Pretraga

Srednja škola

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Gimnazije Eugena Kumičića Opatija nalazi se u samom centru Opatije, među austro-ugarskim vilama koja je i sama, uz predivan gradski park i teniske terene na kojima se svakodnevno održavaju sportska događanja. Uz ovakav smještaj i brojnost od 160 učenika i 26 nastavnika atmosfera u školi je vrlo ugodna, sigurna, poticajna i kako je često nazivaju ˝pitoma˝. U ovoj školi može se pohađati opći ili jezični smjer gimnazijskog programa.

foto: Gimnazija Eugena Kumičića Opatija | privatna arhiva

Gimnazija Eugena Kumičića Opatija smještena je u zgradi nekadašnje Ville Gorove, kasnije nazvane Villa Olivetti. Danas isti prostor dijele Gimnazija Eugena Kumičića i Hotelijersko-turistička škola Opatija. Opatijska gimnazija s radom je započela 1963. godine, kada je na prostoru Hrvatske otvoreno još nekoliko gimnazija. Gimnaziju su, uz opatijske učenike, upisivali i brojni učenici iz riječkih osnovnih škola. Premda je škola bila malena i bez tradicije, ubrzo je postigla željen ugled te dokazala svoju kvalitetu.

Od osnutka do školske godine 1971./1972., Gimnazija je imala dva razredna odjela opće gimnazije, a te godine škola je ponudila i jezično usmjerenje. Bila je to prva jezična gimnazija na ovome području.

Školske godine 1974./1975. reforma školstva donosi promjenu. Gimnazija zajedno s ostalim srednjim školama Opatije ulazi u Školski centar. U Školskom centru, u razdoblju od 1974. do 1990., obrazovali su se učenici raznih zanimanja: inokorespondent, informatičar, ekonomist konobar, kuhar, slastičar, hotelska nadzornica, recepcionar, turistički radnik, mesar, frizer, pediker, kozmetičar. Školski centar imao je ukupno 70 do 80 razrednih odjela s 2000 do 2500 učenika i oko 120 nastavnika.

Krajem 80-ih godina školski centri počeli su se vrlo brzo reformirati i ponovno preobražavati u samostalne škole prema strukama i zanimanjima. Tako su iz opatijskog Školskog centra nastale: Ugostiteljska škola, Obrtnička škola, Hotelijersko-turistička škola i Gimnazija.

Prve školske godine nakon izlaska iz Centra u Gimnaziju je upisan jedan razredni odjel opće i dva odjela jezične gimnazije.

Tijekom Domovinskog rata, u vrijeme ratnih neprilika, odgojno-obrazovna ustanova imala je posebne zadaće. Gimnaziju je upisao veliki broj učenika s područja Like, iz Vukovara, Iloka, Karlovca, Zadra, Biograda, Šibenika, Dubrovnika…  To je bilo vrijeme posebnih uvjeta rada; Škola se posebno zalagala kako bi tim učenicima, djeci koja su izgubila svoje domove i škole, boravak u novom gradu i školi bio što ugodniji kako bi im bio nadomješten barem dio onoga što su izgubili.

Znanje, kao neotuđiva vrijednost, spoznavanje i razvijanje osobnih potencijala, kreativnosti i kritičkog mišljenja vrijednosti su koje Gimnazija već gotovo 60 godina njeguje i prenosi svojim učenicima, a njihovi brojni uspjesi sve ove godine najljepši su joj dar.

Uvjeti upisa u ovu gimnazije su kao i za ostale gimnazijske programe opće obrazovni predmeti, povrh kojih se za upis u opću i jezičnu gimnaziju vrednuje uspjeh iz biologije. Natjecanje koje se vrednuje za upis u opću gimnaziju je natjecanje iz fizike, a za jezičnu gimnaziju natjecanje iz biologije.

Virtualna šetnja školom:  http://fotoluigi.hr/360/gek/

Adresa škole: Ul. Drage Gervaisa 2, 51410 Opatija

Broj telefona: 051-271-966; 091

Mail škole: gek.opatija@gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr

Oib škole: 75308689914

Link na web stranicu škole: www.gimnazija-ekumicica-opatija.skole.hr

Pohađanjem naše škole učenici imaju priliku, uz redovnu nastavu, sudjelovati u radu raznolikih programa fakultativne i izborne nastave – Fakultativna nastava Utjecaja rimske mitologije na našu svakodnevicu, Dramska kultura i umjetnost, DSD nastava za njemačku jezičnu diplomu, Medijska kultura, Fakultativna nastava iz tjelesne i zdravstvene kulture, Biologija-prirodoslovna lepeza. U okviru izvannastavne aktivnosti učenici Gimnazije Eugena Kumičića mogu sudjelovati u Glagoljaškoj družini, Školskom sportskom društvu ili Fotografskim radionicama. U okviru izborne nastave moguće je pohađati izbornu nastavu Biologija čovjeka – STEM genijalci, Informatika, Geografija, Politika i gospodarstvo te Primijenjena psihologija. Za one željne dodatnih znanja i iskustva moguće je sudjelovanje u projektima poput Božićne priredbe, Edukativnog programa službe za građane hrvatskog sabora, školski aktivistički projekt ˝Pandemije i ljudska prava˝, Etička senzibilizacija te Psihološki laboratorij. U okviru redovne, izborne, fakultativne nastave, projekata i izvannastavnih aktivnosti naši učenici u pratnji svojih nastavnika mentora često sudjeluju u provođenju izvanučioničke nastave posjetom lokanih udruga i ustanova, ali i odlaskom u susjedne gradove. Prije pojave pandemije tradicionalno se za sve učenike naše škole provodila izvanučionička nastava izletom u Zagreb. Također, maturanti su svake godine putovali u srednjeeuropske gradove, dok su učenici nižih razreda puni entuzijazma organizirali i realizirali jednodnevne školske izlete. Pandemija Covid-19 je na žalost usporila projekte poput Erasmus+ projekta koji je otvorio interkulturalna vrata zajedničkog učenja i prijateljstva naših i učenika parterskih zemalja.

Specifičnost naše škole je ugodna i pitoma atmosfera školskog ozračja. Zbog svojeg smještaja uz obližnji opatijski park naši učenici i nastavnici imaju priliku svakodnevno se opustiti i uživati na svježem primorskom zraku među očuvanim mediteranskim raslinjem. Osim što predstavljaju značajan preventivni okvir, ove prednosti doprinose umjetničkom i znanstvenom stvaralaštvu naših učenika što je vidljivo kroz njihove uspjehe na županijskim i državnim natjecanjima te smotrama poput – smotre Lidrano, Europa u školi ili pak ekološki natječaj ˝Malo pridonosim, puno dobivam˝.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap