Pretraga

Studenti pokrenuli mnoštvo akcija za stradale u potresu, evo kako se možete priključiti

A- A+

Hrvatska se ujedinila. Oštećenima u potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak i okolicu žele pomoći gotovo svi, a svoje srce pokazali su i studenti, koji su organizirali desetak raznih akcija pomoći. Većina ih se odvija već danas.

29.12.2020., Glina – Drvni centar Glina gdje se sakuplja pristigla materijalna pomoc za sve stanovnike kojima je ona potrebna nakon razornog potresa. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Iako je najsnažniji od potresa koji su jučer pogodili Petrinju i Sisak bio jučer, veliki broj humanitarnih akcija odvija se već danas, ne bi li pomoć potrebitima stigla čim prije. Iza dobrog dijela tih akcija stoje upravo studenti.

Savjet mladih Grada Zagreba danas od 9 sati prikuplja odjeću, obuću, posteljinu, deke, vreće za spavanje konzerviranu hranu, flaširanu vodu, sokove i ostalo.

Sveučilište u Rijeci objavilo je kako će sa Studentskim zborom i Studentskim centrom provoditi akciju prikupljanja pomoći. Prihvatno mjesto započinje s radom 30. prosinca 2020. godine od 10:00 sati do 18:00 sati, na adresi Sveučilišna avenija 4, u garaži Filozofskog fakulteta.

– Koordinacija volontera u slučaju potrebe bit će organizirana kroz Volontersku mrežu UNIRI. Ako ste voljni pomoći možete se prijaviti putem obrasca ovdje te ćemo vas u slučaju potrebe kontaktirati, kaže u poruci studentima.

Klub mladih Rijeka objavio je detaljan popis potrepština koje skupljaju do 19 sati. Uz to, prikupljaju i novac.

Akciju prikupljanja pomoći organizira i zagrebački Filozofski fakultet. Akcija traje danas do 12 sati, a koordinira je Studentski zbor Filozofskog, koji je sve studente Fakulteta kojima je potrebna pomoć pozvao da mu se jave.

Potrepštine skupljaju i studneti FER-a. Naravno, ispred KSET-a. Akcija traje do 20 sati.

Studenti Građevinskog fakulteta pomažu na izrazio potrebit način, na koji samo oni mogu – provjeravajući statiku zgrada na potresima zahvaćenih područjima.

Pomažu i oni stariji. Sindikat Preporod također priprema akciju prikupljanja pomoći, no detalje još nisu objavili.

I na kraju, nikako ne manje važno, novac i materijalne potrepštine nisu jedino što je potrebno. Zalihe krvi na jako su niske pa iz Zavoda za transfuziju mole da dođete i darujete krv.

screenshot: Petrova 3