Pretraga

Zagrebačka škola ima preko tisuću đaka i radi u tri smjene, a od ožujka čeka izvođača za proširenje

A- A+

Osnovna škola Ante Kovačića u zagrebačkom kvartu Špansko ima 1.021 učenika, a na njih sve samo 25 učionica i dva spremišta koja su zbog velike potrebe za dodatnim prostorom opremljena za nastavu. Zbog nedostatka prostora škola radi u tri smjene, a na proširenje čeka već godinama. Ponude za izvođača radova pristigle su još u ožujku, ali isti još uvijek nije odabran.

OŠ Ante Kovačića Špansko| screenshot: Google Maps

U Osnovnoj školi Ante Kovačića u Španskom u Zagrebu nastava se odvija u tri smjene. Na 1.021 đaka raspolažu s 25 učionica i dva prenamijenjena spremišta, a kako piše Večernji list, još od 2006., kad je posljednji put proširena, ova škola čeka i na četiri nove učionice te veću dvoranu.

Proširenje se stalno odgađa

Neki sat razrednika imaju u predvorju, neki u dvorani, a učenici radi dopunske ili dodatne nastave nerijetko u školu dolaze u sedam ujutro ili ostaju do osam navečer. Projekt proširenja stalno se odgađa, a sada stoji jer se u Gradu pregledavaju ponude koje su pristigle još 8. ožujka.

Trenutni gradonačelnik Zagreba, Tomislav Tomašević u predizbornoj kampanji stao baš ispred te škole i uzeo je za primjer neulaganja. Nakon što su mu roditelji poručili da će izići na ulicu ako do obećane dogradnje ne dođe, Tomašević je najavio da će do 6. listopada potpisati ugovor s izvođačem koji je pobijedio na natječaju. No, taj datum je prošao.

Izdvojeni članak

Obnavlja se zagrebačka škola razrušena u ožujku: Uklonjen i jedan od poznatijih simbola potresa

Ponude iz ožujka – još se pregledavaju

Iz Grada su za Večernji rekli kako je na 30 milijuna kuna vrijedan natječaj došlo 11 ponuda. One su stigle još u ožujku, ali u Gradu ih još uvijek pregledavaju.

– Na tijek i dinamiku nabave utjecali su moratorij na donošenje odluka o odabiru sukladno Zakonu o postupku primopredaje vlasti te privremene obustave zbog mjera štednje, a ponajviše poremećaj na tržištu u vidu rasta cijena građevinskih radova i materijala, zbog čega ponuditelji općenito odustaju od ponude. To naručiteljima onemogućuje brzo donošenje odluke o odabiru, rekli su za Večernji iz Grada.

Ravnateljica Jadranka Salopek posljednji je službeni odgovor dobila u rujnu, kada joj je rečeno da se još uvijek odlučuje o izvođaču.

– Od studenoga 2018., kad sam preuzela školu, svaka dva mjeseca čujem neku drugu priču, kaže ravnateljica za Večernji i dodaje kako školi ne trebaju samo dodatne učionice, već barem dvije nove škole.

Toga je očito svjestan i gradonačelnik Tomašević jer je na istoj onoj sjednici na kojoj je obećao početak dogradnje postojeće škole, rekao da je jedna u planu.

– Zapelo je u postupku javne nabave, budući da najpovoljniji ponuditelji jedan za drugim na žalost odustaju od svojih ponuda, s obzirom na cijene koje rastu na tržištu u Zagrebu, ali i na globalnom tržištu. Tako da jedan po jedan idemo prema sljedećem ponuditelju i nadamo se da će jedan od njih onda prihvatiti. Inače ćemo morati ponoviti cijeli postupak javne nabave, rekao je na današnjoj konferenciji za medije Tomašević.

Zagrebačka škola ima preko tisuću đaka i radi u tri smjene, a od ožujka čeka izvođača za proširenje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap