Pretraga

Srednja škola

Drvodjeljska škola Zagreb

Drvodjeljska škola Zagreb je srednja strukovna škola sa sjedištem u Gradu Zagrebu
Škola je na današnjem mjestu još od davne 1950. godine ,kada Generalna direkcija drvne industrije NRH 24. srpnja donosi rješenje o otvaranju Srednje drvno-industrijske škole za finu obradu drva u Zagrebu. Škola započinje radom početkom rujna 1950. GODINE.
Škola se nalazi u širem centru grada u Savskoj cesti br.86.

drvodjeljska škola zagreb

drvodjeljska škola zagreb

Rad u školi organiziran je u dvije smjene. Škola ima 23 razredna odjela, od toga 16 razreda čine četverogodišnja usmjerenja, a 7 razreda su trogodišnja usmjerenja. U školskoj godini 2019/2020 redovnu nastavu u našoj školi pohađa 459 učenika te 7 učenika nastavak obrazovanja za višu razinu kvalifikacije.

Četvorogodišnja usmjerenja su tehničar zaštite prirode, šumarski tehničar, drvodjeljski tehničar- dizajner i drvodjeljski tehničar- restaurator, dok su trogodišnja stolar i tapetar
Škola ima 17 klasičnih učionica u kojima je organizirana nastava, 5 specijaliziranih informatičkih učionica, 1 praktikum za dizajnere te praktikum za restauratore, dvoranu za nastavu tjelesne i zdravstvene kulture, knjižnicu, suvremeni kabinet za fiziku, kemiju i biologiju, školsku radionicu površine od gotovo 500 metara kvadratnih opremljenu novim strojevima za obradu drva, CNC praktikum sa pripadajućim CNC obradnim centrom i školski rasadnik. Svaka od učionica opremljena je svim nastavnim i didaktičkim pomagalima, računalom i projektorom kako bi se mogla odvijati suvremena nastava.
Smjerovi su navedeni u tablici dolje sa svojim opisima.

drvodjeljska škola Zagreb

drvodjeljska škola Zagreb

Naši najbolji stručnjaci stolarske struke odgajali su se u nekadašnjoj Obrtnoj školi u Zagrebu, a kad je ta škola 1945. prestala s radom Zagreb je ostao bez prave škole drvo – stolarskog smjera.

Na inicijativu Ministarstva drvne industrije NRH pristupilo se u ljetu 1949. pripremnim radovima za otvaranje Drvno – industrijskog radničkog tehnikuma u Zagrebu. Taj zadatak je povjeren prof. Milanu Zbožineku iz Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Nova škola trebala je obrazovati tehničare za drvnu – industrijsku proizvodnju finalnih proizvoda.
6. rujna 1949. upućen je preko dnevnog tiska poziv za upis učenika, a 12. rujna počela je redovita obuka jer se javio dovoljan broj učenika. Nastava je održavana u večernjim satima zbog polaznika koji su bili zaposleni u raznim poduzećima.

Korak dalje je bila odluka o osnivanju Srednje drvno-industrijske škole za finu obradu drva u Zagrebu. Na temelju te odluke Generalna direkcija drvne industrije NRH 24. srpnja 1950. donosi rješenje o otvaranju Srednje drvno-industrijske škole za finu obradu drva u Zagrebu. Nova škola započinje radom početkom rujna 1950. u dvorišnoj zgradi u Savskoj cesti br. 86. Škola 1991. godine dobiva novo ime koje nosi i danas Drvodjeljska škola Zagreb i obrazuje kadrove za industrijska i obrtnička zvanja.

Suvremeni drvni proizvod, osim funkcionalnosti, ekonomičnosti i prihvatljive cijene, mora imati i suvremen dizajn. Stoga je u školskoj 1998./99. godini upisano jedno odjeljenje drvodjeljskih tehničara – dizajnera, a nekoliko godina kasnije prva generacija budućih drvodjeljskih tehničara – restauratora. Kako bi se zaokružila cjelokupna šumarska i drva struka upisana je i generacija šumarskih tehničara, a 2010. godine i prva generacija budućih tehničara zaštite prirode.

drvodjeljska skola zagreb_uvjeti upisa

drvodjeljska skola zagreb_uvjeti upisa

Danas je područje našeg rada šumarstvo te prerada i obrada drva, a obrazujemo učenike za trogodišnja zanimanja stolar i tapetar te četverogodišnja zanimanja drvodjeljski tehničar dizajner i restaurator, šumarski tehničar i tehničar zaštite prirode.

Tehničar zaštite prirede


Šumarski tehničar:


Drvodjeljski tehničar – Restaurator


Drvodjeljski tehničar – Dizajner


Stolar


Tapetar

Adresa škole: Savska cesta 86, Zagreb
Broj telefona: 01 61 77 502
Mail škole: drvoskolazg@gmail.com
Oib škole 93567138561
Link na web stranicu škole http://www.ss-drvodjeljska-zg.skole.hr/

Aktivnosti naše škole vidljive su na našem webu i You Tube kanalu. Uz redovnu nastavu škola nudi različite sadržaje tijekom i nakon nastave. Održavaju se sljedeće izvannastavne aktivnosti: Volonterski klub, Tangram, Ekologija, Ljekovito bilje, Likovna sekcija, Lidrano, Metode identifikacije drva, Povijesna grupa. U školi djeluje Školsko sportsko društvo Drvodjelac unutar kojeg su sekcije: ples, stolni tenis, mali nogomet, atletika. Učenici sudjeluju u sportskim aktivnostima i natjecanjima na nivou srednjih škola Grada Zagreba u futsalu, atletici, plivanju, krosu, maratonu, pješačenju na Medvednicu. U školi djeluje Učenička zadruga Dabar koja ima sekcije Savijanje drva, Drvorezbarenje, Izrada vrtnog namještaja i korpusnog namještaja, Drvotokarenje. U vrijeme adventa članovi zadruge održali su radionice u Muzeju za suvremenu umjetnost te pokazali svoje umijeće pozlate i izrade jaslica, drvenog bora i božićnih ukrasa.

Likovna sekcija uređuje prostor škole oslikavanjem zidova i uređenjem panoa, izradom litografija i drugih umjetničkih radova. Sekcija ekologa uređuje unutarnji prostor škole i školsko dvorište te brine o sadnicama u školskom rasadniku. Također sudjeluju u projektima poput sadnje drveća, obilježavanju Dana planeta Zemlje, akcijama čišćenja i uređenja okoliša. Sekcija Prva pomoć sudjeluje na natjecanju i edukaciji u suradnji s Hrvatskim Crvenim križem. Članovi izvannastavne aktivnosti Govorništvo svake godine sudjeluju na Državnoj smotri simuliranih suđenja i Simuliranim sjednicama Sabora te u Projektu Građanin i Poduzetnički duh. Učenici u sklopu nastave posjećuju kazališta, muzeje, Festivale (Festival tolerancije i Festival o pravima djece), predavanja Unicefa, Šumarski fakultet, obrtničke radionice i tvornice namještaja, izložbe (Floraart, InDizajn, Ambientu), parkove prirode, nacionalne parkove.

Škola provodi školsko natjecanje u disciplini stolar, drvodjeljski tehničar dizajner i šumarski tehničar te sudjeluje u smotrama učeničkih radova i izlaže radove učenika na Zagrebačkom obrtničkom sajmu. U suradnji s vanjskim dionicima obilježavamo Europski tjedan vještina stečenih u strukovnom obrazovanju. Na vijeću učenika, svake godine obilježavamo Mjesec borbe protiv ovisnosti, Dan ružičastih majica, debate i predavanja učenika. Ove godine sudjelujemo u Projektu promicanja mentalnog zdravlja- Pogled u sebe, Projektu Važnost darivanja krvi u spašavanju ljudskih života, edukaciji učenika u području civilne zaštite i Vjeraonaučnoj olimpijadi.

Ono što čini posebnosti naše škole su naši učenici i zanimanja za koja se oni školuju. Sva naša zanimanja vezana su za drvo ili stablo, ovisno na način i perspektivu kako ga promatramo. Svi naši učenici pohađaju nastavu kroz praktičnu nastavu i pripremaju se za realno okruženje koje ih sutra očekuje na tržištu rada. Surađujemo sa svim eminentnim kulturnim i znanstvenim institucijama u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, te sa vodećim tvrtkama na tržištu.

Naši učenici pohađaju naukovanje u najboljim obrtničkim radionicama. Svima im je zajedničko briga o našoj šumi, drvu i održivom razvoju. Šumu obnavljamo, drvo obrađujemo, tradiciju i znanje imamo!

Škola ima jedan zaokruženi ciklus , u sklopu obrazovnih smjerova obuhvaćamo sve od uzgoja, zaštite, eksploatacije i prerade drva

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Drvodjeljska škola Zagreb
Share via
Copy link
Powered by Social Snap