Pretraga

Uhićen začetnik smrtonosnog izazova Plavi kit: Želio ‘pročistiti društvo’

A- A+

U posljednjih se nekoliko godina na društvenim mrežama pojavila igra Blue whale (Plavi kit). Riječ je o 50-dnevnom izazovu koji u sebi sadrži samoozljeđivanje, a posljednji u nizu izazova je samoubojstvo. Igra je stigla i do hrvatskih tinejdžera, a sve je još 2013. pokrenuo 21-godišnji Rus Philipp Budeikin, koji je ovih dana uhićen. Tereti ga se za poticanje na samoubojstvo 16 djevojaka, a krivnju je priznao uz riječi da su sve njegove žrtve samo ‘biološki otpad’ te da je zapravo ‘čistio društvo’.

Screenshot: YouTube

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio smrtonosan izazov Plavi kit, koji je krenuo iz Rusije, a došao je i do hrvatskih tinejdžera. Izazov traje 50 dana, a započinje iscrtavanjem plavoga kita na ruku, a nastavlja se rezanjem i samoozljeđivanjem, dok tinejdžeri čitav proces dokumentiraju na društvenim mrežama. Ulaskom u izazov na mobilni se uređaj skida igrica koju je nemoguće deinstalirati, a ako u izazovu posustanu, tinejdžeri dobivaju prijetnje smrću i pogubljivanja obitelji. Posljednji korak u izazovu bila je prisila na samoubojstvo.

Izdvojeni članak

Oprez: Poruke o izazovu koji završava smrću pojavile se i među hrvatskim tinejdžerima

Budeikin: ‘Umirali su sretni’ 

Konačno je otkriveno kako je začetnik izazova Philipp Budeikin, 21-godišnjak iz Rusije, koji se trenutno nalazi u zatvoru, a tereti ga se za poticanje na samoubojstvo 16 tinejdžerica, piše metro.co.uk

Budeikin je zločin priznao, a pritom je kazao kako smatra da su sve njegove žrtve samo ‘biološki otpad’ i rekao policiji da su bile ‘sretne što umiru’ te da je svojim činom zapravo želio ‘pročistiti društvo’. Upitan je li zaista poticao mlade na samoubojstvo, Budeikin je odgovorio: 

– Da, zaista sam to činio. Ne brinite, sve ćete razumjeti. Svi će razumjeti. Umirali su sretni. Ja sam im davao ono što nisu imali u stvarnom životu: toplinu, razumijevanje i kontakt s drugima. Postoje ljudi i postoji biološki otpad, oni koji nikako ne doprinose društvu. Koji društvu uzrokuju ili će uzrokovati samo štetu. Ja sam čistio društvo od takvih ljudi, Budeikinove su riječi, koje prenosi metro.co.uk.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kratki film otkriva kako stvaramo lažni život na društvenim mrežama

Sve je započelo još 2013. 

Unatoč strašnom činu, umjesto osuda Budeikin u zatvor dobiva pisma pohvale, uglavnom mladih djevojaka koje mu uz pisma šalju i svoje osobne informacije. Ruska policija tvrdi da mu pisma moraju uručivati, te da ga po zakonu ne smiju sprječavati u tome da na njih odgovara. 

– Budeikin je jako dobro znao što mu je činiti kako bi dobio željeni rezultat. Započeo je 2013. i od tada je dobro ‘ulaštio’ svoju taktiku, te sve svoje greške odmah ispravljao. Philipp i njegovi pomoćnici djecu su najprije privlačili na VK (društvena mreža) grupe koristeći mega-strašne videe. Njihov zadatak bio je privući što veći broj djece, a potom odgonetnuti tno bi od njih moga obiti najpodložniji psihološkoj manipulaciji. Onima koji su ostali u izazovu davali bi opasnije zadatke, poput rezanja vena, stajanja na rubu krovova, ubijanja životinja, a potom objavljivanje videa ili slika koje dokazuju da su to učinili. Većina djeca odustala je u toj fazi. Manja grupa koja je ostala poslušno je prošla kroz sve zadatke, a ti su tinejdžeri bili psihološki spremni slijediti sve što su im administratori govorili, bez obzira koliko čudno ili strašno su ti zadaci zvučali, objasnio je za metro.co.uk istražitelj slučaja Anton Breido.

Copy link
Powered by Social Snap