Pretraga

Srednja škola

Centar za odgoj i obrazovanje pri Odgojnom domu Ivanec

Centar za odgoj i obrazovanje „Pahinsko“ Ivanec sastavni je dio Odgojnog doma Ivanec koji već pedesetak godina pruža korisnicima doma mogućnost obrazovanja.

Centar ima verificirane programe Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za osnovno obrazovanje odraslih i srednjoškolsko obrazovanje u obrazovnom sektoru strojarstvo za zanimanje monter strojeva i konstrukcija te obrazovnom sektoru obrada drva za zanimanje parketar. Tim programima omogućuje se završavanje osnovne škole i stjecanje niže stručne spreme dvogodišnjim srednjoškolskim programima.

U lipnju 1925. godine odlukom Ministarstva pravde Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a zbog ”sve većeg porasta moralno posrnule mladeži”, osnovan je uz već dva postojeća Doma u Glini i Slavonskoj Požegi i Dom ”Pahinsko” u Ivancu, koji je trebao skrbiti o maloljetnim osobama s cijelog područja Kraljevine. U Pahinsko su upućivani dječaci sa sela u dobi od 14. do 16. godine koji su se nakon završenog tretmana ponovo vraćali na selo.

Spomenutom odlukom određeno je da se novi dom smjesti u zgrade koje su bile vlasništvo Kaznionice Lepoglava, a dotad su služile kao ivanečka pučka škola.Tako su nekadašnji posjed i kurija Faller postali Državno uzgajalište Pahinsko. Po otvorenju ustanove iz zavoda u Slavonskoj Požegi stiglo je 16 dječaka, iz zavoda u Glini 5, a do kraja 1925. godine primljeno je ukupno 35-ero djece.

Od osoblja, uz upravitelja, bilo je još četvero službenika i to: učitelj, nadziratelj djece, vjeroučitelj i liječnik.Tijekom godina povećao se broj korisnika i službenika, a u nekim razdobljima i smanjivao, no nikad u toj mjeri da bi ugrozio opstanak ustanove.

Naziv ustanove mijenjao se više puta. Osnovana je kao Državno uzgajalište, zatim se ime mijenja u Zavod za vaspitanje djece, potom u Zavod za odgoj djece, pa u Odgojni zavod za mušku mladež, Odgojni dom za mušku omladinu, a današnji naziv Odgojni dom Ivanec dobio je 1996. godine.

Od samog početka osobita pozornost pridavala se obrazovanju djece u skladu s mogućnostima i obrazovnim potrebama. Do 1946. djelovala je samo četverogodišnja redovita pučka škola, a tada je počela raditi tzv. stručna produžena škola u kojoj je bilo moguće osposobljavanje u stolarskoj, krojačkoj, postolarskoj i drvotokarskoj struci. Za potrebe praktičnog rada uređene su i opremljene različite radionice. Iste je godine počela raditi i radionica dječjih igračaka. Nakon dvije godine otvorena je strojobravarija. Kasnije su programi mijenjani i osuvremenjivani. Uvedena su još zanimanja: kovinotokar, limar, vodoinstalater, bravar, strojobravar, knjigoveža, slovoslogar, grafički strojar i u najnovije doba: monter strojeva i konstrukcija te parketar.

Pozornost se posvećivala i raznim aktivnostima kreativnog ispunjavanja slobodnog vremena pri čemu treba spomenuti tamburaše, limenu glazbu, izviđače, planinare; dramsku i likovnu grupu; pčelarsku, ribolovnu, streljačku i fotosekciju te mnogobrojne sportske sekcije. Sve važnije obljetnice i blagdani bili su popraćeni prigodnim programom.

Maloljetnici se uključuju i u organizirane aktivnosti u Ivancu, što je vrlo važno za njihovu resocijalizaciju. Mnogo je i uspješnih nastupa bilo na sportskim manifestacijama u Hrvatskoj i Sloveniji. S trkačkih i maratonskih natjecanja naši su se sportaši vraćali s mnogobrojnim priznanjima. Tu svakako treba spomenuti planinare i njihove mnogobrojne planinarske pohode i osvojene vrhove te izviđače koji su bili nositelji te aktivnosti na ivanečkom području.

Tijekom godina Dom se mijenjao, izmjenjivale su se genarcije korisnika, dolazili su novi djelatnici, nastojao se zadržati kontinuitet odgojno-obrazovnog rada i poboljšati uvjete boravka.

Za trajanja Domovinskog rata, Odgojni dom je skrbio o prognanicima i izbjeglicama iz Baranje te iz Bosne i Hercegovine.

Godine 2010. započeli smo s obnovom školske knjižnice. Zahvaljujujući Parketima Požgaj koji su donirali parket te tadašnjim maturantima koji su pod vodstvom stručnog učitelja Krašeka iznijeli tadašnji nefunkcionalni namještaj te počeli s postavljanjem parketa, započeli smo s radovima. Svoj doprinos novom izgledu dali su i: majstor Putarek koji je obojio zidove knjižnice i maknuo stari sudoper, majstori stolarske radionice koji su izradili police za knjige, majstori metalske radionice koji su izradili držače za knjige, obitelj Šimić koja je donirala 200-tinjak novih lektirnih naslova za učenički fond te profesorica Jelena koja je provela reinventarizaciju.

Obnovljena knjižnica broji oko 900 naslova učeničkog i nastavničkog fonda.

Centar za odgoj i obrazovanje ‘Pahinsko’ Ivanec

Pahinsko 6
42420 Ivanec

E-mail: odgojni.dom.ivanec@vz.t-com.hr

Voditelj škole: Rajko Hatlak, prof.

Tel/Fax 042/771-914
Mob:099/2151-408

E-mail: odgojni.dom.ivanec@vz.t-com.hr

Tajnica: Mira Posavi

tel: 042/771-905
Mob:

099/2151-406

E-mail: odgojnidomivanec@gmail.com

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!