Pretraga

Srednja škola

Dr. fra Ivan Glibotić Imotski

GŠ Dr. fra Ivan Glibotić djeluje u Imotskom od 1986.god. Iz godine u godinu postepeno raste i nakon 35 godina broji oko 200 učenika i 30-ak djelatnika, te obavlja osnovno i srednje glazbeno obrazovanje.

Osnovno glazbeno obrazovanje traje šest godina i djeca mogu upisati sljedeće programe: klavir, truba, trombon, tuba, rog, flauta, klarinet, oboa, saksofon, gitara i udaraljke.

Pripremni program srednjeg glazbenog obrazovanja u dvogodišnjem trajanju za programe: pjevanje, teorijski smjer, saksofon, tuba, rog, trombon i udaraljke.

Srednjoškolsko obrazovanje traje četiri godine, te se stječe srednja stručna sprema za zanimanja: glazbenik klavirist, glazbenik trubač, glazbenik trombonist, glazbenik hornist, glazbenik tubist, glazbenik klarinetist, glazbenik flautist, glazbenik oboist, glazbenik gitarist, glazbenik solo pjevač, glazbenik udaraljkaš, glazbenik teorijskog smjera. Srednjoškolsko obrazovanje učenici mogu pohađati po punom programu glazbene škole, ili paralelno sa nekom drugom srednjom školom. Nakon završetka srednje škole i položene državne mature učenici mogu upisati sve visokoškolske ustanove i umjetničke akademije.

Osnovna glazbena škola Dr. fra Ivan Glibotić iz Imotskog započela je sa radom u rujnu 1986. god. pri Narodnom sveučilištu Imotski, a u suradnji sa Glazbenom školom Josip Hatze iz Splita. Formalno je osnovana 1991.god. pri Narodnom sveučilištu Imotski, te se potpuno osamostalila 2000. god. Srednjoškolsko i pripremno glazbeno obrazovanje kreće od jeseni 2008. godine, te tada škola dobiva i novoobnovljenu zgradu za potrebe škole. Do same zgrade škole 2011. godine se završava i daje školi na korištenje velika koncertna dvorana. Kroz sve godine djelovanja svakako je vrijedno istaknuti velike uspjehe učenika koji su bili, ili trenutno pohađaju školu. Državne i međunarodne nagrade su osvajali učenici sa svih odjela, te puhački orkestar i zbor škole u više generacija.

Uvjet upisa za osnovnu školu i pripremno obrazovanje je položen prijamni ispit, na kojem se provjeravaju prirodne predispozicije svih kandidata (glazbeni sluh, osjećaj za ritam, glazbena memorija).

Da bi se pristupilo prijamnom ispitu za srednju školu, treba imati završenu osnovnu glazbenu školu ili pripremnu školu, te se pristupa provjeri znanja pojedinih kandidata iz osnovnog predmeta i solfeggia za instrumentaliste i pjevače, a za teorijski smjer se polaže klavir i solfeggio. Da bi kandidat stekao pravo upisa, treba zadovoljiti kriterije prijamnog ispita, te za upis skupiti dovoljan broj bodova sa prijamnog ispita skupa sa bodovima prethodnog obrazovanja.

Dr. fra Ivan Glibotić Imotski

Foto: Dr. fra Ivan Glibotić Imotski

 

Bruna Bušića 5, Imotski

021 841 811

[email protected]

OIB: 61693286883

https://glazbenaskolaimotski.hr/

Svake godine škola sudjeluje na raznim natjecanjima, organizira koncerte i javne nastupe učenika, te se u našoj školi svake dvije godine organizira Županijsko natjecanje puhača u suradnji sa HDGPP-om. Škola organizira razne seminare i radionice. Više puta godišnje naši učenici prezentiraju svoje vještine na gostovanjima u susjednim osnovnim školama. Na tradicionalnom Božićnom koncertu u crkvi sv. Franje u Imotskom sudjeluje veliki broj učenika (komorne točke, pjevački zborovi i puhački orkestar). Kroz djelovanje škole u zajednici prezentiramo naš rad, i nastojimo približiti glazbenu umjetnost svakom djetetu.

Učenici i učenice naše škole vrlo uspješno stječu različite glazbene vještine te sposobnost organizacije slobodnog vremena, iz razloga što usavršavanje na svakom pojedinom instrumentu zahtijeva svakodnevni samostalni rad kod kuće, često i više sati dnevno. Bitno je naglasiti i dugotrajnu uspješnu suradnju s Hrvatskim puhačkim orkestrom Gradskom glazbom Imotski, koja traje preko 30 godina. Sviranjem u orkestru, naši učenici su ostvarili veliki broj nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i brojne državne i međunarodne nagrade i priznanja.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!