Pretraga

Učiteljicu policija privela na ispitivanje jer prvi dan škole učenicima nije pustila himnu

A- A+

Nakon što je navodno odbila intonirati srpsku himnu za prvi dan škole, učiteljica osnovne škole u srpskom Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je na ispitivanje u policiju.

policija srbija

Foto: Youtube screenshot; radio stoplus

Bizarne vijesti stižu iz Osnovne škole Rifat Burdžović-Trso u srpskom Novom Pazaru. Tamo je učiteljica Adela Melajac Karahmetović privedena na ispitivanje u policiju nakon što za prvi dan škole, kako je to bilo dogovoreno na nacionalnom nivou, učenicima nije pustila “Bože pravde”, službenu himnu Republike Srbije.

Ispitana u policiji

Kako doznaje Radio Slobodna Evropa, Melajac Karahmetović jučer je dala izjavu policiji u Novom Pazaru. Dan prije, u subotu, Ministarstvo prosvete Srbije priopćilo je da se radi o jedinoj školi u kojoj 1. rujna, kada je službeno krenula nova školska godina u Srbiji, nije intonirana srpska himna.

Melajac Karahmetović je danas nakon ispitivanja, prema pisanju Radio Evropa, Policijsku je upravu napustila u pratnji Sulejmana Ugljanina, predsjednika Stranke demokratske akcije Sandžaka. Njegova je stranka, napominje Radio Slobodna Evropa, oporbena vladajućoj srpskoj koaliciji koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije, u kojoj je jedan od viših dužnosnika i ministar prosvjete Branko Ružić.

Neki građani prosvjedovali

Ispred policijske postaje gdje je Melajac Karahmetović davala izjavu okupio se i dio građana nezadovoljnih time što je učiteljica privedena. Među okupljenim građanima našli su se roditelji učenika koji pohađaju spomenutu osnovnu školu, ali i najviši predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća te Stranke demokratske akcije Sandžaka.

Predsjednik potonje stranke medijima je rekoa da će danas tražili tužioca koji je izdao nalog za privođenje nastavnice Melajac Karahmetović. Prethodno je, podsjeća Radio Slobodna Evropa, dio srpskih medija prenio da se na snimci koja kola društvenim mrežama može čuti da je učenicima umjesto službene srpske himne puštena pjesma “Ja sin sam tvoj”, inače himna Bošnjaka u Sandžaku. Radio Slobodna Evropa poslao je upit školi, no nisu uspjeli utvrditi autentičnost snimke.

Učiteljicu policija privela na ispitivanje jer prvi dan škole učenicima nije pustila himnu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap