Pretraga

Tjedan zabranjenih knjiga: Kontroverze najviše izazivaju teme o drogi, seksu, vjeri i LGBT zajednici

A- A+

Međunarodna manifestacija Tjedan zabranjenih knjiga održava se i ove godine na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Traje pet dana, od 27. rujna do 1. listopada, a događaj je namijenjen djeci i odraslima.

unsplash.com @videmusart

Klub studenata informacijskih znanosti Libros organizira Tjedan zabranjenih knjiga. Radi se o međunarodnoj manifestaciji koja se i ove godine održava na Filozofskom fakultetu u Osijeku, a trajat će od 27. rujna do 1. listopada.

Zabranjene knjige u današnje doba

Cilj manifestacije je slavljenje slobodnog i otvorenog pristupa informacijama, a događaj je namijenjen i djeci i odraslima.

– Zabranjene knjige su one koje su u današnje doba i kroz povijest bile uklonjene iz knjižnica, škola i drugih javnih mjesta. Teme koje najčešće izazivaju kontroverze su nasilje, zlouporaba droge i alkohola, seksualni sadržaj, vjersko stajalište, LGBT sadržaj, političke pristranosti i mnoge druge, objašnjavaju organizatori.

‘Zabranom se krše prava čitatelja i ograničava pristup idejama’

Dodaju i kako većinom zabrana knjiga proizlazi iz dobronamjernog stajališta da se zaštiti mlade čitatelje, ali isto tako tvrde da se time krše prava čitatelja i ograničava sloboda i pristup idejama, osobito onima koji ne mogu kupiti knjige.

– Knjige su i danas zabranjivane i osporavane, no uz pomoć knjižničara, učitelja i članova zajednice koji zagovaraju slobodu čitanja, većinom knjige ostanu dostupne, kažu organizatori.

Na događaju će biti razna predavanja poput onoga na kojemu će se navesti i najpoznatije zabranjene knjige za 2021. godinu, kao i koji su najčešći razlozi za takvu cenzuru.

Foto: Filozofski fakultet Osijek

Copy link
Powered by Social Snap