Pretraga

Učenica ponijela obrok od kuće pa joj zabranili da jede sa svojim kolegama

Veliki odmor za gotovo je svakog učenika najljepši dio dana u školi. Pogotovo je najdraži kada ga provedete sa svojim vršnjacima i svima s kojima dijelite stol za vrijeme školske marende. No, izgleda da sva djea u školi nemaju taj luksuz, posebice ako u školu dođete s vlastitim objedom.

pinterest

Upravo se takav slučaj ovih dana zbio u Milanu kada je djevojčica od kuće donijela sendvič od tunjevine i organski uzgojene rajčice. Kud ćeš bolje?! – rekli bi mnogi, no, desetogodišnja Talijanka svoj je obrok morala pojesti sama u jednoj od učionica nakon što ju je školsko osoblje otjeralo da to ne može jesti u školskoj kantini sa svojim školskim kolegama, prenosi Guardian

Njezini su roditelji naime, na taj način prekršili pravilo tamošnje škole gdje stoji kako dijete u kantini može jesti samo školske obroke, a cjelokupni slučaj koji je dospio u talijanske medije podignuo je veliku javnu raspravu na kojoj glavu riječ vode dvije suprotstavljene strane. Na jednoj strani našli su se ljutiti roditelji koji žele sami spravljati obroke za svoje školarce ili da im daju pravo izbora da kupe neki drugi, dok su s druge strane školski službenici i političari koji inzistiraju na tome da učenici konzumiraju obrok spremljen u školskoj kuhinji.  

Inače, cijela rasprava oko školskih obroka započela je u Torinu gdje su se roditelji pred sudom izborili da njihova djeca imaju izbora hoće li ili neće jesti u školskoj kantini. Sve to je potaklo roditelje u Milanu da također izbore to pravo, a slučaj desetogodišnje učenice samo je dodatno ‘podgrijao’ slučaj. 

Predstavnici lijevog centra Demokratske stranke podupiru postojeću zabranu oko konzumiranja druge hrane u školi, dok su na strani roditelja koji žele bolju, kvalitetniju i raznovrsniju hranu predstavnici konzervativne stranke Forza Italia. I sve dok je rasprava lokalnih moćnika i roditelja i dalje u tijeku, učenica i dalje svoj sendvič jede sama izolirana od svojih vršnjaka.