Pretraga

Srednja škola

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci

Drvodjelska tehnička škola strukovna je škola koja obrazuje učenike za potrebe drvne industrije i obrtništva u obrazovnom sektoru šumarstvo, prerada i obrada drva, i to za četverogodišnja zanimanja drvodjelski tehničar, drvodjelski tehničar dizajner, drvodjelski tehničar restaurator te trogodišnje zanimanje stolar (JMO).

Osnovana je ratne 1991. g., a odobrenje za rad dobila je 1993. g. Sukorisnik je školskoga prostora tada nove zgrade, spremne za useljenje 1991., ali znatno oštećene tijekom Domovinskoga rata te napokon sanirane i useljene 1993. Te prve školske godine, 1993./1994., u 10 odjela upisano je 255 učenika, i to za zanimanja drvodjelski tehničar, stolar i drvotokar. Početna opremljenost praktikuma za drvnu struku bila je veoma skromna. S vremenom se materijalni i kadrovski uvjeti poboljšavaju.  Školom su upravljali prof. Željko Štefanac, prof. Marija Maslać, dipl. ing Ljerka Spajić te od 2014. g. dipl. ing. Josip Jovanovac.

Početkom školske godine 2019./2020. u našoj je školi 144 učenika u devet razrednih odjela. Materijalno-tehnički uvjeti znatno su bolji nego 1993., ali mjesta za napredak još ima. DTŠ danas, između ostalog, raspolaže moderno opremljenim učionicama, radionicom za ručnu obradu drva, radionicom za strojnu obradu drva, sušionicom, dvjema računalnim učionicama te Centrom za nove tehnologije koji je opremio MZOS. Uređuje se po mjeri osmišljena i dizajnirana školska knjižnica.

Nastava je pokrivena stopostotno stručnim kadrom; u Aktivu drvne struke zaposleno je desetero inženjera drvne tehnologije, a u općeobrazovnim je predmetima 14 profesora, uz dvoje stručnih suradnika: pedagoginju i knjižničarku.

Učenici su, pod stručnim vodstvom mentora, tijekom godina zavrijedili brojna priznanja; u obrazovnom podsektoru prerada i obrada drva, ali i u drugim aktivnostima i projektima.  Posebno mjesto u novijoj povijest zauzima Učenička zadruga Pinokio, osnovana 2013. godine.  DTŠ aktivan je i relevantan sudionik pri realizaciji gradskih kulturnih manifestacija i događaja.

Četverogodišnji programi:

drvodjelski tehničar (20 mjesta) i drvodjelski tehničar restaurator (20 mjesta).

Trogodišnji program:

stolar (JMO) – deficitarno obrtničko zanimanje

Elementi vrednovanja zajednički za sve programe:

  1. Prosjek svih zaključnih ocjena 5., 6., 7. i 8. razreda osnovne škole.
  2. Zaključne ocjene iz 7. i 8. razreda iz nastavnih predmeta: hrvatski jezik, matematika i prvi strani jezik.

Za drvodjelskog tehničara: fizika, kemja i tehnička kultura.

Za drvodjelskog tehničara restauratora: kemija, likovna kultura i tehnička kultura.

Nema bodovnog praga!

Promotivni video za upise:

DRVODJELSKA ZANIMANJA from Nikolina Azenić Krstić on Vimeo.

Adresa škole: Stanka Vraza 15, 32100 Vinkovci

Broj telefona: 032/354 617, 032/354 069

Mail škole:

ravnatelj@ss-drvodjelska-tehnicka-vk.skole.hr

tajnistvo@ss-drvodjelska-tehnicka-vk.skole.hr

OIB škole: 47517908475

Link na web stranicu škole: http://ss-drvodjelska-tehnicka-vk.skole.hr/

Drvodjelska tehnička škola Vinkovci sudjeluje u mnogim kulturnim i javnim aktivnostima. Tijekom godina često smo ugostili mnoga natjecanja i smotre, na županijskoj, regionalnoj pa i državnoj razini, i to na području struke.  Plasman na takvim natjecanjima i smotrama nije zanemariv.

Naši učenici praktičnu nastavu pohađaju u školskim radionicama, ali i kod lokalnih obrtnika te u većim tvrtkama, kao što je npr. Spačva.

Kalendar kulturnih aktivnosti u školi pratimo postavljanjem prigodnih programa i izložbi, često prodajnih zahvaljujući radu Učeničke zadruge Pinokio. Izvan škole rado se odazivamo različitim manifestacijama kao što su Rimski dani, Grafiti, Sajam zdravlja i sl. Trudimo se organizirati što više izvanučioničke nastave u obliku jednodnevnih posjeta kulturnim ustanovama (Muzej Slavonije, Restauratorski zavod u Osijeku) ili izleta kojima učenici upoznaju uži i širi zavičaj (Planinarska sekcija u sklopu Učeničke zadruge Pinokio).

U prvi plan ovdje stavljamo rad Učeničke zadruge Pinokio. Zadruga gostuje na lokalnim i regionalnim sajmovima, smotrama, razmjenama znanja te ostvaruje i zapaženiju poslovnu suradnju. U prostoru naše škole izrađeni su tako sajamske kućice i štandovi koji se prigodno postavljaju za božićne, uskrsne i druge prigode. Iste su kućice, primjerice, odabrane kao najbolje rješenje za vanjsku tržnicu za vrijeme epidemije koronavirusom. Temeljni cilj zadruge ostaje maksimalno uključiti učenike u sve aspekte rada; od ideje, dizajna, izradbe nekog proizvoda preko oglašavanja do prodaje.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap