Uhićen začetnik smrtonosnog izazova Plavi kit: Želio ‘pročistiti društvo’

U posljednjih se nekoliko godina na društvenim mrežama pojavila igra Blue whale (Plavi kit). Riječ je o 50-dnevnom izazovu koji u sebi sadrži samoozljeđivanje, a posljednji u nizu izazova je samoubojstvo. Igra je stigla i do hrvatskih tinejdžera, a sve je još 2013. pokrenuo 21-godišnji Rus Philipp Budeikin, koji je ovih dana uhićen. Tereti ga se za poticanje na samoubojstvo 16 djevojaka, a krivnju je priznao uz riječi da su sve njegove žrtve samo ‘biološki otpad’ te da je zapravo ‘čistio društvo’.

Screenshot: YouTube

Nedavno se na društvenim mrežama pojavio smrtonosan izazov Plavi kit, koji je krenuo iz Rusije, a došao je i do hrvatskih tinejdžera. Izazov traje 50 dana, a započinje iscrtavanjem plavoga kita na ruku, a nastavlja se rezanjem i samoozljeđivanjem, dok tinejdžeri čitav proces dokumentiraju na društvenim mrežama. Ulaskom u izazov na mobilni se uređaj skida igrica koju je nemoguće deinstalirati, a ako u izazovu posustanu, tinejdžeri dobivaju prijetnje smrću i pogubljivanja obitelji. Posljednji korak u izazovu bila je prisila na samoubojstvo.

Oprez: Poruke o izazovu koji završava smrću pojavile se i među hrvatskim tinejdžerima

Budeikin: ‘Umirali su sretni’ 

Konačno je otkriveno kako je začetnik izazova Philipp Budeikin, 21-godišnjak iz Rusije, koji se trenutno nalazi u zatvoru, a tereti ga se za poticanje na samoubojstvo 16 tinejdžerica, piše metro.co.uk

Budeikin je zločin priznao, a pritom je kazao kako smatra da su sve njegove žrtve samo ‘biološki otpad’ i rekao policiji da su bile ‘sretne što umiru’ te da je svojim činom zapravo želio ‘pročistiti društvo’. Upitan je li zaista poticao mlade na samoubojstvo, Budeikin je odgovorio: 

– Da, zaista sam to činio. Ne brinite, sve ćete razumjeti. Svi će razumjeti. Umirali su sretni. Ja sam im davao ono što nisu imali u stvarnom životu: toplinu, razumijevanje i kontakt s drugima. Postoje ljudi i postoji biološki otpad, oni koji nikako ne doprinose društvu. Koji društvu uzrokuju ili će uzrokovati samo štetu. Ja sam čistio društvo od takvih ljudi, Budeikinove su riječi, koje prenosi metro.co.uk.

[VIDEO] Kratki film otkriva kako stvaramo lažni život na društvenim mrežama

Sve je započelo još 2013. 

Unatoč strašnom činu, umjesto osuda Budeikin u zatvor dobiva pisma pohvale, uglavnom mladih djevojaka koje mu uz pisma šalju i svoje osobne informacije. Ruska policija tvrdi da mu pisma moraju uručivati, te da ga po zakonu ne smiju sprječavati u tome da na njih odgovara. 

– Budeikin je jako dobro znao što mu je činiti kako bi dobio željeni rezultat. Započeo je 2013. i od tada je dobro ‘ulaštio’ svoju taktiku, te sve svoje greške odmah ispravljao. Philipp i njegovi pomoćnici djecu su najprije privlačili na VK (društvena mreža) grupe koristeći mega-strašne videe. Njihov zadatak bio je privući što veći broj djece, a potom odgonetnuti tno bi od njih moga obiti najpodložniji psihološkoj manipulaciji. Onima koji su ostali u izazovu davali bi opasnije zadatke, poput rezanja vena, stajanja na rubu krovova, ubijanja životinja, a potom objavljivanje videa ili slika koje dokazuju da su to učinili. Većina djeca odustala je u toj fazi. Manja grupa koja je ostala poslušno je prošla kroz sve zadatke, a ti su tinejdžeri bili psihološki spremni slijediti sve što su im administratori govorili, bez obzira koliko čudno ili strašno su ti zadaci zvučali, objasnio je za metro.co.uk istražitelj slučaja Anton Breido.

Odgovori