Pretraga

Sveučilište u Mostaru zavijeno u crno, petero preminulih bili su njihovi studenti: ‘Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo’

A- A+

Čitava regija zavijena je u crno nakon što je u novogodišnjoj noći u mjestu kod Posušja u BiH tragično preminulo osmero mladih. Policija sumnja na trovanje plinom iz agregata. Petero preminulih bili su studenti Sveučilišta u Mostaru, potvrđeno je sa sveučilišta. Općina Posušje proglasila je trodnevnu žalost.

Foto: Pixabay

– Pet studenata Sveučilišta u Mostaru, na početku svoga akademskoga puta. Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo. Tu se zaustavlja riječ i žalost vlada u ljudima. Na tom mjestu stojimo uz vas. Bez riječi i shrvani u sućuti. S vjerom u vječni život Sveučilište u Mostaru izražava iskrenu sućut obiteljima osam mladih osoba, osam anđela, tragično i prerano preminulih. U raj poveli vas anđeli, tim riječima danas se od svojih petero studenata oprostilo Sveučilište u Mostaru.

Od kolega se opraštaju i studenti

Ivan Miličević s Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković s Filozofskog fakulteta, Mia Soldo s Pravnog fakulteta, Stipe Pavković s Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Stjepan Jukić s Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te Marija Pavković, Mirela Rezo i Stipe Romić preminuli su u novogodišnjoj noći. Njihova beživotna tijela pronađena su u vikendici gdje su čekali novu godinu, a policija sumnja na trovanje plinom iz agregata.

– U susjednoj vikendici bile su također mlađe osobe koje su čekale Novu godinu. Oni su prvi primijetili da nitko nije izašao iz vikendice koja se nalazila u blizini. Nakon toga su pokušali ući u vikendicu, ali vrata su bila zaključana. Jedan od njih je ušao i u prizemlju zatekao osam osoba u besvjesnom stanju, nakon čega je pozvao policiju, rekao je za hercegovina.info Milan Galić iz MUP-a Županije Zapadnohercegovačke.

Od kolega studenata i ostalo troje preminulih oprostio se i Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru.

– Smrt nas ne može razdvojiti, vrijeme nas dijeli samo na čas. Sjećanja ne mogu otići, ona su vječno živa za nas. Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru izražava iskrenu sućut obiteljima osam mladih osoba tragično preminulih. Tiho suosjećamo s vama, poručili su iz Studentskog zbora.

Trodnevna žalost u općini

Općina Posušje proglasila je 2., 3. i 4. siječnja danima žalosti.

– Dani žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradi Općine Posušje, te na zgradama javnih poduzeća i ustanova kojima je osnivač Općina Posušje. Na dane žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslovanje obavljati primjereno Danima žalosti. Elektronski i drugi mediji s područja Općine Posušje dužni su svoje programske sadržaje prilagoditi Danima žalosti, stoji u odluci koju potpisuje načelnik Ante Begić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović uputio je sućut bližnjima preminulih studenata.

– Potresnu vijest o tragediji u kojoj je izgubljeno osam mladih života u Tribistovu kod Posušja primio sam s velikom tugom i žaljenjem. Izražavam svoju najdublju sućut obiteljima, rodbini i prijateljima svih nastradalih djevojaka i mladića, poručio je Milanović putem Facebooka.

Žaljenje je izrazio i premijer Andrej Plenković.

– S nevjericom i velikim žaljenjem primili smo vijest o tragičnom gubitku osmero mladih života u novogodišnjoj noći u Tribistovu kod Posušja. U ovim teškim trenucima za obitelji i prijatelje nastradalih, uime Vlade Republike Hrvatske i hrvatskog naroda izražavamo najiskreniju sućut i solidarnost, poručio je Plenković putem Twittera.