Pretraga

Zabilježen veći interes za cijepljenje učenika, iz HZJZ-a otkrili kada se može organizirati u školama

A- A+

Još su u rujnu ove godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je uputu pod naslovom ‘Dobrovoljno cijepljenje djece’. Njome je otvorena mogućnost organizacije cijepljenja po školama. Kako nam pojašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, cijepljenje se organizira ovisno o broju zainteresiranih učenika te je li interes dovoljan procjenjivat će se od slučaja do slučaja. Otkrili su i koliko je učenika do sada cijepljeno te da je u zadnja dva tjedna zabilježen porast interesa za cijepljenje školaraca.

Cijepljenje studenata SD Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 4.573 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 22.700. Zbog visoke incidencije, odnosno učestalosti novih slučajeva, odlučeno je da škole nakon jesenskih praznika, dakle ovoga četvrtka i petka, prijeđu na online nastavu. Hoće li pojedine županije donijeti istu odluku i za naredni tjedan, bit će poznato potkraj ovog tjedna.

Porastao interes za cijepljenje učenika

U proteklom razdoblju bilježi se i povećan interes za cijepljenje građana, a slično je primijećeno i u učeničkoj populaciji.

– Moglo bi se zaključiti da je u proteklih 14 dana zabilježeni određeni blagi porast u interesu za cijepljenje i u ovim dobnim skupinama kao i u općoj populaciji te je u odnosu na 18. listopada udio cijepljenih u dobi 12-14 porastao 20%, a udio cijepljenih u dobi 15-19 godina je porastao 8%, kažu nam iz Službe za odnose s javnošću HZJZ-a.

Još je u rujnu otvorena mogućnost da se cijepljenje organizira u školama, dokumentom koji je HZJZ nazvao ‘Dobrovoljno cijepljenje djece’. HZJZ smo pitali pod kojim uvjetom se ono može organizirati u školama, odnosno koliki mora biti postotak zainteresiranih učenika.

– U uputama HZJZ od 27. rujna 2021. navedeno je sve cijepljenju djece uključujući mogućnost da se ravnatelj škole javi nadležno školskom liječniku ili zavodu za javno zdravstvo radi organizacije cijepljenja ukoliko je veći broj zainteresiranih učenika i djelatnika u toj školi. Interes se prvenstveno izražava u broju zainteresiranih jer ima škola s različitim broj djece, a time i s različitim potencijalnim brojem zainteresiranih. Je li interes dovoljan da se i na koji način posebno organizira cijepljenja za pojedinu školu, procjenjuje se od slučaja do slučaja, kažu nam iz HZJZ-a.
Kažu kako je to organizirano cijepljenje prvenstveno namijenjeno srednjim školama i to za posebne smjerove srednjih škola.

– Naravno da su i zaposlenici uvijek dobrodošli na cijepljenje, a zapravo i roditelji učenika kao i njihove bake i djedovi, kažu iz HZJZ-a.

Izdvojeni članak
tanja potocnik hunjadi

Infektologinja kaže da treba krenuti s cijepljenjem djece, odnosno svih starijih od pet godina

HZJZ: ‘Posebno je važno za maturante da se cijepe’

Pitali smo ih i je li se neka škola već prijavila za organizaciju cijepljenja za učenike.

– Prvenstveno se radi o medicinskim školama koje su omogućile cijepljenje za zainteresirane učenika u dogovoru sa zdravstvenim ustanovama u kojima su učenici na praksi, kažu iz HZJZ-a.

Otkrili su i kako je prvom dozom cijepljeno 3.048 a drugom 1.883 djece u dobi 12-14 godina dok je u dobi 15-19 godina prvom dozom cijepljeno 37.283 mladih, a drugom dozom u toj je dobnoj skupini cijepljeno 27.423 mladih.

– HZJZ preporučuje cijepljenje sve djece u odbi 12 i više godine a pogotovo djece s kronični bolestima, onih koji žive s osobama s kroničnim bolestima te srednjoškolaca kojima značajke obrazovanja uvjetuju učestalije kontakte s više ljudi primjerice, medicinske škole, uslužne djelatnosti i sl. Posebno je važno za maturante da se cijepe jer ako budu pozitivni ili u samoizolaciji u vrijeme maturalne večere, maturalnog putovanja i norijade neće moći sudjelovati, a da ne spominjemo završne ispite, državnu maturu i prijemne ispite, poručuju zaključno iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.