Pretraga

Stanite na kraj torturi za obiteljskim ručkom i rodbini pokažite ovo: Drastično je porasla prosječna dob udaje i ženidbe

A- A+

Studenti i studentice, posebice završnih godina studija, znaju kolika ‘tlaka’ mogu biti obiteljska okupljanja. Razlog: sve tete, tetke, stričeve, strine i ostalu rodbinu zanima samo jedno – kada se planirate ženiti, odnosno udavati. ‘Kad sam ja bila tvojih godina, već sam imala troje djece’, najčešća je prozivka. No, kada je strina bila vaših godina, trendovi su bili potpuno drugačiji što je vidljivo iz nedavno objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku.

foto: pixabay

– Nevjeste i ženici sve stariji stupaju u brak, ističe Državni zavod za statistiku.

U 2017., kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, muškarci ulaze u brak stariji od žena. Prosječna dob ženika pri sklapanju prvog braka u 2017. je iznosila 31,3 godine, a nevjeste 28,6 godina. Tako je u odnosu na 1990. godinu prosječna dob ženika porasla za 4,3 godine, a nevjeste za 5,3 godine.

Kako pojašnjavaju iz DZS-a na odluku o stupanju u brak vjerojatno utječu brojne društvene promijene.

– Mladi se sve kasnije osamostaljuju, što može biti povezano sa stopom nezaposlenosti mladih, ali i većim obuhvatom mladih visokoškolskim obrazovanjem. Također, određeni dio mladih živi u izvanbračnim zajednicama, kažu u DZS-u.

Izvor: DZS

Razni socioekonomski čimbenici kao su veće uključivanje žena na tržište rada, veći udio žena u visokoškolskom obrazovanju i sve kasnije osamostaljivanje mladih, utjecali su i na prosječnu dob majke pri prvom porodu.

– Dok je u 1990. prosječna dob majke pri prvom porodu iznosila 24,3 godine, do 2017. se povećala za 4,6 godina, kažu iz DZS-a.

To bi značilo da je prosječna dob majke pri prvom porodu lani bila 28,9 godina, a kako se kretala od ’90. do danas pogledajte na grafikonu.

Izvor: DZS

Stanite na kraj torturi za obiteljskim ručkom i rodbini pokažite ovo: Drastično je porasla prosječna dob udaje i ženidbe
Share via
Copy link
Powered by Social Snap