Pretraga

Srednja škola

Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod

Temeljna svrha škole je pružiti dobre obrazovne, ali i odgojne temelje, ostvariti ishode odgoja i obrazovanja koji će učenicima otvoriti vrata u život, dati široku općeobrazovnu naobrazbu i odgojne vrijednosti te omogućiti nastavak obrazovanja.

Vizija

Sretna i zadovoljna zajednica koja uči

Misija

Odgajati i obrazovati učenike u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobiti ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za poštivanje različitosti i toleranciju te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva

Osigurati učenicima stjecanje temeljnih općeobrazovnih i stručnih kompetencija, osposobiti ih za život i rad u promjenjivom društveno-kulturnom kontekstu prema zahtjevima visokih učilišta i sveučilišta, zahtjevima tržišnog gospodarstva, suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija i znanstvenih spoznaja i dostignuća

Osposobiti učenike za cjeloživotno učenje

Usaditi vrednote zdravog življenja kroz zdravstveni odgoj i obrazovanje i vrijednosti političke i građanske pismenosti kroz građanski odgoj i obrazovanje

Temeljiti odgoj i obrazovanje na visokoj kvaliteti obrazovanja i usavršavanja svih neposrednih nositelja odgojno-obrazovne djelatnosti

U školi su četiri smjera koje učenici pri upisu mogu odabrati: opći, jezični, prirodoslovno matematički i prirodoslovni (NOVO!). Smjerovi se međusobno razlikuju po fondu sati pojedinih predmeta i izbornoj nastavi koju učenici opće gimnazije biraju u drugom, trećem i četvrtom razredu.

Za uspješan dugogodišnji rad Škola je dobila javno priznanje ŠTIT BERISLAVIĆA grada Slavonskog Broda

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Brodska je Gimnazija, kao prva srednja škola u tadašnjem Brodu na Savi, započela s radom daleke 1918. godine u prvoj dvokatnici u gradu, gdje je danas Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu. Nadživjela je brojne države, pretrpjela potrese i ratove, mijenjala ime i zgrade. Stota godišnjica postojana obilježena je bogatim programom 2018. godine u obnovljenoj, modernoj i suvremeno opremljenoj Gimnaziji „Matija Mesić“. Bila je, i danas je rasadnik budućih znanstvenika, umjetnika, liječnika, inženjera, pravnika, ekonomista, profesora…

Povodom stote godišnjice postojanja i rada Škole snimljen je film:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [69.82 KB]

Adresa škole: Slavonija I br.8, 35000 Slavonski Brod

Škola je smještena u samom središtu grada u neposrednoj blizini autobusnog i željezničkog kolodvora što je važno i pogodno brojnim učenicima putnicima.

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Broj telefona: 035 446-252

Mail škole: [email protected]

OIB škole: 45966285848

Link na web stranicu škole: http://gimnazija-mmesic-sb.skole.hr/

Osim redovne nastave u školi se provode brojni različiti programi, projekti, kulturna i javna događanja.

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Projekt: Škola ambasadorica Europskog parlamenta

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

GMM škola je ambasadorica Europskog Parlamenta. Učenici -ambasadori juniori i profesori – ambasadori seniori održavaju brojne aktivnosti tijekom cijele nastavne godine kako bi ostale informirali o europskim vrijednostima , institucijama Europske unije te kako biti aktivan i angažiran građanin EU. Naše aktivnosti možete pratiti na Facebooku i Instagramu

Facebook : https://www.facebook.com/gmmEPambassador/

Instagram: https://instagram.com/gmm_ep_ambassadorschool?igshid=z2tpksfx182b

Projekt Šafran

Gimnazija “Matija Mesić” već dugi niz godina sudjeluje u međunarodnom projektu Šafran. Voditeljice su aktivnosti profesorice Andrijana Nemet-Kosijer, Andrea Sertić, Božana Kljaić i Danijela Zekušić. Projekt Šafran (The Crocus Project) organizira Holocaust Education Trust Ireland u suradnji sa Spomen – memorijalnim područjem Jasenovac. U projektu sudjeluju učenici od 11 do 18 godina iz škola diljem svijeta, a neke od aktivnosti koje se provode u sklopu projekta su sadnja šafrana, tematske radionice, izložbe i sl. Školske godine 2019./20. u sklopu projekta snimljen je i film o židovskoj zajednici u Slavonskom Brodu u periodu između dva rata :

Projekt Pokreni promjenu

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

„Pokreni promjenu“ je europski projekt koji je u Školu ušao uz potporu Foruma za slobodu odgoja , zaživio donoseći brojne pozitivne promjene i poslužio kao inkubator drugih novih projekata čiji je cilj promicanje humanih ideja tolerancije, prihvaćanja različitosti i multikulturalnosti. Zahvaljujući projektu u Školi se obilježava međunarodni dan tolerancije, provode natječaji, volontira, debatira, provodi vršnjačka pomoć u učenju, promiče ljepota različitosti izvannastavnih aktivnosti.

Novi projekt u GMM

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Anonimus-dramska skupina

Dramska skupina Anonimus djeluje kontinuirano u školi niz godina pod vodstvom profesorice hrvatskoga jezika Mihaela Šebalj Zavor. Probe se održavaju subotom u opuštenoj i veseloj atmosferi, a članovi razvijaju samopouzdanje i svoje potencijale u različitim područjima govora i scenskog pokreta. Skupina redovito sudjeluje na svim školskim priredbama, Županijskoj smotri LiDraNo, nerijetko i na Državnoj smotri LiDraNo te humanitarno djeluje i surađuje s gradskim institucijama.

Susret dramske skupine:

Dramska večer:

Otrovno pero – novinarska grupa i digitalne školske novine

Današnji je svijet nezamisliv bez medija. Ukorak s vremenom, razvijaju se i naše školske novine. U šesnaest godina, koliko novinarska grupa kontinuirano djeluje, Otrovno pero postalo je zaštitni znak naše škole, uvijek među najboljima u županiji, često na državnoj smotri Lidrano, a posebno smo ponosni na priznanje Jutarnjega lista za najbolju školski list u Hrvatskoj 2017. godine. Od 2018. godine Otrovno pero digitaliziralo se i postalo dostupno svima, stoga vas pozivamo da čitate o uspjesima naših učenika, zanimljivostima s naših školskih hodnika, ali i o temama o kojima se mnogi ne usude glasno progovoriti. Ono što Otrovno pero opisuje ozbiljan je pristup temi, zanimljivi sugovornici, novinarstvo, a ne senzacionalizam. I zato nas čitajte na https://www.otrovnopero.com.hr/ .

VIZURA- vizualna kultura i likovni izričaj

Uslijed zanimanja mladih kreativaca nastava Likovne umjetnosti u našoj školi proširena je izvannastavnom aktivnosti VIZURA. U VIZURI likovnjaci primjenjuju znanje o likovnom jeziku u likovnim radovima: crtežima, slikama, skulpturama, grafikama. Sudjeluju u brojnim radionicama, surađuju s udrugama u kulturi, uključeni su  u razne projekte iz područja likovnosti, posjećuje galerije i muzeje te prisustvuju javnim predavanjima. Stvaraju zidne slike, kalendare, brošure, edukativne knjižice te postavljaju izložbe svojih radova u prostorima škole i u gradu te on-line.  Sudjeluju u eTwinning projektima.  Sudjeluju na raznim likovnim natječajima – državnim i međunarodnim. O tome što s  sve  likovnjaci  stvorili možete doznati na poveznici Likovni kutak na stranici škole http://gimnazija-mmesic-sb.skole.hr/likovni_kutak  i na YouTube kanalu Likovna umjetnost Gimnazija Matija Mesić https://www.youtube.com/channel/UCNKgch36wL-DG7FLbirNNDw

Pjevački zbor GMM

Pjevački zbor GMM djeluje kao mješoviti pjevački zbor i trenutno broji oko 50 članova. Svojim djelovanjem upotpunjuje sve bitnije događaje u školi (Božićni koncert, Dan škole), a ostvaruje i brojne nastupe izvan škole u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Vukovaru itd. Repertoar koji izvodimo je vrlo raznolik od tradicijskih do modernih pjesama.

Viojlice

Ženski vokalni ansambl Viojlice djeluje kao izvannastavna aktivnost u Gimnaziji „Matija Mesić“. Čine ju djevojke, učenice od prvog do četvrtog razreda opće, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije. Ansambl je osnovan 2013. godine s ciljem njegovanja kulture i vokalne baštine folklorne glazbe. Kroz godine se izvođački repertoar proširio na sakralnu glazbu, ali i popularnu glazbu svijeta i Hrvatske. Osim na školskim priredbama Viojlice su sudjelovale na brojnim nastupima izvan škole od kojih se mogu izdvojiti nastupi na SBTV-u, HRT-u, Radiju 92, Radiju Slavoniji i brojnim smotrama u Slavoniji i Baranji. “Viojlice” su 2015. godine snimile samostalni nosač zvuka, a 2018. godine su, povodom 100 godina škole, snimile CD zajedno s ostalim glazbenim sastavima koji djeluju kao dodatna nastava ili izvannastavne aktivnosti u školi. Kroz proteklih sedam godina koliko djeluje unutar ansambla se izmijenilo već nekoliko generacija učenica, a sam ansambl kao takav zasigurno je postao jedan od prepoznatljivih i karakterističnih predstavnika naše škole.
https://www.facebook.com/%C5%BDVA-Viojlice-639404859416999/?fref=ts

Tamburaški orkestar GMM

Tamburaški orkestar Gimnazije „Matija Mesić“ djeluje kao dodatna nastava u školi. Čine ga učenici i učenice od prvog do četvrtog razreda opće, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije. Tamburaši izvode brojne glazbene stilove instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe, kao što su filmska, popularna glazba Hrvatske i svijeta kao i tamburaška i klasična glazba. Od članova orkestra gotovo svake godine djeluje i Tamburaški sastav koji sudjeluje na brojnim nastupima izvan škole od kojih se mogu izdvojiti nastupi na SBTV-u, Radiju 92, Radio Slavoniji i Gradskoj knjižnici. Tamburaški orkestar je 2018. godine, povodom 100 godina škole, snimio CD zajedno s ostalim glazbenim sastavima koji djeluju kao dodatna nastava ili izvannastavne aktivnosti u školi. 2017. godine su osvojili pravo nastupa na državnom natjecanju amaterskih sastava na kojemu nažalost nisu nastupili iz administrativnih razloga.
Svake godine se trudimo prikazati što se sve može izvesti na tamburi te pokušavamo imati stalno novi i drugačiji repertoar kako bismo bili što zanimljiviji našoj publici.

Volonterski klub „Carpe diem“

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Školski volonterski klub „Carpe diem“ djeluje u našoj školi već petu godinu. Misao vodilja svih aktivnosti je promoviranje volontiranja, zdravog načina života i razvijanje humanitarnih vrednota. Sve aktivnosti možete pratiti na našoj Facebook stranici i Instagramu.

Facebook:
https://hr-hr.facebook.com/pg/Volonterski-klub-Carpe-diem-794941673924020/about/?ref=page_internal

Instagram: https://www.instagram.com/gmm_ep_ambassadorschool/

Fakultativna nastava DSD

foto: Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod | privatna arhiva

Naši učenici koji uče njemački kao strani jezik mogu na našoj školi besplatno polagati ispite za stjecanje Njemačke jezične diplome II koje izdaje njemačko Ministarstvo kulture (DSD I i DSD II der KMK). Kao takva, naša je škola partner drugim školama s programom za Njemačku jezičnu diplomu koje povezuje inicijativa partnerskih škola Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke. Kako bi uspješno položili ispit kojim će steći Njemačku jezičnu diplomu II, učenicima je omogućeno pohađanje fakultativne nastave iz predmeta Njemački jezik – nastava za Njemačku jezičnu diplomu. Kroz projektnu nastavu i uz komunikativni pristup učenju jezika učenici u okviru ovog predmeta razvijaju kompetencije koje su preduvjet za uspjeh na ispitu.

Za fakultativnu nastavu:

Fakultativnu nastavu „Vizualna kultura i likovni izričaj“ pohađaju učenici prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda opće, jezične, prirodoslovne i prirodoslovno-matematičke gimnazije koji žele razvijati vizualno mišljenje, biti kreativni i stvarati u umjetničkim područjima. Oni se priređuju  za upis na studij arhitekture, grafičkog dizajna, informatičkog dizajna, tekstilnog dizajna, industrijskog dizajna, multimedija, animacija, slikarstva, kiparstva, grafike, primijenjene umjetnosti, konzervacije i zaštite spomenika kulture, povijesti umjetnosti, muzeologije, filma, krajobrazne arhitekture… Kroz nastavu se njeguje individualni pristup i potiče se razvoj svakog učenika u smjeru koji  on sam  preferira bilo da je riječ o stvaranju u području crteža, grafike, digitalne grafike, slikarstva, skulpture ili stvaranju u području vizualne kulture – suvremene umjetničke prakse i projekata kulturne baštine. Učenici ostvaruju praktičan rad u svim područjima likovnosti,  pripremaju  mape za upise na željene studije, sudjeluju na likovnim natječajima i u raznim projektima, te radionicama.  Proširuju znanja iz  povijesti umjetnosti i  primjenjuju komparativnu analizu. Više o nastavi može se doznati na poveznici Likovni kutak na stranici škole: http://gimnazija-mmesic-sb.skole.hr/likovni_kutak?news_hk=6649&news_id=1495&mshow=2728#mod_news

Za izbornu nastavu Digitalno oblikovanje:

U izbornoj nastavi Digitalno oblikovanje likovnjaci usvajaju vještine upravljanja i oblikovanja elementa u Autodeskovim alatima: Thinkercad i Fusion 360. Stvaraju  objekte jednostavne i složene kompozicije spremne za 3D ispis. Sudjeluju na natječajima kao što je Digitalni učenički inkubator. Digitalno oblikovanje postaje neizostavna kompetencija potrebna za zanimanja budućnosti kao i za osuvremenjivanje postojećih zanimanja u svim područjima ljudskog djelovanja. Stvaranje digitalnih 3D modela postaje uobičajena praksa u svim znanostima; od humanističkih do prirodnih kao i neizostavan dio tehnološkog razvoja. Škola je učenicima omogućila korištenje prijenosnih računala i 3D pisač FlashForge Finder za izvođenje nastave. Više o nastavi  možete doznati na poveznici Likovni kutak  na web stranici škole http://gimnazija-mmesic-sb.skole.hr/likovni_kutak?news_hk=6649&news_id=1307&mshow=2728#mod_news, na YouTube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCNKgch36wL-DG7FLbirNNDw i na blogu https://digitalnooblikovanjegmm.blogspot.com/

INA je zakon

„Ina je zakon“ je jedinstvena projektna aktivnost koja dokazuje da učenici i nastavnici Gimnazije iznimno cijene i uživaju u brojnim izvannastavnim aktivnostima.

Ako ste u ovoj školi otkrili i njegovali svoje posebne sposobnosti, uživali i razvijali svoje talente kroz neku izvannastavnu aktivnost, na kraju školovanja ćete dobiti personaliziranu potvrdu o ostvarenim ishodima i postignućima u tom području i svojevrsnu preporuku o stečenim kompetencijama. Maturanti ih svečano dobivaju uz svoje svjedodžbe i ponosno pridodaju u svoj životopis. Potvrdnice se učenicima uručuju na svečanoj promociji dodjele svjedodžbi i nagrada najuspješnijima:

Najljepši glas Gimnazije Matija Mesić

U sklopu Dana škole već tradicionalno se provodi natjecanje pod nazivom „Gimnazija traži zvijezdu.“ Učenici se natječu najčešće u pjevanju a najbolji budu nagrađeni. Smotra je to talenata, zabave i glazbenog užitka.

Malonogometni turnir

Dugogodišnja tradicija škole je i malonogometni turnir između razrednih odjela. Održava se u velikoj školskoj dvorani uz brojnu publiku. Radi se o omiljenoj školskoj aktivnosti koju gotovo u potpunosti samostalno organiziraju ‘učenici za učenike’ te u koju su uključeni gotovo svi učenici škole, bilo kao organizatori, sudionici ili pak navijači. U veljači na sam Dan škole nakon proglašenja pobjednika u okviru turnira odigrava se i revijalna utakmica“ Maturanti protiv Profesora.”

Večer matematike

Da matematika nije bauk već zanimljiva i zabavna možete provjeriti na našim večerima matematike. Ovdje zavirite pa nam se pridružite.

http://gimnazija-mmesic-sb.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1295&mshow=290#mod_news

Svake godine maturanti Gimnazije „Matija Mesić“ opraštaju se od škole i svoga srednjoškolskog obrazovanja zanimljivim i kreativnim priredbama.

Oproštajna priredba maturanata:

Poruke maturanata 2020.:

„Naša je GMM jedna od cjenjenijih škola u Hrvatskoj koja nas izvrsno priprema za daljnje školovanje u svim područjima, bila to znanost ili neki društveni predmet. Bilo je lijepo četiri godine provoditi sa svim predivnim ljudima koji rade u školi i pri tome ne mislim samo na profesore.“

„Ova škola odlična je podloga za daljnje obrazovanje. Puno se nauči, profesori su više – manje susretljivi i voljni pomoći. U razredu se uspostavi dobra radna i prijateljska atmosfera.“

„Dobar je osjećaj završiti najstrožu i najkompetentniju srednju školu u Slavonskom Brodu znajući da smo se pripremili najbolje što možemo za maturu.“

„GMM je institucija znanja i većinom zapošljava stručnjake koji znaju svoj posao.“

“U ovim izazovnim vremenima nastavnici su pokazali svoje umijeće snalaženja i izašli nam u susret maksimalno. Pokazali su se kao uistinu dobri ljudi.”

“Žao mi je što odlazim iz ove škole. Jedno prekrasno iskustvo, super društvo, dragi nastavnici. Ponovila bih opet isto”

“Bilo je svakakvih dana u ovoj školi: veselih, tužnih, neprospavanih, ludih… Uistinu svakakvih, ali ova škola će ostati u sjećanju kao jedno divno životno iskustvo.”

Za natjecanja iz Likovnog područja (svima je mentorica Snježana Kauzlarić):

2018./19. Mihaela Dujmović osvojila je deseto mjesto na državnom natječaju Europa u školi u kategoriji Graffti – Street Art.

2019./20. Mihael Vukoje osvojio je prvo mjesto na državnom foto natječaju s temom ekologije – „Čisti zrak“ koju je raspisala Srednja škola Delnice u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Delnice.

2019./20. Ana Imrović osvojila je drugo mjesto na državnom natječaju Europa u školi u kategoriji “Zajednička europska kuća”.

2019./20. Nina Đokić osvojila je deseto mjesto na  državnom Natjecanju – izložbi LIK 2020. iz nastavnog predmeta Likovna umjetnost.

2020./21. Miheal Vukoje osvojio je treće mjesto na državnom natječaju Europa u školi u kategoriji mulitmedijalnih radova

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!