Pretraga

Srednja škola

Geodetska škola Zagreb

Geodetska škola u Zagrebu jedina je geodetska škola u Republici Hrvatskoj. Školuje isključivo Tehničare geodezije i geoinformatike. Nastava se odvija po novom Kurikulumu koji je uz Standard zanimanja i Standard kvalifikacije odobren 2017. godine. Uz završnu svjedodžbu učenici naše škole dobivaju i Europass prilog svjedodžbi na hrvatskom i engleskom jeziku.

Imamo skoro 400 učenika i preko 40 djelatnika. Pet profesora su profesori savjetnici, a jedanaest profesora su profesori mentori. Nastava se održava u zgradi koja je namjenski građena za Geodetsku školu, a nalazi se u Aveniji Većeslava Holjevca na broju 15 u sklopu jedinstvene arhitektonske cjeline bivšeg Građevinskog obrazovnog centra koji su projektirali arhitekti Ivo Kordiš i Grozdan Knežević, a građen je od 1960. do 1965. godine. Ukupna površina zgrade koju koristi Škola iznosi 2.100 m2. Škola je dobro opremljena neophodnim priborom i instrumentarijem. Raspolaže s dva geodetska praktikuma u kojima se odvija većina nastave stručnih predmeta na modernom mjernom priboru i instrumentariju. Imamo četiri informatičke učionice sa po 16 radnih mjesta. U nastavi se koristi i školska bespilotna letjelica.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Današnja Geodetska škola osnovana je Odlukom Skupštine grada Zagreba od 12. srpnja 1991. godine (dijeljenjem bivše radne organizacije Građevinski obrazovni centar “Zvonko Brkić”). Smatra se slijednikom vrlo duge tradicije nastave geodetskih predmeta na hrvatskom jeziku koju je na “Kraljevskom šumarsko-gospodarskom sriednjem učilištu Križevačkom” još 1862. godine započeo profesor Vjekoslav Köröskėnji (autor prvog udžbenika Geodäsija izdanog 1874. godine, koji se smatra prvim udžbenikom među tehničkim strukama koji je izdan na hrvatskom jeziku). Kroz povijest hrvatskog srednjeg školstva predavana je geodetska struka pod različitim nazivima i u različitim ustanovama i uz različite dužine trajanja. Škola pod nazivom Geodetska tehnička škola, 1967. godine ulazi u sastav Građevinskog školskog centra. Od 23. siječnja 2017. Geodetska tehnička škola promijenila je ime u Geodetska škola.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Geodetska škola u Zagrebu, Avenija Većeslava Holjevca 15, u prvi razred šk. god. 2020./2021. upisuje učenike u program Tehničar geodezije i geoinformatike. Ovdje možete pročitati ili preuzeti NATJEČAJ ZA UPIS UČENIKA U I. RAZRED SREDNJE ŠKOLE U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Video prilog nastao uz obilježavanje 25. godišnjice osamostaljenja Geodetske škole

Adresa škole: Avenija Većeslava Holjevca 15

Broj telefona: 01 6600648

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 40458377517

Link na web stranicu škole: www.geoskola.hr

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Učenici naše škole praktični dio nastave obavljaju na školskom poligonu u okolici škole. Idu na jednodnevne i višednevne izlete. Sudjeluju u mnogim školskim i međunarodnim projektima. Sudjelovali smo u pilot fazi CATNetovog projekta e-škole. Uz Tekstilno tehnološki fakultet predstavljali smo Republiku Hrvatsku u znanstveno edukacijskom projektu GRASS (Grading Soft Skills). U sklopu programa ERASMUS+ imali smo više projekata. Između ostalih HERE Map Makers i Across the Borders. Red ovito sudjelujemo u globalnom komunikacijskom projektu This is our Time.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Od samog početka 2004. godine, do danas, učenici Geodetske škole redovito sudjeluju na manifestaciji Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport “Dojdi osmaš“.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

U dvorištu Geodetske tehničke škole nalazi se jedna od devet temeljnih točaka državne geodetske izmjere. Uspostavljena je 1995. godine, a kompletne radove oko projektiranja, izvedbe i GPS (Global Positioning System) mjerenja točke izveli su sami profesori i učenici. Mjerenja su trajala neprekidno punih 48 sati. Danas točka služi geodetskom gospodarstvu ali i edukaciji mladih naraštaja geodetskih tehničara.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Od 1994. godine škola ima informatičku učionicu sa 16 (15+1) radnih mjesta. Danas ih imamo ukupno četiri. Od 1996. godine Geodetska tehnička škola je članica CARNet-a (Hrvatske akademske i istraživačke mreže), sa svojom domenom (geoskola.hr) i vlastitim serverom.
Od 2013. koristimo e-dnevnik i u svim prostorijama škole imamo bežični pristup Internetu putem Eduroama, a od veljače 2020. godine imamo gigabitni link prema CARNetu.

Prva smo hrvatska škola koja je u sklopu projekta GRAS dodjelila digitalne bedževe, kao formalne potvrde i priznanja. Učenici su nagrađivani za razvoj svojih socijalnih vještina poput komunikacije, samoregulacije, kreativnosti, rješavanja problema i sl.
Naša učenica Adrijana Ilić je autorica i izvođačica himne manifestacije Dojdi osmaš.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Geodetska škola ima vrlo aktivan klub volontera Geodez&ja.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

U neposrednoj blizini Geodetske škole, praktički u istom dvorištu, nalazi se učenički dom Novi Zagreb u kojem je smješten veliki broj naših učenika.

U Geodetskoj tehničkoj školi je od 1. siječnja 1948 godine radio kao profesor gospodin Dr. Boris Apsen (Moskva, 1894. – Brela, 1980.). Autor je desetak udžbenika i repetitorija iz elementarne i više matematike. Među studentima tehničkih fakulteta najpopularniji je naslov Repetitorij više matematike po kojima su generacije spremale i još uvijek spremaju ispite.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Kao profesor Geodetske tehničke škole radio je i dr. Vjekoslav Donassy koji je kasnije doktorirao i predavao fotogrametriju na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Gospodin Branimir Gojčeta dipl. ing. završio je 1962. Geodetsku tehničku školu, a kasnije je bio ravnatelj Državne geodetske uprave od njenog osnutka do godine 2000.

Gospodin Stjepan Galić dipl. ing. maturirao je 1956. godine i bio dugogodišnji ravnatelj Gradskog zavoda za katastar i geodetske poslove grada Zagreba, najvećeg u Republici Hrvatskoj.

foto: Geodetska škola Zagreb | privatna arhiva

Gospodin Miroslav Pozder dipl. ing. geodezije maturirao je u Geodetskoj školi godine 1959./60. Kasnije je u njoj radio kao profesor i na kraju kao ravnatelj Geodetske tehničke škole od 1991 do 2005.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Copy link
Powered by Social Snap