustajanja od školovanja, ispisivanja iz srednje škole, kako bi se zaposlili preko ljetne sezone i time pomogli financijskom stanju u obitelji. Motivacije su različite, ili su roditelji nezaposleni, ili rade za minimalce, no jedno im je zajedničko: prehraniti obitelj je postalo gotovo nemoguće.

Po prvi put se ovakvo nešto događa

Matošević radi u obiteljskom i bračnom savjetovalištu u Slavonskom Brodu već 15 godina, ali s ovakvim problemom se do sada nije susrela:

Izdvojeni članak

Na otocima učenici neće u konobare, iako je to deficitarno zanimanje

– Dosad se isam susrela s tim problemom da neki maloljetnici zbog siromaštva roditelja razmišljaju čak i o tome da napuste srednju školu i idu raditi sezonske poslove kako bi pomogli roditeljima. Dolaze mi i roditelji i djeca koja su u dvojbi da prekinu školovanje kako bi olakšali roditeljima koji su ili nezaposleni ili imaju jako niske plaće, ili više djece, a iznosi dječjeg doplatka nsu dovoljni da bi poplaćali sve račune i normalno živjeli, rekla je Matošević za Večernji.

Kada se još sjetimo da građani Slavonskog Broda već dugo vremena muku muče s problemom zagađenosti zraka, a na sami Uskrs ove godine nisu imali pitke vode, situacija teško da može biti tužnija.

Jedan uzrok brojnim problemima

Nezadovoljstvo i duboka tuga koju uzrokuje cijela situacija se ispoljavaju i na drugačije načine kod mladih. Budi se buntovništvo pa mladi svoju ljutnju na sustav iskaljuju delikventnim ponašanjem, uništavanjem javne ili privatne mirovine, ili ulaskom u sukobe u školi.

Matošević je savjetovala sve mlade koji prebiru takve misli u glavama da ne odustaju od škole, jer dugoročno time ne mogu pomoći. Na njima ne bi trebalo biti da odbace svoju budućnost i svoj boljitak, no teško je o tome brinuti kada ne znate hoćete li sutra imati hranu na stolu.

– Kažu da su mladi ovakvi ili onakvi, ali kad slušate tu djecu i njihova razmišljanja, oni su divni. Koja je to snaga u djetetu koje pokušava pomoći roditeljima, istina na neadekvatan način – idejama o napuštanju školovanja, a trebaju se baviti svojom budućnošću, zaključila je Matošević.