Pretraga

Svaka bi druga srednjoškolka otišla pod nož

A- A+

Danas je sve manje estradnih osoba bez bilo kakvih korekcija na tijelu. No što je s maloljetnim osobama? Skoro je svaka druga srednjoškolka nezadovoljna svojim izgledom i otišla bi pod nož bez imalo razmišljanja. Neke su zemlje lakoumne i dopuštaju svim uzrastima korekcije, dok druge predlažu zakon kojim bi zabranili maloljetnicima pristup takvim operacijama.

 www.blic.rs

U Hrvatskoj svaka druga maloljetnica nezadovoljna izgledom

Najnovije istraživanje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u kojem je ispitano ponašanje maloljetnika u pogledu vlastitog zdravlja, pokazalo je da je svojim tijelom zadovoljna tek svaka druga djevojčica u dobi od 15 godina, prenosi Novi list.

Razlog tome je vjerojatno idealiziran holivudski izgled, razne starlete i manekenke s besprijekornim izgledom ili činjenica da su plastične operacije danas postale trend. Nismo se iznenadili podatkom da su djevojčice mnogo više opterećen izgledom od dječaka, iako se danas i oni sve više podvrgavaju ovom tipu operacija.  

Hrvatski plastični kirurzi tvrde da su do sad prakticirali izvršavanje operacija na maloljetnicama uz prethodno odobrenje roditelja, no postavlja se pitanje treba li im se dozvoliti ikakva korekcija prije 18. godine. Navodno su našim maloljetnicima dopuštene samo korekcije nosa i ušiju, no sigurno ste bar jednom naletjeli na 17-godišnju djevojku s napumpanim usnicama ili grudima.

Brazilcima plastika na račun države

Njemački poslanici su zatražili da se maloljetnim osobama zabrane plastične operacije, osim u medicinski opravdanim slučajevima, piše frankfurtski Allgemiene Zeitung. Razlog više ovom potezu bila je činjenica da više od 10 posto svih plastičnih operacija u Njemačkoj otpada na ljude mlađe od 20 godina.

Brazil je druga država u svijetu s najviše godišnjih plastičnih operacija, brojka je dosegla vrtoglavih 12 milijuna. Iako SAD još uvijek prednjači, Brazil je otišao korak dalje i omogućio svim osobama, maloljetnima, starijima, kako bogatima tako i siromašnima jednak besplatan pristup plastičnim operacijama. Odlučili su kako one ne bi trebale predstavljati luksuz, nego ići principom ljudske jednakosti i svima omogućiti besplatne korekcije.

Hrvatska mladež podjednako razmišlja

Razgovarali smo s 18-godišnjom Jelenom koja nam je rekla kako bi htjela jednog dana popraviti neke greškice na svom tijelu, ali smatra kako je nepotrebna bilo kakva korekcija u maloljetnim danima.

– Mislim da je ok operirati prevelike uši, strašno ružan nos ili neke grozne mane, ali s ovim silikonima, liposukcijama i sličnim stvarima ljudi nekad samo pokvare svoj izgled. Što se tiče maloljetnika, imam isto mišljenje, plastična operacija da, ali samo ako je prijeko potrebna, izjavio je 17-godišnji Goran.

Ipak je većina onih koji bi isti tren promijenili nešto na sebi što nas dovodi do zaključka kako bi trebali učiniti nešto po tom pitanju. Najbolji je način podizanje samopouzdanja kod nezadovoljnih maloljetnika, dok bi plastične operacije trebali omogućiti samo u neophodnim slučajevima.